Kars’ta kaşar üreticisi: Alım gücü çok düştü, marketler ‘paketleri küçülteceksiniz’ diyor

Kars’ta kaşar üreticisi CHP heyetine dert yandı: “Önceden birer kiloluk paketler yaparken şimdi marketler daha düşük gramajlı ürün istiyor artık. Halkın alım gücü düştü. 250 gramlık kaşar, 100 gramlık gravyer paketleri istiyorlar.”

kars kaşar üreticisi

Video aşağıda – Ünlü Kars kaşarının üretildiği işletme sahibi, CHP heyetine, vatandaşın alım gücü düştükçe zincir marketlerin kendilerinden daha düşük gramajlı paket istediklerini anlattı. İşletme sahibi Erdoğan Köseoğlu, “Önceden birer kiloluk paketler yaparken şimdi marketler daha düşük gramajlı ürün istiyor artık. Halkın alım gücü düştü. 250 gramlık kaşar, 100 gramlık gravyer paketleri istiyorlar” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ve CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Sezgin Kaya, Kars gezisi sırasında süt ürünlerinin üretildiği mandırada incelemelerde bulundu ve üreticilerin sorunlarını dinledi.


Sorunlarını anlatan işletme sahipleri, artan girdi maliyetleri nedeniyle köylerden yeterince süt toplanamadığını, teşvik alarak dışarıdan gelip ahır yapanların ise hayvancılık yapmadığından yakındı. CHP heyeti ile işletme sahibi Erdoğan Köseoğlu arasında şu diyaloglar yaşandı:

ALİ ÖZTUNÇ: Hayvancılığın burada gelişmesi lazım. Hükümetin Kars’ı büyütmesi için hayvancılığı geliştirmesi lazım.

İŞLETME SAHİBİ: Burada çok ahırlar var ama, İstanbul’da adam batırmış gelmiş, burada ahır yapmış. Devletten teşvik almış

ALİ ÖZTUNÇ: Eskiden buradan hayvan ihraç edilirdi, Rusya’ya… Şimdi ithal ediyoruz.

GAMZE TAŞÇIER: Yem de çok pahalı değil mi?

İŞLETME SAHİBİ: Yem çok pahalı, bahar geldi ama hayvanlar rüzgardan dışarıya çıkamıyor. Köylü şu anda yem de veremiyor. Köylü şu anda süt parasını da bizden almış, borçlarına vermiş. Yem alacak parası yok.

ALİ ÖZTUNÇ: Süt olmayınca da kaşar, gravyer yapılamıyor.

İŞLETME SAHİBİ: Burada 40 kişi çalışıyor. Günde 15 ton süt alıyor. Masraf kurtarmıyor.


ALİ ÖZTUNÇ: Kars’ta bir an önce hayvancılığın geliştirilmesi gerekiyor.

İŞLETME SAHİBİ: Çiftçilerin çoğaltılması, köylüye destek olunması gerekiyor. 200 başlık ağır yapılana kadar   köylerde 10’ar 20’er başlık ahır yapılması gerekiyor.  Yoksa gelenler alıyor, teşviki bir şey yok…

ALİ ÖZTUNÇ: İşleriniz nasıl pandemi etkiledi mi?

İŞLETME SAHİBİ: Yok olmadı. Bizim satışlarımız için zincir marketlere verdiğimiz için.

GAMZE TAŞÇIER: Her seferinde paketleri azaltmanız isteniyor mu? Vatandaşın alım gücü düştükçe..

İŞLETME SAHİBİ: 300’den 250 grama düştü.

ALİ ÖZTUNÇ: Ne diyor marketler.

İŞLETME SAHİBİ: ‘Paketleri küçülteceksiniz’ diyor, gravyer 100 grama düştü.

ALİ ÖZTUNÇ: Çünkü alım gücü yok, yazık. Millet ekonomik krizde… Daha önce adam bir kilo kaşar alıyordu, şimdi daha az almak istiyor. Market de sana söylüyor,


İŞLETME SAHİBİ: Evet, o da maliyeti artırıyor.

Migros’ta domatesler taneyle satılıyor: Ne zamandan beri bir domates 2, 3 TL


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.