Kolajen artıran besinler: Doğal yollarla kolajen almanız mümkün

Kolajen artıran yiyecekler neler? Yapısal protein ve bağ dokunun oldukça önemli bir bileşeni olan kolajen, dokuları yapıştırıcı görevi görerek bir arada tutuyor ve vücut bütünlüğünü koruyor. Bu doğal yollarla cildinizde kolajen üretimini artırmanız mümkün…

Kolajen artıran besinler

Kolajen artıran besinler: Doğal yollarla kolajen almanız mümkün!

Vücudun yapı iskeletinin hammaddesi olan kolajenin kullanımı özellikle kadınlar tarafından son günlerde oldukça yaygınlaştı. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, kolajen ihtiyacını karşılayan besinlerden ve vücuttaki kolajen miktarını artırmanın püf noktalarından bahsetti.


Hareketsizlik, sigara kullanımı, aşırı stres ve hava kirliliği, cilde esneklik ve canlılık sağlayan kolajenin azalmasına neden oluyor. Bu durumda ciltte sarkmalar, kırışıklıklar ve matlaşma gibi cilt güzelliğine gölge düşüren durumlar kaçınılmaz hale geliyor. Cilde kaybettiği kolajeni hızla geri kazandırmak ve kolajen üretimini desteklemek isteyenlerse, takviye kullanımına yöneliyor.

Bilinçsizce takviye kullanımının riskli olabileceğinin altını çizen Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan; yeterli miktarda tüketilen C vitamininin, hayvansal ve bitkisel bazlı proteinlerin vücudun ihtiyacı olan kolajen miktarını karşıladığını, düzenli yapılan egzersizlerin de kolajen üretimini desteklediğini söyledi.

Vücut proteinlerinin üçte birini kolajen oluşturuyor

Kolajenin vücutta en çok bulunan protein olduğundan bahseden Emel Terzioğlu Arslan,  “Vücudumuzdaki proteinlerin üçte birini oluşturan kolajen; deri, kemik, tendon, ligamentler başta olmak üzere pek çok organda bulunuyor. Yapısal protein ve bağ dokunun oldukça önemli bir bileşeni olan kolajen, dokuları yapıştırıcı görevi görerek bir arada tutuyor ve vücut bütünlüğünü koruyor.


Dolayısıyla tüm bağ dokularımızın elastikiyetinin artmasını ve yenilenmesini sağlıyor. Vücuttaki kolajen seviyeleri yeterli olduğunda, kolajen içeren hücreler güçlü ve genç bir görünüm alırken, yetersiz olduğu durumda ise çeşitli eklem rahatsızlıklarına ve cilt problemlerine neden oluyor. Cildin daha sıkı ve gergin olmasına yardımcı olan kolajen, bu özellikleriyle çoğunlukla kadınlar tarafından en çok ilgi çeken konulardan biri oluyor.” dedi.

Kolajen artırmak için doğru beslenme ve egzersiz şart

Emel Terzioğlu Arslan, “Doğduğumuz andan itibaren vücudumuzda bulunan kolajeni, vücudumuz düzenli bir şekilde üretmeye devam ediyor. Ancak, kolajen üretimi bazı etkenler sebebiyle zamanla azalabiliyor veya yavaşlayabiliyor. Kolajen üretimini artırmak ise doğru beslenme ve yaşam tarzıyla mümkün olabiliyor. Özellikle yumurta, balık, hindi, tavuk gibi kaliteli hayvansal proteinler kolajen üretiminin doğal yoldan sentezlenmesini destekliyor.

Fasulye ve soya ürünleri gibi bitkisel kaynaklı proteinlerin de hayvansal kaynaklı proteinler kadar kolajen üretiminde önemli etkileri bulunuyor. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, nar, kivi, çilek, turunçgiller gibi C vitamini içeriği yüksek sebze ve meyveler de kolajen üretiminde önemli rol oynuyor. Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık gibi kırmızı ve mor meyveler de yüksek antioksidan içerikleri sayesinde kolajen üretiminin artırılmasına yardımcı oluyor.


Soğan, sarımsak, pırasa ve kereviz gibi sülfür içeren besinler de kolajen için önemli besinler arasında. Lor peynir, beyaz peynir, inek sütü, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri de kolajen üretimini uyaran bileşenler içeriyor. Beslenmenin yanı sıra, düzenli egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak, yoğun güneş ışığı ve solaryumdan uzak durmak, rafine şeker tüketimini minimuma indirmek ve bol su tüketmek de kolajen üretimine destek sağlıyor.” dedi.

Kolajen üretimini artıran besinler:

  • Yumurta
  • Beyaz et (Balık, hindi, tavuk)
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Kırmızı ve mor renkli meyveler (Ahududu, nar, çilek, böğürtlen, yabanmersini, kızılcık)
  • Turunçgiller
  • Süt ürünleri (Peynir, yoğurt, kefir)
  • Soğan & Sarımsak
  • Pırasa
  • Kereviz

Kolajen takviyesi nasıl kullanılmalı? Püf noktalar neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.