Türkiye konut fiyatı artışında dünya şampiyonu oldu!

Yüksek enflasyon ve liradaki değer kaybı Türkiye’yi konut fiyatı artışında zirveye taşıdı. Sırasıyla Ankara, İzmir ve İstanbul konut fiyatlarının dünyada en çok arttığı şehirler oldu.

Konut fiyatı artışında dünya şampiyonu olduk!

Türkiye konut fiyatı artışında dünya şampiyonu oldu!

İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, global konut fiyatları endeksi 2020 dördüncü çeyrek sonuçlarını yayınladı. Dünyadaki 150 kenti kapsayan rapora göre, Türkiye’nin üç büyük şehri listeye damgasını vurdu.


Son bir yıllık fiyat artışına bakıldığında dünyada konutların en fazla değer kazandığı yer yüzde 30 ile Türkiye’nin başkenti Ankara oldu. İzmir yüzde 29.4 ile ikinci, İstanbul yüzde 27.9 ile üçüncü sırada yer aldı.

Raporda, Türkiye’deki konut fiyat artışlarının arkasında yüksek enflasyon ve liradaki değer kaybının olduğuna dikkat çekildi.

Knight Frank raporuna göre, ev fiyatları küresel olarak 2020’de ortalama yüzde 5.6 arttı.

Fiyatların en çok düştüğü kent ise Hindistan’ın dördüncü büyük metropol şehri Chennai oldu. Bu kenti yüzde 7.1 düşüş ile Dubai ve yüzde 5.3 ile Pune takip etti.

Dünya metropollerinde konut fiyatı artışlarında son durum

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki konut fiyatlarına bakıldığında:

Boston‘da yüzde 11.4

Washington‘da yüzde 10.3

Los Angeles‘ta yüzde 9.9

New York‘ta yüzde 9.8


Miami‘de yüzde 9.2

San Francisco‘da yüzde 8.7’lik fiyat artışı görüldü.

Avrupa başkentlerinde ise:

Paris‘te yüzde 7.7 artış

Berlin‘de yüzde 4.5 artış

Londra‘da yüzde 4.3 artış

Lizbon‘da yüzde 0.9 düşüş

Madrid‘de yüzde 3.7’lik düşüş görüldü.

Moskova‘da konut fiyatları yüzde 21 artarken, St. Petersburg‘da ise bu oran yüzde 25.4 oldu.

Asya’da konut fiyatı en çok artan şehir Güney Kore’nin başkenti Seul 

Asya gayrimenkul pazarında ise Seul‘de yüzde 22.3’lük konut fiyat artışıyla öne çıktı.

Yaklaşık 9,9 milyonluk bir şehir olan Seul, kendisini Asya’nın finans merkezlerine bir alternatif olarak konumlandırmaya çalışıyor.


Başkan Moon Jae-in’in 2017’de göreve gelmesinden bu yana şehir giderek artan bir ekonomik krizle karşı karşıya. Hükümetin son üç yılda artışları azaltmak için yaklaşık iki düzine önlem açıklamasına rağmen, Seul’deki ev fiyatları 2017’den bu yana yüzde 50 artış gösterdi.

Kiralık konut artışında Bodrum: Pandemi şehirlerden göç başlattı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.