Milyonlar işsizlik, yoksulluk ve borç batağında!

Son dönem yapılan araştırmaların sonuçları milyonların işsizlik, yoksulluk ve borç batağında olduğunu gösterdi. Lüks yaşama alışmış bir grup azınlık tek maaşla yetinmezken halk sefalete mahkûm edildi!

borç batağı

Ülkenin esnafı, genci, işçisi kısaca milyonları yokluk içinde yaşamaya tutunmaya çalışırken devlet kaynaklarıyla zenginleşen bir avuç kesimin şatafatlı lüks yaşamları gündemden düşmüyor. Son dönemdeki göstergeler yoksulluğun boyutunu gözler önüne serdi. Araştırmalar kredi kartıyla vergi ödemenin, esnafın borçluluk durumunu ve gençliğin gelecekten umudunu kestiğini gösterdi.

Kartlar son şans oldu

Yoksulluğa mahkum olan milyonlar vergi ödemelerini kredi kartı üzerinden yapmaya başladı. Bankalar arası kart merkezi, 2021 yılının Mart ayına ilişkin kartlı ödeme verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre ülkede 78 milyon adet kredi kartı, 142,5 milyon adet banka kartı ve 46,8 milyon adet ön ödemeli kart bulunuyor.


2020 yılının Mart ayıyla kıyaslandığında kredi kartında yüzde 10’luk, banka kartında yüzde 6’lık, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 39,6’lık artış yaşandı. Kart ile ödemeler geçen yıla kıyasla yüzde 48 artarak 127 milyar TL oldu Kartlarla yapılan ödemelerde en fazla artış yüzde 236 artış ve 6,8 milyar TL’lik ödemeyle kamu ile vergi ödemeleri sektöründe yaşandı.

Milyonlar borç batağında: Herkes her yere borçlu!

AKP lebalep kongreler yaparken kepenk kapatan esnaf da borç batağında. Milyonlarca genç ise iş bulma umudunu dahi yitirmiş durumda. Araştırmalardan öne çıkan veriler şu şekilde:

♦ Türkiye’de geleneksel esnafın nabzını tutan REM Esnaf Barometresi Raporu’na göre, Türkiye’de faaliyet gösteren 300 bin civarında küçük mahalle esnafı diye tabir edilen işletmelerde borçluluk oranı yüzde 65 olarak gerçekleşti. Bu yıl ilk çeyrekte borcum var diyen esnafın yüzde 30’u hem bireysel hem ticari kredi borcu olduğunu dile getirirken, kredi borcum var diyen esnafın yüzde 10’u ise tekrar kredi çekme eğilimine içinde olduğunu dile getirdi.

♦ Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 2-6 Nisan arasında incelenen verilerine göre toplam 3 milyon 896 bin 218 KOBİ’nin bankacılık sektörüne kredi borcu bulunuyor.

♦ Salgın sürecinde binlerce esnaf çek taksitini ödeyemedi. Karşılıksız çekte dosya sayısı ise 250 bini bulmuş durumda.


İcra dosyaları artıyor

♦ Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere göre bu yıl 1 Ocak- 16 Nisan günleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 2 milyon 355 bin 753 yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 378 bin 371 bin adet arttı. Geçen yıl nisan ayından itibaren üç ay süreyle icra dairelerine başvurular ertelenmişti. Bu yılki yüksek artışın önemli bir nedenini de bu ertelemenin etkisi oluşturuyor.

♦ İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı ise bir yıl öncesine göre (16 Nisan 2020 tarihine göre) 1 milyon 224 bin 601 adet artarak 21 milyon 855 bin 773’e çıktı.

♦ Geçen yılın aynı ayına göre Türkiye’nin çalışabilir yaştaki nüfusunun 1 milyon 204 bin kişi arttığı son bir yılda, işgücünde sadece 275 bin kişilik, istihdamda ise 69 bin kişilik artış yaşandı. Çalışabilir yaştaki nüfusun büyük bölümü ‘iş bulamayacağı için’ işgücüne katılmadı bile. Bu nedenle de işgücüne dâhil olmayan nüfus son bir yılda 930 bin kişi artarak 31 milyon 728 bin kişiye ulaştı.

♦ TÜİK’in âtıl işgücü tanımıyla açıkladığı ‘gerçek işsizlik’ olarak ifade edilen yurttaşlar sayısı ise son bir yılda 2 milyon 909 bin kişi artarak 10 milyon 209 bin kişiye çıktı. Gerçek işsizliğin geçen yıl şubat ayında yüzde 22,5 olan oranı ise bu yıl yüzde 28,9 olarak hesaplandı.

Muhtaç kaldık

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2020 Yılı Faaliyet Raporu, yoksullaşmayı ve giderek derinleşen ekonomik bunalımı bir kez daha gözler önüne serdi. Verilere göre, ekonomik krizin altında ezilen 6 milyon 630 bin 682 hane sosyal yardımlardan yararlandı. 2020 yılında sosyal yardım alan hane sayısı 2019 yılına göre yüzde 101 arttı.

AKP’li bürokratların bir maaşla ‘geçinmesi zor’


Ülkede milyonlar sefalete sürüklenirken AKP’li bürokratlar bir maaşla ‘geçinemiyor.’ Yüzlerce bürokrat uzmanlığı bulunmamasına rağmen şirketlerin yönetim kurullarında yer alıyor. Bunun son örneği THY Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Mehmet İlker Aycı oldu. Aycı’nın 17 koltuğu var. İhracatçı Birliği’nden Futbol Federasyonu’na, iş konseylerinden THY ile bağlantılı şirketlere kadar birçok birimde yöneticilik görevi bulunan Aycı, hemen her yerde de “Yönetim Kurulu Başkanı” sıfatını taşıyor. Aycı’nın 17 farklı birlik, konsey, şirket ve federasyonda aldığı görevler, THY’nin 2020 Faaliyet Raporu’nda açıklandı. (Kaynak: BirGün)

Borsa, bahis, Bitcoin: Gençliğin 3B’si


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.