Türkiye’de geliştirildi: Namaz için cemaat bulma uygulaması

Türkiye’de üniversite öğrenimi gören Tayvanlı Ping Abdullah Cheng, birlikte namaz kılacak cemaat bulma amacıyla Wahdapp adında bir uygulama geliştirdi.

Namaz için cemaat bulma uygulaması

Türkiye’de geliştirildi: Namaz için cemaat bulma uygulaması

Cheng, ismi Arapçada “Birlik” anlamına gelen “Wahda” kelimesinden türetilen Wahdapp’i ve uygulamanın geliştirilmesi sürecini AA’ya anlattı. Üç kişilik odadaki bir oda arkadaşının cemaatle namaz kılınacağı zaman “kaybolduğunu” söyleyen Cheng, “O yüzden diğer oda arkadaşım, ‘Keşke bir uygulama olsa da onu çağırsak ne güzel olur’ dedi. Ben de böyle bir uygulama neden yok diye sordum ve bu fikri geliştirmeye başladım.” diye konuştu.


Uygulama, yalnız başına namaz kılmak istemeyenler için buluşma ortamı oluşturuyor. Wahdapp’ta bulunan harita üzerinden 30 kilometrekarelik bir alan içinde oluşturulan cemaat davetleri görülürken kullanıcılar isterse bir davet oluşturarak insanları cemaate çağırabiliyor. Uygulamada kadınların oluşturduğu cemaat davetini sadece kadın kullanıcılar görüyor. Ancak erkek kullanıcılar müsaade ettiği takdirde davetleri kadın kullanıcılar tarafından da görülebiliyor. Kullanıcıların davet oluştururken namazın kılınacağı yeri, saati, katılımcı sayısını ve katılanların cinsiyetlerini girmesi de gerekiyor.

Uygulamadaki cemaatin oluşturulacağı yer bilgileri kısmına ofis katı ve oda gibi bilgiler de yazılabileceğini dile getiren Cheng, “Mesela Amerika’da bir Müslüman çok büyük bir ofiste çalışıyor ve sadece kendisinin Müslüman olduğunu biliyor. Belki ofiste namaz kılacak bir oda var ve o odada bir davet oluşturursa o ofiste başka Müslüman da bu daveti görecek ve tanışacaklar.” ifadelerini kullandı.

Dua isteme uygulaması

Cheng, şu anda 3 bin test kullanıcısı tarafından kullanılan ücretsiz uygulamada hiçbir reklam bulunmadığını, bu nedenle bağış kampanyası başlatacağını anlattı.


Kampanyanın başlamasıyla uygulamanın tanıtılmaya başlayacağına işaret eden Cheng, uygulamada yeni özellik ve yeni uygulama planlarından da söz ederek, “Şu anda kullanıcılar sadece ‘Katıl’ butonuna basarak cemaate katılıyor ancak ben bir konuşma odası eklemek istiyorum. Başka bir fikrim de dua istemek için. ‘Bugün bir sınavım var herkes benim için dua etsin’ gibi bir şey.” diye konuştu.

Ayasofya imamı Mehmet Boynukalın görevinden ayrıldı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.