ABD’de Nano Diamond Battery isimli şirketin geliştirdiği ve şarj edilmeden 28 bin yıla kadar dayanabilen pilin 2023’te piyasaya çıkacağı belirtildi. Pilin, nükleer atıklardan üretildiği aktarıldı. ‘Günlük kullanım’ için geliştirilecek pilin ise, 10 yıla kadar şarj gerektirmeden çalışacağı kaydedildi.
ABD’nin Kaliforniya eyaleti merkezli Nano Diamond Battery (NDB) şirketi, şarj edilmeden 28 bin yıla kadar dayanacak bir pil geliştirdiklerini ve pili 2023 yılında satışa çıkaracaklarını duyurdu. Nükleer atıklardan elde edilen radyoaktif izotopların, nano-elmas katmanlarıyla birleşiminden üretilin pilin insanlar için ‘tamamen güvenli’ olduğu belirtildi.
NDB’nin CEO’su Nima Golsharifi, “Nükleer atığı alıp iyi bir şeye dönüştürüyoruz” dedi. Şirket, pili ilk etapta uzay ajansları da dahil olmak üzere ticari ortaklara satmayı planladıklarını kaydetti.
Pilin üretiminde kullanılan malzemenin, radyasyonu içeride tuttuğunu ve paslanmaz çelikten 12 kat daha sert olduğu aktarıldı.
Aynı zamanda, elektrikli otomobiller veya cep telefonlarında kullanılmak üzere tüketiciye uygun bir versiyonun da üretileceği aktarıldı. ‘Günlük kullanım’ için geliştirilecek bu pilin ise, 10 yıla kadar şarj gerektirmeden çalışacağı kaydedildi.