Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan 18 gün sürecek tam kapanmayı duyurdu. Kapanmaya dair ayrıntılar merak edilirken akıllarda kapanma süreci boyunca yurttaşlara ekonomik destek verilip verilmeyeceği sorusu oluştu. Günlük gelir kazanan yurttaşların nasıl geçineceği yanıtsız kaldı!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından koronavirüs salgını kapsamında yeni tedbirlerini açıkladı. Erdoğan’ın açıklamasına göre 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00’dan başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00’e kadar sürecek şekilde 18 günlük tam kapanmaya geçiliyor.
İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen üretim, imalat, gıda, temizlik, sağlık gibi alanlarda istisna tutulan kuruluşlar hariç tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecek. Peki istisna tutulan kuruluşlarda çalışan yurttaşlar 18 gün boyunca nasıl geçinecek?
CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “Destek verilmeyen esnaf için, işini kaybeden yurttaş için, gelirini kaybeden aileler için soruyoruz; 128 milyar dolar nerede?” sorusunu yöneltti.
https://twitter.com/ATuncayOzkan/status/1386743443775533056
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Kıymetli ailem, Bu zorlu süreçte ne bir vatandaşımızı ne de esnafımızı yalnız bırakmayacak, her zaman olduğu gibi tüm mesai arkadaşlarımızla maddi ve manevi olarak yanınızda, emrinizde olmaya devam edeceğiz. Kaygılanmayıp moralli olacak ve bu zorlu süreci birlikte atlatacağız” açıklaması yaptı.
https://twitter.com/mansuryavas06/status/1386740595792793604
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Değerli hemşehrilerim, Korona tedbirleri kapsamında 29 Nisan-17 Mayıs arasında “#tamkapanma” getirilmiştir. Bu süreçte tüm hizmetimizi aksatmadan vermeye ve ihtiyacınız olan her an tüm imkanlarımızla yanınızda olmaya devam edeceğiz. Çünkü; #BizBirlikteGüçlüyüz” açıklaması yaptı.
https://twitter.com/BocekMuhittin/status/1386743906449215497
Kabinede alınan kararlara göre:
• Yeme içme sektöründe sadece paket serviste hizmet verilebilecek şartlara uygun olan işletmeler bu hizmeti gerektiğinde kesintisiz devam ettirebilecek.
• Zincir marketler pazar günleri kapalı olacak, diğer günlerde belirlenen saatlerde hizmet vermeyi sürdürecek.
• Şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak ve şehirler arası toplu taşıma araçları yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecek.
• Önceki uygulamalardan farklı olarak bu defa konaklama tesislerindeki rezervasyonlar sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlamaları için istisna teşkil etmeyecek.
• Hizmetlerini sürdürecek olan kamu kurumlarındaki personel uzaktan veya dönüşümlü çalışmaya yönlendirilecektir uzaktan çalışan kamu personeli de sokağa çıkma sınırlamasına tabi olacak.
• Ana okul kreş sekizinci ve 12. sınıflar dahil tüm kurumlarda 100 yüze eğitime ara verilecek tüm sınavlar ertelenecek.
• Tarım sektöründe çalışanların faaliyetlerini salgın tedbirlerine uygun şekilde yürütebilmesi için gereken düzenlemeler ayrıca yapılacak. İhtiyaçlarını karşılamak için sokağa çıkamayan yaşlı veya ağır hastalığı olanlar vefa ekiplerinden destek isteyebilecek.
Kapalı tutulacak işyerlerinin çalışanlarıyla ilgili herhangi bir ekonomik destek paketine dair hiçbir açıklama yapılmadı.
Kısa çalışma ödeneği
Erdoğan pandemi sürecinde verilen kısa çalışma ödeneği ile ilgili geçtiğimiz günlerde “Tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam edilme kararı aldık” açıklaması yapmıştı.
Resmi Gazete’de yayımlanan kararda şu ifadeler yer aldı:
“Yeni koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma uygulanan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılması hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun geçici 23’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.”