Almanya’dan Türk vatandaşlarına gri ve yeşil pasaport kararı

Türk vatandaşlarına vize randevusu vermeyen Almanya, “Gri” ve “Yeşil” pasaporta da engel getirdi. Gri pasaportla adam kaçırma skandalının ardından sınırlara “Gri ve yeşil pasaportlu Türkler’den geliş nedeni ve giriş gerekliliğini gösteren belge isteyin” talimatı gönderildiği ortaya çıktı. Almanya, ayrıca vatandaşlarına “Mecburi olmadıkça Türkiye’ye gidilmemesi” çağrısında bulundu.

almanya türk pasaport

Almanya’dan Türk vatandaşlarına gri ve yeşil pasaport kararı: Almanya dahil olmak üzere Avrupa Birliği’nin corona virüsü salgını nedeniyle Türkler’e uyguladığı “vize kısıtlaması” yaklaşık bir yıldır sürerken, durum daha da ciddi bir hal aldı ve Almanya vize şartlarına yenisini ekledi.

Almanya, “Gri pasaport” skandalının ardından “Almanya vizesi istemeyen pasaportlarla gelenlerden de geliş nedenini ve kısıtlamalara karşı istisna olan durumu kanıtlayan ek belgeler istenilecek” şartını getirdi.


Gerekçe şartı

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Yeşil, Gri ve Siyah” pasaportla vizesiz gelişlerin de artık denetleneceği, sınırlarda da ek belge istenileceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, özel pasaportla gelenlerin zaten geçerli mazereti olmadan alınmayacağı vurgulanırken, ‘vizesi olsa bile’ tüm pasaport sahiplerinin geçerli ziyaret nedenlerini önceden sunmaları gerektiği hatırlatıldı.

Yeni karar göre artık, bir tek cumhurbaşkanı, başbakan, bakan ve milletvekillerinin kullandığı “Kırmızı pasaport” kullananlar, vizesiz ve ek belge istenmeksizin Almanya’ya gidebilecek.

Vize randevusu durumları

Açıklamada vize randevularının bir yıldır olduğu gibi ancak istisnai durumlarda verilmeye devam edildiği belirtildi. Türk vatandaşlarına ise şu durumlarda vize başvurusu hakkı tanınacağı ifade edildi:

• Ölüm, doğum ve birinci dereceden yakınlarının düğünü gibi durumlar

• Almanya’da fabrika ya da üretim tesislerinde montaj, bakım ve tamir için çağrılan kişiler

• Fuar düzenleyicileri (fuar montaj işçileri değil) ve katılımcıları

• Aile birleşimi vizesi alanlar ve eşiyle birlikte yaşayacak olanlar

• Acil ve gerekli tıbbi durumlar nedeniyle Almanya’ya gidecek olanlar

• TIR şoförleri, denizciler ve uluslar arası nakliyat yapanlar.

“Mecbur değilseniz Türkiye’ye gitmeyin”

Almanya’nın açıklamasında, “Schengen vize başvuruları yalnızca istisnai durumlarda ve belirli koşullar altında kabul edilecek” denildi ve üstteki istisnaların yazılı olarak kanıtlanması gerektiği hatırlatıldı.


Açıklamada, “Türkiye’nin tamamına gereksiz turistik gezilere karşı uyarıyoruz. Türkiye, salgından ciddi derecede etkilendi. Sayılar azalsa da Türkiye yüksek enfeksiyon riskli ülke olarak konumlandırılmaya devam edilmektedir” ifadesi kullanıldı.

“Vizeyi aşmak için”

“Gri Pasaport” skandalı başka tartışmaları da gündeme getirdi. Avusturya, 9 milyonluk ülkesinde sadece 7 bin 500 kişiye, diplomatik veya gri pasaport verildiğini, diğer AB üyesi ülkelerde de bu sayının çok az olduğunu duyurdu.

Türkiye’de ise, Avrupa Birliği veya diğer ülke vizelerini aşmak için yaklaşık 2.5 milyon kişiye, vize gerektirmeyen gri, yeşil veya diplomatik pasaportlar dağıtıldığı vurgulandı. Bu durumun ise ileride Avrupa Birliği’nde gündem olması bekleniyor

Yunanistan’a vize veriyor mu?

Bu arada Yunanistan, Almanya gibi Türkiye’den gelmek isteyenlere “acil durumlar halinde veya Yunanistan’da oturma izni olanlara” giriş izni veriyor. Bu durumu kanıtlayanlar ya da bir davetiyesi olanlar Yunanistan’a girebilecek.

Yunanistan, turizm için kapılarını Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Macaristan, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İzlanda, Norveç, İsviçre, Lihtenştayn,, ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Sırbistan ve İsrail vatandaşlarına açtı. Türkler’e ise kapı açılmadı.

Yunan adalarına Türkiye’den geçişlere daha önce izin vereceğini duyuran Yunanistan’ın bu konuyla ilgili nasıl bir karar alacağı ise henüz bilinmiyor.

Ne olmuştu: Gri pasaport ile insan kaçakçılığı skandalı

Malatya Yeşilyurt ve Elazığ Akçakiraz Belediyeleri tarafından gri pasaport verilen bir grubun “eğitim amaçlı” Almanya’ya gönderilip geri dönmemesi skandalı gündeme oturmuştu. AKP’li Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nin çevre eğitimi için Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden 43’ü Türkiye’ye dönmedi. Elazığ’ın Akçakiraz Belediyesi‘nin ise Almanya Bremen’e gönderdiği 20 kişiden sadece 3 kişinin ülkeye geri döndüğü ortaya çıktı. AKP’li belediye başkanı, “Bir dostun hatrına yaptık” ifadelerini kullanmıştı.

Almanya’dan “Gri Pasaportlu’yu gözaltına alın” emri!

Alman İçişleri Bakanlığı, Türkiye’den gelen “Gri pasaportluları” takibe aldı. Federal polis ve İnterpol “Neler yapacaksınız?” başlıklı notla uyarıldı. Yakalananların pasaportlarına el konulacak ve Türkiye’nin diplomatik temsilciliklerine danışılabilecek.

Meclis’te ‘gri pasaport ile insan kaçakçılığı’ araştırılsın önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi!

Türkiye’deki çeşitli belediyeler arayıcılığı ile bir grup insanın yurtdışına çıkarılması ve bu kişilerin geri dönmemesine ilişkin Meclis’e verilen araştırma önergesi AKP ve MHP tarafından reddedildi.

Gri pasaport (hizmet pasaportu) nedir?

Hizmet pasaportu olarak da bilinen gri pasaport, devlet adına yurt dışı görevine gönderilen ancak diplomatik (siyah) ya da hususi (yeşil) pasaportu olmayan kişilere verilir.

Gri pasaport hizmet kapsamında verilen bir pasaport olduğu için şahsi işler veya tatil amacıyla kullanmak mümkün değildir.

Gri pasaport kimlere verilir?

  • Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlardan birinde memur olarak görev alanlar,
  • Türk Kızılay Cemiyeti ya da Türk Hava Kurumu’nun yurt dışında görevlendirdiği kişiler,
  • Özel idare, hükümet veya belediyeler tarafından yurt dışı görevine gönderilmiş kişiler.
  • Gri pasaport almaya hak kazanan kişilerin aile fertleri de bu ayrıcalıklardan yararlanabilir;
  • Gri pasaport sahibinin eşi,
  • 18 yaşını doldurmamış çocukları,
  • 18 yaşını doldurmuş ancak 25 yaşını geçmemiş öğrenime devam eden, iş sahibi olmayan çocuklar (Açık Öğretim Liseleri ve Fakülteleri dahildir.),
  • Reşit olsa sahi zihinsel, bedensel ya da ruhsal olarak herhangi bir engeli bulunan ve işsiz çocukları yaş sınırı olmaksızın gri pasaport almaya hak kazanırlar.

Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport) nedir?

Hususi pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir. Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılır. Hususi pasaportun birçok ayrıcalığı bulunur. Birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş sağlar.

Yeşil Pasaport kimlere verilir?


Hususi pasaport, sadece devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip ve Emekli Sandığına kayıtlı kişilere verilmektedir.

  • TBMM eski üyeleri ve eski bakanlara,
  • Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlilerine,
  • Büyükşehir il ve ilçe başkanlarına (görev süreleri boyunca),
  • Birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanlarına,
  • Devlet sporcularına,
  • Belirli şartlara tabi olmak üzere Özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına,
  • 2017’de çıkan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” isimli yasa gereğince belirli ihracat oranlarını geçmiş iş adamlarına,
  • Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşine yeşil pasaport verilir.

Belediye aracılığıyla Almanya’ya giden kaçak: Niye pişman olayım Türkiye’de açtım yav!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.