ASELS, Borsa İstanbul ve Dolar grafikleri: İhtiyaç ve konut kredileri

Bankacılık sektörünün Ocak-Mart döneminde net kârı %4.3 artışla 16 milyar TL olurken, takipteki kredi rasyosu sorunlu kredilerin NPL’e atılamamasının da etkisiyle yüzde 3.79’a geriledi.

ihtiyaç konut kredileri

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun aylık verilerine göre sektörün kredileri geçen yıl aynı döneme göre %30.4 artışla 3.78 trilyon lira oldu.

Tüketici kredileri geçen yıl aynı döneme göre yaklaşık %36 artış ile 692 milyar TL’ye ulaşırken, geçen yıl sonuna göre ise yaşanan artış ise %2.4 oldu. Kredilerdeki artış geçen yıl sonuna göre ise %5.6 oldu.


TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu dün enflasyon raporunda yaptığı açıklamada son dönemde ticari kredilerde ılımlı bir seyrin gözlendiğini, finansal koşullardaki sıkılaşmaya rağmen bireysel kredi büyümesinde ise yükseliş eğiliminin sürdüğünü söylemişti.

Tsla stock ABD NASDAQ endeksinin önemli bir göstergesi ve bugün yüzde 4.89 yükselerek 682 dolardan kapanış gösterdi.

aselsan hisse

ASELS, 15 TL ile yüzde -0.13 düşüş göstererek işlem gördü.

İndikatörlerin Nötr sinyaller verdiklerini gözlemliyoruz. Nötr sinyali alınan önemli bir osilatör olan müthiş osilatör -0.41461762 N çizgisinde devam etmektedir. MACD göstergesi -0.27458736 A hattında Al yeşil sinyalleri sağlamaktadır. Daha yüksek seviyeler için -0.14 A gücü sağlamaktadır.

Stokastik %K (stoch) çizgisi 56.26 N olduğu açıkça görülebilir. Stokastik %D çizgisi ise 57.3 seviyesinde yer almaktadır. Aroon up osilatörü: %78.57 iken; Aroon down: %64.29 seviyesindedir. Aroon up ile down arası 14.27 mesafe bir dengeye işaret edebilir.

Boğa ayı gücü 0.0950494 S iken, parabolic sar osilatörünün 14.922 A olduğunu takip etmekteyiz.

Kısaca özetlemek gerekirse, ASELSAN ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 15.20 seviyesini haftaya ilk üç gün hızlı bir şekilde hacimsel manada da geçerse 16 direnci kırılabilir.

bist100

BIST100, 1397.82 TL ile yüzde -0.26 düşüş göstererek işlem gördü.

Osilatörler genel itibariyle Sat sinyali vermektedir. Nötr sinyali alınan önemli bir osilatör olan müthiş osilatör 0.19558356 N çizgisinde devam etmektedir. MACD göstergesi 0.1068869 S Sat telkininde bulunmaktadır. Daha yüksek seviyeler için 0.22534 A gücü sağlamaktadır.


Boğa ayı gücü biraz nötr ekseninde hareket ediyor. Kısaca özetlemek gerekirse, BIST 100 ENDEKSİ 1415 seviyesini dolgun mumlar ve artan momentum ile bu hafta aşabilir. Ancak şu an için bunu söylemek erken. İlk 2 gün yeşil bir açılış takip edilmelidir.

usd try dolar

USDTRY, 8.28204 TL ile yüzde 0.08854 değer kazanarak işlem gördü.

İndikatörlerin Nötr sinyaller verdiklerini gözlemliyoruz. Nötr sinyali alınan önemli bir osilatör olan müthiş osilatör 0.19558356 N çizgisinde devam etmektedir. MACD göstergesi 0.1068869 S Sat telkininde bulunmaktadır. Daha yüksek seviyeler için 0.22534 A gücü sağlamaktadır.

Stokastik %K (stoch) çizgisi 46.17 N olduğu açıkça görülebilir. Stokastik %D çizgisi ise 44.42 seviyesinde yer almaktadır. Aroon up osilatörü: %71.43 iken; Aroon down: %21.43 seviyesindedir. Aroon up’ın down’dan 50 kadar büyük olması artışa işaret edebilir.

Boğa ayı gücü 0.10961649 A iken, parabolic sar osilatörünün 8.219405 A olduğunu takip etmekteyiz.

Kısaca özetlemek gerekirse, ABD DOLARI / TÜRK LIRASI nötr ve Sat sinyallerinde düzeltme sonrası tekrar artışa geçebilir. Doların değer kaybeden hali Türk lirasını sıkıştırmış durumda olduğundan en çok büyüyen ülkeler arasında olan Türkiye acilen enflasyon ve fiyat istikrarı konularının üstesinden gelmelidir.

Sonuç itibariyle, ihtiyaç kredileri artarken, konut kredilerine talep düşmüştü. Son dönemde ise ihtiyaç kredilerinde de bir yükselme görülmektedir. Ekonomi altının yükselişi ile güvenli madenlere ve dolara yönelim üzerinden ölçeklendirilmeye devam etmektedir.

Son olarak, piyasa okuryazarlığı ve yatırımcı kimliğinin gelişmesi için her küçük yatırımcının bir günlük tutar gibi, kendini gözlemlemesi ve öz-eleştiride bulunması elzemdir. Finansal grafik paylaşılarak sezgisel gelişim sağlanabilir.

Okan ÖZDEMİR


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

BIMAS, TAVHL ve TCELL analizleri: Koronavirüs, işsizlik ve harcama


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.