Bekçiler, maske takmadığı gerekçesiyle vatandaşı darp etti!

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde 6 bekçi, Murat Çağlayan isimli vatandaşı “maske takmadığı” gerekçesiyle darp etti.

bekçiler maske

Video aşağıda – Evinin önüne darp edilen Çağlayan, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada bekçiler ile maske takmama konusunda daha önceden de tartışma yaşadığını ifade etti.

Bekçilerin bunu “kişisel bir problem” haline getirdiğine dikkati çeken Çağlayan, olayın yaşandığı cuma günü (7 Nisan) kolluk kuvvetleriyle arasında aynı tartışmanın yaşandığını belirtti.


Bekçilere maske takmanın yasal bir zorunluluk olmadığına dair açıklama yaptığını ifade eden Çağlayan, “Daha önce de taktıramadılar. Kanunu iyi biliyorum. Herkese diş geçirip bana geçiremeyince kişisel bir problem haline getirdiler. Etrafımda çok fazla maskesiz insan olmasına rağmen beni hedef alarak geldiler” dedi.

Bekçilerin kendisini darp ederken telefonunu kırdıklarını ve kıyafetlerine zarar verdiğini belirten Çağlayan, şunları söyledi:

Arkamdan beni itibarsızlaştırmaya çalışmışlar. Hakaret ve küfür ettiğimi söylemişler. Böyle bir şey yok. Hatta Türk bayrağı rozetini göstererek “Bunun derdi bununla” demişler. Maske takmayan kişiye bunu yapamazsınız. Bana kimlik bile sormadılar.

Çağlayan, bekçiler hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Güvenlik kamerası kaydetti

Çağlayan’ın darp edildiği sırada bir binada bulunan güvenlik kamerası yaşananları kaydetti. Videoda Çağlayan ile bekçiler arasında tartışma yaşandığı, vatandaşın arkasını döndüğü sırada kolluk kuvvetinin çelmesiyle yere düştüğü görülüyor. Videoda bekçilerin ters kelepçe takmaya çalıştığı Çağlayan’ın çevrede bulunan arkadaşlarının yardımıyla bekçilerin elinden kurtulduğu da kayıt altına alındı.


Maske takma zorunluluğu

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede en önemli tedbirlerden birisi olarak görülen maske kullanımının yasal zorunluluğu hakkında tartışmalar yaşanıyor.

Mahkemeler genelge ile çıkartılan “maske takma zorunluluğu” hakkındaki para cezaları anayasanın temel hak ve özgürlüklerle ilgili olan maddelerini gerekçe göstererek iptal ediyor.

Basına genel olarak mahkemelerin cezaları iptal konusunda verdiği kararlar yansısa da, yargının aksi yönde birçok kararı da mevcut.

Konu hakkında görüştüğümüz hukuk doktoru avukat Güray Dağ, Kovid-19 salgını için alınan tedbirlerden maske zorunluluğu ve sokağa çıkma yasaklarının hukuki zemine oturtulmadığına dikkati çekti.

Bu kararların hukuki açıdan sorunlu olduğunu vurgulayan Dağ, şunları söyledi:

Bu tür konularda 1930’larda çıkarılmış Umumi Hıfzıssıhha Kanunu var. Bu kanun da bulaşıcı hastalık olduğunda ya da tehlikesi ortaya çıktığında kurullara karar alma konusunda yetki veriyor. Bu kurulların bağlı olduğu bakanlık da Sağlık Bakanlığı. Aslında ilçelerde ve illerde hıfzıssıhha kurulları, ülke genelinde tedbir alma konusunda Sağlık Bakanlığı yetkili. Ama Türkiye’de İçişleri Bakanlığı yapıyor. Bu anlamıyla alınan tedbirler, sokağa çıkma yasakları, maske takma zorunlulukları sorunlu.


Sokağa çıkma veya maske takma konusunda genelgelere aykırı davranan kişiler hakkında kolluk kuvvetlerinin ancak tutanak tutabileceğini belirten Dağ, “Ceza kesecekse valiliğin veya kaymakamlığın başında olduğu hıfzıssıhha kurulu kesmeli” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Milletimizden bir fedakarlık daha bekliyoruz


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.