Bülent Ecevit: Siyasetin şair beyefendisi

Nezaketi hiç bırakmadı, “Sayın” demeden kimseye seslenmedi. Lüks ve şatafattan hep uzak yaşadı. Politik kariyerinde hep işçinin, emekçinin hakkını korumaya çalıştı. Türk siyasetine unutulmaz izler bıraktı. Bülent Ecevit, 97 yıl önce bugün doğmuştu.

bülent ecevit

28 Mayıs 1925 doğumlu olan ve 15 yıl önce hayata veda eden Ecevit, siyasete nezaketi ve “Sayın” kelimesini getirdi. “Karaoğlan” ve “Kıbrıs Fatihi” olarak hafızalara kazındı. Renkler bile ona uyarlandı ve gömleklerinden “Ecevit mavisi” doğdu.

“Biz milliyetçiliği duvarlara değil, Kıbrıs’ın Beşparmak Dağlarına yazdık” diyen de, “Aramızda bir mavi büyü, birbirinden güzel iki milletiz” ifadesini kullanarak Türk-Yunan dostluğu üzerine en duygulu şiiri yazan da o oldu.


Eşine “Elele büyüttük sevgiyi” diye seslenirken, kara elmas işçilerinin gönlünü, ‘Zonguldak Milletvekili’ sıfatıyla kazandı.

“Sayın” demeden hitap etmezdi

“Sayın” demeden cümlesine başlamayan Bülent Ecevit o kadar kibardı ki, bir basın toplantısı sırasında o günlerde ‘Malatya Canavarı’ adıyla bilinen ve seri cinayetlerden aranan katilin yakalandığı haberini bile, “Sayın Malatya Canavarı yakalanmıştır” diyerek açıklamıştı.

49 yıl süreyle siyasi hayatın içinde olan Bülent Ecevit, CHP ve DSP liderliği yaptı, defalarca Başbakanlık koltuğuna oturdu, Çalışma Bakanlığı döneminde işçi haklarını yasalara yerleştirdi. 6 kez suikast girişimine uğradı. 12 Eylül sonrası Hamzakoy’da sürgün hayatı yaşadı. 81 yıllık ömrü, dürüstlüğün simgesi olarak, lüks ve şatafattan uzak geçti.

NE DEDİLER? Hüsamettin ÖZKAN (DSP):

Siyasete saygı getirmişti


Merhum Ecevit, Türk siyasetine saygı ve incelik getiren bir isimdi. Kendisi ile uzun yıllar birlikte çalıştık, baba oğul gibiydik. Her zaman halkını ön planda tutan, ülkenin huzur ve refahı için çalışan, insan odaklı politikaları ile milyonların gönlünü kazanan bir devlet adamıydı. Karşıt fikirlere daima önem veren, açık görüşlü bir kişiliği vardı. İnançlara saygılı laiklik söylemiyle, Türk halkının tümünü kucakladı. Gerçek bir Atatürkçü, demokrat, özgürlükçü, halkçı, eşitlikçiydi. Milletin Karaoğlan’ı olarak aramızdan ayrıldı. Kendisi ile birlikte çalışma olanağı bulmanın onurunu yaşıyorum. Saygı, minnet, rahmetle anıyorum.

Koray AYDIN (MHP-iYi):

Emekçi dostuydu

Farklı fikir ve siyasi partilere mensup olmamıza rağmen kendisiyle yollarımız 57. hükümette kesişti. Nazik, anlayışlı, saygılı ve sanatçı ruhlu kişiliğine yakından şahit oldum. 17 Ağustos depreminde benim Bakanlığıma çok büyük işler düştü. O zor görevlerin altından kalkmayı başardık. Rahmetli Ecevit de bana, “Devlet nerede ?’ sorusuna en güzel cevabı verdiğin için teşekkür ediyorum” dedi. Bakanlığımızda şoföründen bile daha az maaş alan mühendislerin sorununu kendisine aktarınca derhal konuya el attı. Bugün işçi ve memurlar sendika ve toplu sözleşmeden yararlanıp, özlük haklarında iyileştirmeler elde edebiliyorsa “Emekçi dostu” Ecevit’in katkısını inkâr edemezler. Ruhu şad, mekânı
Cennet olsun.

Erkan MUMCU (ANAP-AKP):

Kendisine haksızlık edildi


Bülent Ecevit denilince aklıma ilk gelen nezakettir. Siyasi üslubundaki doğallık ve nezaketin başka örneği de yoktur. Birini küçük görüp, aşağıladığına hiç rastlamadım. 1970’li yıllarda çizdiği  ‘Fakirin umudu’ imajını abartılı bulurdum. Ama onu tanıdıkça en önemli duyarlılığının, halk ve kamuya ait malların titizlikle korunması ilkesi olduğunu gördüm. Tarihe saygı borcumdan dolayı şunu da söylemeliyim. Son dönemde ciddi sağlık sorunları yaşadı, unutkanlık ve aynı şeyi tekrar etme emareleri arttı. Buna rağmen o koşullarda hükümette ağır bir yük taşımaya mecbur bırakılıp, kendisine haksızlık edildi. (Sözcü)

Bir Karaoğlan Efsanesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.