Esnaf ve turizmcilerden ‘genelge’ tepkisi: Sezon başlamadan bitti!

Kuşadası esnaf ve turizmcilerinden kademeli normalleşme genelgesine tepki: Sezon başlamadan bitti! Restoran işletmecilerinin dayanacak gücü kalmadı. 18 aydır bankalara borçlanarak hayatımızı sürdürüyoruz. Sandıkta helalleşeceğiz!

kuşadası esnaf turizm

17 Mayıs 2021 tarihi itibari ile başlayan yeni normalleşme sürecinin kapsamı tüm Türkiye’de olduğu gibi turizmin amiral gemisi Kuşadası’nda da büyük bir tepki ile karşılandı. Turizm sektörü ve esnaf temsilcileri, son genelgeyi büyük bir “fiyasko” olarak nitelendirirken yayınlanan bu son genelge ile 2021 yılı “turizm sezonunu başlamadan bitirildiğini” belirttiler.

“Yap boz tahtası ile kriz süreçleri yönetilmiyor”

TÜRSAB Aydın BTK Başkanı Eda Yurtcan yayınlanan son genelge ile belirsiz bir döneme daha girildiğinin söyledi. Eda Yurtcan yaptığı açıklamada, ” Son dakika açıklanan kısıtlama uygulamaları ile seyahat acentaları çok zor durumda bırakıldı. Seyahat acentaları son dakika planlamalar ile çalışamaz. Turizm sezonun başlamasına günlere kala açıklanan bu kısıtlama uygulamaları turizm sektörüne büyük bir sorun olarak geri dönecek. Özellikle Kıyı bölgelerinde ekonomisi turizme dayalı ilçelerimizi zor günler bekliyor.


Ülkemize turistleri getiren ana yapı seyahat acentalarıdır. Bu son dakika tutarsız genelgeler sonucu tüm planlar bozuldu. 1 Haziran sonrası da turizmden umudumuz yok. İngiltere ve Fransa ülkemizi seyahatte kırmızı listeye almış durumda. Almanya nasıl bir yol izleyecek belli değil. Hükümet Turizm ile ilgili net bir takvim açıklaması gerekiyor. Önümüzü göremediğimiz sürece karanlığa sürükleniyoruz.

“Sandıkta helalleşeceğiz”

Kuşadası Esnaf Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği KAYDADER Başkanı Salih Çetin esnafın 18 ayda sadece 2 ay iş yapabildiğine dikkat çekerek “Helalleşme laf ile olmaz” dedi.


Çetin, “Helalleşme lafla olmaz. Biz özelde Kuşadası esnafı, genelde tüm Türkiye’deki turizm esnafları olarak 18 aydır sadece 2 ay iş yerlerimizi açabildik. 18 aydır bankalara borçlanarak hayatımızı sürdürüyoruz. Kira, stopaj, çeşit çeşit vergi kalemleri, elektrik, su, internet, vb aboneliklerimiz hiç hız kesmeden faturalandırıldı. Madem helalleşeceğiz pandemi sürecinde üç kuruş borç para dışında hiç bir şey verilemeyen esnafın vergi borçları silinsin. Biz de hakkımızı helal edebilir miyiz bir bakalım. Yoksa ilk seçimde sandıkta helalleşmek için gün sayacağız” dedi.

“Restoran işletmecilerinin dayanacak gücü kalmadı”

Kuşadası restoran işletmecileri adına konuşan Çağlayan Erdem, pandemi sürecindeki tutarsız uygulamalar sebebi ile ülkenin batışına imza atıldığını belirterek, ” 2023 de dünyanın ilk on ekonomisi olma hayali kurulan ülkede esnafa verilen pandemi desteği, dünya sıralamasında en gerilerdedir. Artık boş lafa karnımız tok bir an evvel acil ödemelerimiz için de destek bekliyoruz. Bankalara borçlandırılan esnafın yaşam umutları tükendi. Her gün bir arkadaşımız ya intihara kalkışıyor ya da ailesi dağılıyor. Dayanacak gücümüz kalmadı” dedi.

“Hükumet beceriksiz pandemi yönetiminin faturasını turizmciye ödetiyor”


KUTO Turizm Komisyonu üyesi Murat Öner, yayınlanan son genelge ile turizmcilerin büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, “17 Mayıs genelgesi ile normalleşmeye bir adım dahi yaklaşılamadı. Dünya normalleşti ama biz hala yasaklar ile yaşamaya mahkum ediliyoruz. Bu son genelge ile yaklaşan turizm sezonuna büyük bir darbe vurulmuştur. Bu senenin de geçen seneden bir farkı kalmayacak. 2020 de yaşanan problemleri tekrar yaşayacağız. Bu kararsızlık nedeniyle otellerin açılış tarihleri net değil. Aynı zamanda yeteri kadar aşılama yapılmadığı için turizmde Türkiye kırmızı listede tutulmaya devam ediliyor. Bu durum tur operatörlerinin plan program yapmasını sürekli engelliyor.” ifadelerini kullandı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Pınar Okyay: Açılmayla ilgili görüş bile bildiremedik, yasakların hiçbir bilimsel yanı yok


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.