Kabarık faturaya şikayet yağmuru: 100 liranın 30’u şirket kasasına!

Elektrik dağıtımının özelleştirilmesi ile her 100 TL’lik faturanın 30 TL’si şirketlerin kasasına girerken yurttaşın “Harcadığımızdan fazlasını ödüyoruz” tepkisi TEDAŞ’ın verilerine yansıdı. 2020 yılında elektrik faturalarına yönelik şikâyetler, 2017 yılına oranla tam yüzde 941 arttı.

faturaya şikayet

Kabarık faturaya şikayet yağmuru: Yurttaşların en büyük gider kalemlerinden biri olan elektrik faturalarına yönelik itirazlar her geçen yıl katlandı. Elektrik dağıtımının özelleştirilmesinden sonra, “şişiriliyor” eleştirilerine konu olan elektrik faturalarıyla ilgili 2020’de yapılan şikâyetler, 2017’ye göre yüzde 941 arttı.

Ülkede 2014’ten 2021 yılına kadar yurttaşın elektrik faturası 2,2 kat artarken elektrik faturasına yansıyan dağıtım bedeli ise üç kat büyüdü. Yurttaşın elektrik faturalarına ilişkin, “Harcadığımızdan fazlasını ödüyoruz” eleştirisi, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (TEDAŞ) verilerine de yansıdı.


Şikayetler her geçen yıl arttı

TEDAŞ’ın faaliyet raporuna göre, 2017’de kuruma bildirilen toplam 12 bin 614 şikâyetin yalnızca 112’sini elektrik faturalarına yönelik şikâyetler oluşturdu. 2017 yılında kurum en çok, “genel aydınlatma” başlığı altında yapılan şikâyetlere muhatap oldu. 2018’de ise fatura şikâyetleri, 2017’ye oranla altı kat artarak, 643’e ulaştı. 2018 yılında yapılan tüm şikâyetler içinde fatura şikâyetlerinin payı yüzde 1,47 ile ifade edildi.


Elektrik faturalarına ilişkin şikâyetler, 2019 yılında üç haneli sayıları gördü. Buna göre, 2019 yılında toplam bin 101 elektrik faturası itirazı yapıldı. Fatura şikâyetlerinin toplam şikâyetler içindeki oranı yüzde 3,17’ye ulaştı.

Artış, 2020’de de sürdü. TEDAŞ’ın 2020 Yılı Faaliyet Raporu’na göre, yıl içinde bin 166 fa tura şikâyeti toplandı. 2020 yılında en çok, “genel aydınlatma” başlığı altında şikâyet toplayan kuruma, “yatırım şikâyeti” konulu 2 bin 92, “Elektrik kesintileri” konulu ise bin 319 şikâyet iletildi. Faturalara yönelik itirazlarda 2017 yılına oranla 2020 yılında yaşanan artış yüzde 941 olarak kaydedildi.

100 liranın 30’u şirket kasasına!


Elektrik dağıtımının 2013 yılında 21 bölgeye bölünerek özelleştirilmesi, biriken borçları ve altyapı eksikliklerini beraberinde getirdi. Yurttaşların dağıtım şirketlerine ödediği bedel son beş yılda üç kat artarken altyapı eksiklikleri, elektrik kesintilerinin olağan hale gelmesine neden oldu. Yurttaşın elektrik için ödediği her 100 TL’nin 30 TL’si şirketlerin kasasına girdi.

Elektrik şirketlerine 3 milyar TL pandemi yardımı yapılacak; bedel faturalara yansıyacak


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.