Bakanlık mahkeme kararını dinlemiyor: Maden ocağı için 4 bin 620 ağaç kesilecek!

İzmir’in Dikili ilçesinde Bergama’nın fıstık çamıyla ünlü Kozak Yaylası’nın yanı başında bulunan Çukuralan Maden Ocağı’nın üçüncü kapasite artırımı ÇED nihai sonuç raporu, İzmir 6. İdare Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen açıklandı.

Kozak Yaylası

Bakanlık mahkeme kararını dinlemiyor: Maden ocağı için 4 bin 620 ağaç kesilecek! İzmir’in Dikili ilçesinde, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çukuralan Altın Madeni İşletmesi üçüncü kapasite artırımı projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu nihai sonucu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından kabul edilerek açıklandı.

Rapor 10 günlüğüne askıya çıkartılırken, kapasite artırımı ile ilgili daha önce verilen ÇED Olumlu kararı iptal edilmesine rağmen nihai kararın çıkması bölge halkının tepkilerine neden oldu. Bergama’nın fıstık çamıyla ünlü Kozak Yaylası’nın yanı başında bulunan ve kayyum tarafından yönetilen Çukuralan Maden Ocağı’nın üçüncü kapasite artırımı ile ilgili 9 Şubat 2019 tarih ve 5319 karar sayılı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararı, İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.


Maden ocağı için 4 bin 620 ağaç kesilecek!

Çukuralan Altın Madeni İşletmesi, 3’üncü kapasite artırımı ile 192 hektarlık mevcut ÇED alanını 324 hektara çıkartacak. 2 açık ocaktan biri genişletilerek, projeye 3 yeni ocak daha eklenecek.

kozak maden

Şirket, yaklaşık 13 yıl sürecek madencilik faaliyetleri ile 5.82 milyon ton altın ve gümüş cevheri çıkarmayı planlıyor. 324 hektarlık ÇED alanının yaklaşık 277 hektarlık kısmı orman alanı içerisinde kalırken, 47 hektarlık alan ise tarım arazisi içerisinde bulunuyor.


Proje alanının yaklaşık 10,4 hektarlık bölüm ise mera alanında kalıyor. Tarım ve orman alanı içerisinde yer alan proje kapsamında 4 bin 620 adet ağaç kesilecek.

Kozak Yaylası hedef alındı

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, raporların dikkate alınmadığını vurgulayarak, “Ya mahkemeleri kapatın ya da yargı kararlarını uygulayın. Koza Altın’ın her kapasite artımında binlerce ağaç keserek sürdürdüğü doğa katliamına karşı yıllar içinde 3 keşif yapılmış onlarca bilim insanının raporlarına dayanarak yerel mahkemelerin 3 kez kapatma kararı her seferinde sarayın duvarlarını aşamamıştır. Yıllardır sarayın atadığı kayyumlarca yönetilen bir işletme için çevre bakanlığının verdiği bu karar 2009/7 sayılı genelge üzerinden sarayın talimatının yerine getirilmesidir. 2009/7 sayılı genelge iptal edilmediği sürece bu ülkede yargı bağımsız olmayacaktır” diye konuştu.


Engel, şunları kaydetti: “Üçüncü kapasite artışıyla Kozak Yaylası hedef alınmıştır. Türkiye’nin en kaliteli çam fıstığı alanları olan Kaplan ve Aşağıbey köylerimiz de madenin tehdidi altındadır. 192 hektardan 324 hektara çıkarılan bu artışla kalmayacak. Bu ülkede demokratik hukuk devleti tesis edilmediği sürece insanımızda doğamızda tehdit altındadır.”

Kazdağları’nın en az 30 yılı gitti: Ekosistem bozuldu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.