Ticaret Bakanı Mehmet Muş: Venezuela’dan peynir ithal edilmedi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Venezuela’dan peynir ithalatı yapılmadığını açıkladı. TÜİK verileri de peynir ithalatı yapılmadığını gösteriyor. Ağustos 2020’de Venezuela’dan sıfır gümrükle 1500 tonluk peynir ithalatına dair neden karar alındığı ise belirsiz.

venezuela peynir

Venezuela’dan gümrük vergisi ödenmeden peynir ve bazı gıda ürünleri ithalatına izin veren 21 Ağustos 2020 tarihli Ticaret Bakanlığı kararının tekrar gündeme gelmesi üzerine Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan açıklama geldi.

Muş, Venezuela’dan peynir ithalatı yapılmadığını söyledi.


Muş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Venezuela’dan peynir ithalatına dair basında yer alan bazı sorular var. Kamuoyunu kısa ve net şekilde bilgilendirelim; 2020 yılında Venezuela’dan Türkiye’ye 1 gram dahi peynir ithal edilmemiştir. 2021 yılında ise; bugüne kadar gerçekleşmiş peynir ithalatı bulunmamaktadır.” dedi.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in kokain ticaretinde yeni rotanın Venezuela olduğuna dair iddiası ve Venezuela basınında beyaz peynir içine gizlenmiş kokain paketlerinin ele geçirildiğine dair çıkan Ekim 2020 tarihli bir haberin tekrar gündeme gelmesi üzerine, Ticaret Bakanlığı’nın kararı tekrar kamuoyunda tartışma konusu olmuştu.

TÜİK verilerine göre de yapılmadı

TÜİK verileri de, Venezuela’dan son iki yılda peynir ithalatı yapılmadığını ortaya koyuyor.

Peynir ithalatı yapılmamasına rağmen Ağustos 2020’de Venezuela’dan 1500 tonluk peynir ithalatına dair neden karar çıkartıldığına ilişkin ise açıklama yapılmadı.

Cumhurbaşkanı Kararı vardı

Ağustos 2020’deki Cumhurbaşkanı Kararı’na göre Venezuela’dan “500 ton taze peynir, 500 ton eritme peynir, 500 ton diğer peynir, bin ton pirinç, 2 bin ton yulaf, 400 ton yerfıstığı, bin ton rep veya kolza tohumları, 5 bin ton ayçiçeği tohumu, 2 bin ton hint yağı tohumu, 2 bin ton susam tohumu, 2 bin ton aspir, 200 ton yağlı tohum, 1500 ton çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları” ithal edilebilecek. Anlaşmaya göre bu ürünlerin Venezuela’dan ithalinde, gümrük vergisi, varsa toplu konut fonu sıfır olarak uygulanacak.

Soru önergesi verilmişti

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Ticaret Bakanlığı’nın cevaplaması istemiyle dün bir soru önergesi vermişti.


Türkiye’de yüzlerce çeşit peynir üretilmesine rağmen nakliyesi sırasında soğuk zincirinin bozulması ihtimali bulunduğunu ve kuş uçuşu 10 bin 500 kilometre ötedeki Venezuela’dan sıfır gümrük vergisiyle peynir ithaline imkan verilmesinin “soru işaretleri doğurduğunu” belirten Yeneroğlu, önergede şu sorulara yer verdi:

1- Venezuela’dan taze peynir, eritme peynir ve diğer tür peynirlerin ithalinde gümrük vergisi neden sıfıra indirilmiştir?

2- Peynir ithalinde gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinden sonra Venezuela’dan kaç ton peynir ithal edilmiştir?

3- Venezuela’dan ithal edilen peynirler hangi gümrük kapılarından Türkiye’ye girmiştir?

4- Hangi şirketler Venezuela’dan peynir ithal etmiştir?

5- İthal edilen peynirlerin kilogram başına maliyetleri nedir?


6- İthal edilen peynirler nerede ve kilogramı kaç liraya satılmıştır?

Soylu’dan Sedat Peker’in videolarının milyonlarca kişi tarafından izlenmesine ilişkin yanıt


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.