TÜİK’in tartışmalı işsizlik verisi: Bir ayda 480 bin kişi fabrikalarda nasıl işe girdi?

TÜİK’in tartışmalı işsizlik verisi: Pandeminin Türkiye’yi vurduğu son bir yılda 1.7 milyon kişi nasıl iş buldu? Bir ayda 55 bin kişi nasıl işe girdi? 480 bin kişi sanayide nasıl işe başladı?

işsizlik verisi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) pazartesi günü işsizlik oranının Mart’ta yüzde 0,1 azalarak yüzde 13,1’e indiğini açıkladı. Verilerin detayına bakıldığında son bir yılda 1 milyon 700 bin kişinin iş bulduğu, sadece Mart ayında 550 bin kişinin işe girdiği görülüyordu.

T24 yazarı Barış Soydan, “Pandeminin Türkiye’yi vurduğu son bir yılda 1.7 milyon kişi nasıl iş buldu? Bir ayda 55 bin kişi nasıl işe girdi?” sorularını yönelterek TÜİK’in işsizlik verilerinin tartışmalı olduğuna dikkat çekti: “Daha da tuhaf olan, Mart’taki artışın neredeyse tamamının sanayiden, yani fabrikalardan gelmesi. TÜİK’e göre Mart’ta sanayide tam 480 bin kişi işe girdi.”


Barış Soydan’ın yazısı şöyle:

Türkiye genelindeki fabrikalarda, yani sanayide toplam 6.1 milyon kişi çalışıyor. TÜİK’in işsizlik verisi Mart’ta sanayide çalışanların yüzde 10’una yakın sayıda insanın fabrikalarda iş bulduğunu söylüyor. İnsanın aklına Ahmet Kaya’nın meşhur şarkısı geliyor, “Nereden baksan tutarsızlık”…

Nitekim işsizlik verilerini yakından izleyen Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi de (BETAM) dün yayınladığı raporda bu tuhaflığa dikkat çekerek, “Sermaye yoğun bir sektör olan sanayide bu boyutta bir artış oldukça şaşırtıcı” diyordu.


DİSK Araştırma Merkezi de Salı günü yayınladığı raporda, “TÜİK’e göre istihdamda Mart 2020’den Mart 2021’e 1 milyon 726 bin kişilik artış yaşandı. Diğer bir ifadeyle 1,7 milyon kişiye yeni iş yaratıldı. Ancak bunun salgın koşullarında nasıl gerçekleştiği ve istihdamın nasıl olup da salgın öncesi düzeye yaklaştığı belirsiz” dedi.

Sanayi üretimi arttı ama…

BETAM, “Sanayi Üretim Endeksi verileri takip edilerek istihdam artışının üretimdeki artışı izleyip izlemediği takip edilmelidir” diye eklemişti. Sanayi Üretim Endeksi bugün (Salı günü) açıklandı. Üretim Mart’ta bir önceki aya göre yüzde 0,7 artmış. Genel beklenti sanayi üretiminin Mart’ta hafif de olsa daralacağı şeklindeydi… Sanayide bir ayda gerçekleşen yüzde 0,7’lik büyüme, 550 bin kişinin fabrikalarda iş bulmasını açıklamaya yeterli mi?

Hepsi erkek…

Daha garip olan bir şey daha var; Mart’ta sanayide iş bulanların tümü erkek. TÜİK’e göre Mart’ta 494 bin erkek fabrikalarda iş bulurken 12 bin kadın işinden olmuş.


İktisatçı Doç. Dr. Orhan Karaca dün Twitter’da bu noktaya dikkat çekerek; “Sanayide bir ayda 480 bin kişilik istihdam artışı olmuş; üstelik hepsi de erkek… Yorumlaması zor” diyordu. (Yazının devamı)

TÜİK Başkanı Dinçer’den verilere müdahale itirafı: Ricalar oluyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.