Ülkemizdeki döviz kurlarının etkisi ve globalleşmenin teknolojinin gelişmesiyle kolaylaşması birçok yatırımcı ve iş insanını yurtdışına yatırım yapmaya itti. 2020’li yıllarda yurtdışına yatırımın artması ve buna paralel olarak yapılan ihracat miktarının da artmasını bekleyebiliriz.
Peki yurtdışına yatırım nasıl kazandırıyor ve nasıl siz de kazanmaya başlayabilirsiniz?
Düşük sermayeli yatırımlar
Öncelikle düşük sermaye gerektiren ya da sermaye gerektirmeyen işlerden bahsedelim. Bu durumda alınacak risk düşük olacağından potansiyel olarak ekonomik anlamda bir kayıp da yaşamayacaksınız.
El Yapımı Ürün Satışı: Türkiye’de işçilik maliyetleri Batı ülkelerine göre çok daha düşük olduğundan özellikle el yapımı ürünler ve satışı konusunda ciddi bir kâr marjı potansiyeli bulunuyor. Bu ürünleri kendiniz üretebileceğiniz gibi Etsy gibi platformlardan yüksek satışa sahip ürünleri bulup bir ürün grubuna odaklanarak bunların üretimine kendi markanız ya da adınız altında başlayabilirsiniz.
Dropshipping: Stoksuz e-ticaret olarak da bilinen dropshipping yurtdışından döviz elde etmek için gittikçe daha sık tercih edilen bir yöntem. Aslında üreticiyle tüketiciyi buluşturduğunuz bir platform yaratmak olarak da tanımlayabiliriz. Örneğin AliExpress gibi global web siteleri aracılığıyla ya da yerli üreticilerden ürünler bularak bir web sitesi oluşturuyorsunuz.
Size sipariş geldikçe siz de üreticinin siparişi alıcıya kargolamasını sağlıyorsunuz. Böylece aslında satış gerçekleştikçe ürünleri satın alıp kargoladığınız için satın alma anlamında sermaye gerektirmiyor ve riske de girmemiş oluyorsunuz.
Burada satış yapabileceğiniz ödeme sistemlerini arttırmak için yurtdışında hesap açmak da size avantaj sağlayabilir. Linkini ilettiğimiz yazıda bu konuda da bilgi alabilirsiniz.
Bu modelin en büyük sıkıntısı iade gerektiren durumlar ve özellikle AliExpress gibi global siteler tercih ettiğinizde uzayabilecek kargo süreleri. Her ürünü kontrol etme şansınız olmadığından çıkacak bir hata durumunda iade süreci işinizi zorlaştırabilir fakat doğru üreticileri bulduğunuzda ideal bir kâr marjı belirleyerek yurtdışından para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Yurtdışı Borsa Piyasaları: Yurtdışı borsa yatırımlarını hem düşük sermaye hem de yüksek sermaye olarak ele almak mümkün. Çünkü aslında ne kadar riske etmek istediğinizi sizin belirleyebildiğiniz bir durum söz konusu.
Özellikle global teknoloji şirketlerinin yıllar geçtikçe değerlenmesiyle siz de alacağınız hisseler aracılığıyla bu şirketlerden küçük bir ortaklık elde edebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Apple hisseleri 5 yıl önce 2016 yılında 23 dolar seviyesindeyken 2021 yılında 130 doları aşmış vaziyette. Yani sadece dolar bazında bile neredeyse 6 kat bir değerlenmeden bahsediyoruz.
Aynı süreçte doların da TL karşısında 2 kattan daha fazla değer kazanması da Türk yatırımcılar için ekstra bir avantaj sağlıyor.
Yüksek sermayeli yatırımlar
Gayrimenkul Yatırımı: Gayrimenkul yalnızca ülkemizde değil neredeyse tüm dünyada sürekli değerini katlayan bir yatırım olmaya devam ediyor. Gayrimenkul özellikle yurtdışında yaşamak isteyen yatırımcılar için hem bir yatırım şansı hem de oturum izni almak için bir fırsat olabilir.
Golden Visa programı altında birçok Avrupa Birliği ülkesi belli bir gayrimenkul yatırımı karşılığında oturum izni ve ardından da vatandaşlığa giden bir yol açıyor. Özellikle Portekiz, Yunanistan ve Malta gibi ülkelerde Golden Visa programları birçok Türk yatırımcı tarafından da tercih ediliyor.
Yüksek Hacimde E-İhracat: Yukarıda da el yapımı ürün satışı ve dropshipping başlıkları altında aslında e-ihracattan bahsetmiş olsak da kazanç potansiyelinizi ciddi anlamda arttırmak için üretim ya da temin ve dolayısıyla satış hacminizi de yüksek oranda arttırmanız gerekiyor.
Bunun için üretim bandını düzenli bir şekilde sizin için ayırabilecek bir tedarikçiye ya da doğrudan üretim bandına ihtiyacınız var. Özellikle tekstil gibi sektörlerde e-ticaret hacimleri arttıkça Türkiye’den yurtdışına ürün satışları da kolaylaşmaya ve artmaya devam edecek. Bunun için ilk tercih etmeniz gereken platform ise tabii ki Amazon.
İnşaat Sektörü: Orta Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da birçok ülkede önemli inşaat yatırımları Türk şirketler tarafından gerçekleştiriliyor. Sektöre uzak olanlar için sıfırdan girmek pek mümkün olmasa da yüksek sermayeye sahip kişiler için hali hazırda var olan şirketlerle ortaklıklar kurmak ve farklı pazarlara açılmak da mümkün.
Lojistik Firması Açmak: Yukarıda saydığımız neredeyse tüm işlerde belli ürünlerin Türkiye’den yurtdışına taşınması gerekiyor ve bahsettiğimiz gibi bu ihracat sektörlerindeki gereken taşıma yıldan yıla artıyor. Bu durum uluslararası lojistik sektörüne girmek anlamında da büyük bir şans olduğunu ortaya koyuyor. Sadece şirketler bazında değil, yurtdışında yaşayan Türklerin sayısı da yıldan yıla artıyor. Son tüketiciye ulaşan yeni bir yurtdışı kargo şirketinin bile önümüzdeki yıllarda büyümek için önemli bir şansı olabilir.
Yurtdışına yatırım yaparken nelere dikkat etmek gerekli?
Yurtdışına yapılan yatırımlar katlanarak artıyor. Yukarıda aktif olabileceğiniz düşük ve yüksek sermayeli sektörleri belirtmiş olsak da genel olarak dikkat etmeniz gerekenlerden de ayrıca bahsedelim.
Yatırım yapmak istediğiniz ülkede yaşamanız ya da o ülkede yaşayan doğrudan bir tanıdığınızın olması sizin için çok büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Yurtdışına yatırım konusunda zamanlamanız da oldukça önemli. Türkiye’de hali hazırda devam eden bir işinizi büyütmek amacıyla yurtdışına yatırım yapacaksanız bu yatırım sürecinde Türkiye’deki işlerinizin de aksamadan devam edebilmesi önemli olacaktır.
Yurtdışında yaşayan Türklerden bilgi almayı deneyin. Farklı ülkelerde yapacağınız yatırımlar öncesi o ülkelerde yaşayan Türklerin bakış açısıyla alacağınız geri dönüşler de farklı bir açıdan konuya yaklaşmanıza yardımcı olabilir. Çünkü sizinle yerel biri arasındaki kültür ve arz talep farkını en iyi tespit edebilecek kişiler bölgede yaşayan Türkler olacaktır. Bu anlamda da Yurtdışındayız gibi yurtdışında yaşayan Türklerin yazılarından oluşan siteler size yardımcı olabilir.
Dil konusunu es geçmeyin. Yurtdışında iş yapmak için mutlaka İngilizce’nizi olabildiğince geliştirmeye çalışın. Özellikle farklı şirketlerle iş yaparken İngilizce’de yapacağınız amatör hatalar hem kendinizi yanlış ifade etmenize hem de karşı tarafın gözünde daha amatör bir imaj çizmenize sebep olabilir.
Bu yazımızda size yurtdışına yatırım yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği ve yüksek, düşük sermayeyle yurtdışından para kazanmaya başlamanız için farklı alternatifler göstermeye çalıştık. Siz de doğru zamanlamayla yurtdışına yatırım yaparak para kazanmaya başlayabilirsiniz.