Diyanet yurt dışındaki iki camiye yaklaşık 40 milyon Euro harcadı

Bir milyar TL’yi aşan yıllık gelirine karşın Sayıştay’ın denetim kapsamına alınmayan Diyanet Vakfı, 2020 yılında yurtiçinde 473 milyon TL’lik inşaat harcaması yaptı. Vakıf yurt dışındaki camiler için ise 39,6 milyon Euro harcadı.

cami

Diyanet yurt dışındaki iki camiye yaklaşık 40 milyon Euro harcadı

Sayıştay’ın, “Denetlenmesi gerekir” tespitine karşın denetim dışı bırakılan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), hemen her yıl olduğu gibi 2020 yılına yönelik faaliyet raporunu da gecikmeli açıkladı. 2019 yılında 1 milyar TL’si bağışlardan olmak üzere toplam 1,2 milyar TL gelir elde eden vakfın 2020 yılındaki yurtiçi inşaat harcamalarının toplamı 473 milyon TL’ye ulaştı.


Diyanet İşleri Başkanlığı’nın faaliyetlerine destek olmak amacıyla kurulan ve “Diyanet’in kara kutusu” olarak nitelendirilen Diyanet Vakfı’nın 2020 yılı faaliyet raporu, vakfın yüksek harcamalarını gözler önüne serdi. Yıllık geliri 1 milyar TL’nin üzerinde olan vakıf, yurtdışında inşa ettirdiği camiler için on milyonlarca Euro harcama gerçekleştirdi. Vakıf, Makedonya ve Arnavutluk’ta inşa ettiği iki cami için ise toplam 39 milyon 699 Euroyu gözden çıkardı. Kırgizistan’da yapımı devam eden Özgen İmam Serahsi Camii’nin yaklaşık maliyetinin ise 1 milyon 295 bin Amerikan Doları olduğu öğrenildi.

İki camiye 40 milyon Euro

Vakfın 2020 yılı faaliyetlerini içeren rapora göre, Makedonya’da yapımına devam edilen Üsküp caminin toplam maliyeti 15 milyon 468 Euro olarak hesaplandı. Caminin 4 bin 100 metrekare alan üzerine inşa edildiği ve kapasitesinin 2 bin kişi olduğu bildirildi.

Arnavutluk’un Tiran kentinde, Meclis binasının hemen yanına inşa edilen Tiran Namazgah Camii’nin maliyeti de çok yüksek tutarlara ulaştı. Temeli 13 Mayıs 2015’te atılan caminin 2021 yılı sonuna kadar tamamlanacağı belirtilirken yaklaşık maliyeti 24 milyon 230 bin Euro olarak açıklandı.


Makedonya ve Arnavutluk’ta inşa ettirdiği camiler için 40 milyon Euroya yakın parayı gözden çıkaran vakıf, Kırgizistan’da inşası süren caminin yaklaşık maliyetini ise 1 milyon 295 bin dolar olarak duyurdu.

Yurtdışındaki camiler için on milyonlarca Euro para harcayan vakfın Türkiye’deki yıllık inşaat harcaması da 493 milyon 700 bin TL’ye dayandı. Toplam inşaat harcamasının 473 milyon TL’sinin yeni inşaat işlerini, 20,4 milyon TL’sinin ise tadilat işlerini kapsadığı belirtildi.

Suriye’de onarım

Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle zarar gören toplam 467 cami ve hizmet binasının tadilat işleri de TDV bütçesinden karşılandı. 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilen tadilat işlerinin toplam maliyeti kayıtlara, 24,4 milyon TL olarak geçti.

Diyanet-Sen’e suç duyurusu

Diyanet-Sen’in çocuk dergisindeki skandal görselleri yargıya taşıyan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “Diyanet-Sen’in görev ve sorumluluk alanına girmeyen, çocukların psikolojisini bozan görselleri içeren bir dergiyi çıkarması hukuken de suçtur” dedi. Kaya, dergiyi hem Meclis gündemine taşıdı hem de Diyanet-Sen yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.


Kaynak: BirGün – Fotoğraf: Diyanet Vakfı’nın Arnavutluk’ta yaptırdığı Namazgah Cami.

Elazığ depreminde hasarlı binayı gören rektörden tepki: Allah’ım bu binayı yapan müteahhidi sana havale ediyorum


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.