Erdoğan’ın avukatlarından savunma: “Be ahlaksız, be edepsiz” ifadeleri ölçülü ve orantılı

CHP’li Engin Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine yönelik kullandığı “Be ahlaksız, be edepsiz” sözleri ile ilgili 128 bin liralık tazminat davası açtı. Erdoğan’ın avukatları ise “Ölçülü bir tepkidir” diyerek, siyasilerin halka açık konuşmalar yapmaları nedeniyle daha fazla hoşgörülü olması gerektiği, tanınmış kişilerin eleştiriye katlanması gerektiğini belirtti. Konuya ilişkin açıklama yapan CHP’li Engin Altay da, “Mahkeme hukuka göre mi yoksa niyet okuyuculuğuna göre mi karar verecek göreceğiz” yorumunu yaptı.

erdoğan avukatları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatlarının, Cumhuriyet Halk partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay’ın açtığı 128 bin liralık davaya karşın verdiği savunmadaki ifade özgürlüğü vurgusu dikkatleri çekti. CHP’li Altay, Erdoğan’ın kendisine yönelik kullandığı “Be ahlaksız, be edepsiz…” sözleri ile ilgili tazminat davası açtı. Erdoğan’ın avukatları ise açıklamalarının “eleştiri, ölçülü ve orantılı bir tepki” olduğunu savundular.

Savunma dilekçesinde siyasilerin halka açık konuşmalar yapmaları nedeniyle daha fazla hoşgörülü olması gerektiği, tanınmış kişilerin eleştiriye katlanması gerektiğini anlattılar.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatlarının ifade özgürlüğü savunması dikkat çekti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Erdoğan’ın kendisine yönelik kullandığı “Be ahlaksız, be edepsiz..” sözleri ile ilgili tazminat davası açtı.

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre, Erdoğan’ın avukatları ise bu davaya karşı ‘tarihi’ bir savunmaya imza atarak, açıklamaların “eleştiri, ölçülü ve orantılı bir tepki” olduğunu savundular.


Altay, Nisan ayında bir TV programında “Rahmetli Menderes de bir dönem bu dinci odaklara pek yüz vermişti. Menderes sonra Atatürk’ü Koruma Kanunu’nu yapmak zorunda kaldı. Umarım Erdoğan da sonu benzemesin Menderes’e” demişti. Erdoğan ise partisinin 21 Nisan 2021 tarihli grup toplantısında yaptığı konuşmada “ahlaksız” ve “edepsiz” diyerek Altay’a karşılık vermişti.

Altay’ın avukatları Can Erener ve Tuğçe Karabulut, Erdoğan’ın sözlerinin hakaret olduğu gerekçesiyle 128 bin liralık manevi tazminat talep etti. Erdoğan’ın avukatları Hüseyin Aydın ve Elif Sinem Kabadayı, Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimliği’ne yazılı savunma verdiler.

“Ölçülü ve orantılı”

Savunma dilekçesinde Erdoğan’ın sözlerinin “Ölçülü ve orantılı bir tepki” olduğu belirterek, hukuki sınırlar içinde kalındığı kaydedildi. Dilekçede, “Düşünce özgürlüğü demokrasinin temelidir” vurgusu yapıldı. Siyasilerin halka açık konuşmalar yapmaları nedeniyle daha fazla hoşgörülü olması gerektiği, tanınmış kişilerin eleştiriye katlanması gerektiği anlatıldı. Dilekçede, “Erdoğan tarafından kullanılan ifadeler cevap niteliğindedir. Dava reddedilmelidir” denildi. Davada henüz karar verilmedi.

“‘İfade özgürlüğü’ demeleri manidar”


CHP’li Engin Altay, “Mahkemeye sundukları savunmada ifade özgürlüğünden bahsetmeleri şaşırtıcı ve manidardır. Çok daha büyük iddialar karşısında sessiz kalanlar, işlerine gelince ifade özgürlüğü savunucusu kesiliyorlar. Çünkü iddialara aynı ölçüde karşılık vermeye cesaretleri yok. Mahkeme hukuka göre mi yoksa niyet okuyuculuğuna göre mi karar verecek göreceğiz” dedi.

Muğla Belediye Meclisinde Atatürk’e lanet okuyan imam kınandı, AKP ve MHP’liler salonu terk etti


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.