Hayvan hakları yasası: Kasten öldürmeye 4, eziyete 3 yıla kadar hapis cezası

Yıllardır beklenen hayvan hakları yasa tasarısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘a sunuldu. Teklif taslağına göre, savcılar hayvana karşı işlenen suçlarda ‘suçüstü’ yapılması halinde resen soruşturma açabilecek. Evcil hayvanları kasten öldürenlere 4 yıla, eziyet edenlere 3 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemede, belediyelere de hayvan bakımının sağlanması için bütçe zorunluluğu getiriliyor. Ayrıca “hayvanlara cinsel istismar” suçu için öngörülen 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası da teklif metninde korunacak.

Hayvan hakları yasası

Hayvan hakları yasası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu. Buna göre kasten öldürmeye 4, eziyete 3 yıla kadar hapis cezası uygulanması öngörülüyor. Nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanları öldürmenin cezası 1 yıldan 5 yıla kadar; bir hayvanın neslini yok etmenin cezası ise 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası olacak; hayvan dövüştürenlere ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Hayvan Hakları Yasası’nda sona gelindi. Önceki gün yapılan AK Parti MYK toplantısında, hazırlanan teklif taslağı metni Erdoğan’a sunularak düzenlemeye ilişkin son değerlendirmeler yapıldı.


Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre, Erdoğan’ın bu yasama yılı sona ermeden teklifin Meclis’te yasalaştırılmasını istediği belirtildi. MYK’daki değerlendirmeler çerçevesinde Erdoğan başkanlığında yapılacak dar kapsamlı toplantıda son rötuşları ele alınacak düzenlemede, bir son dakika değişikliği olmaması halinde özetle şu maddeler yer alacak:

– Türk Ceza Kanunu (TCK) mevcut durumda yalnızca “sahipli” hayvanlara verilen zararı para cezasına tabi tutuyor. Mevcut TCK’nın 151. maddesinde düzenlenen, “mala zarar verme” suçu kapsamında, “Haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yaramayacak hale getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişi hakkında, 4 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılıyor. Yeni düzenleme ile hayvanlar yasada “mal” değil “canlı varlık” olarak yer alacak ve hayvana karşı işlenen suçlara hapis cezası getirilecek.

– Kanun, “Hayvan Hakları Kanunu” adıyla değil; mevcut halindeki gibi “Hayvanları Koruma Kanunu” başlığıyla teklif metninde yer alacak. Hayvanların “aklı, iradesi, seçme hakkı ve kendisine verilen hakkı kullanma yeteneği” bulunmadığı gerekçesiyle “hak” yerine “koruma” ifadesinin kullanılmasının daha doğru olacağı belirtiliyor.

– Cumhuriyet savcıları, hayvana karşı işlenen suçlarda “suçüstü” yapılması halinde yazılı başvuru ya da şikâyete gerek kalmaksızın resen soruşturma açabilecek.

– Ev hayvanı veya evcil hayvanları kasten öldürene 6 aydan 4 yıla kadar; hayvanlara eziyet edenlere 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. “Hayvanlara cinsel istismar” suçu için öngörülen 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası, küçük yerleşim birimlerinde “sorun”a dönüşebileceği savunusuyla AKP içinde ihtilaflara neden olmuştu. Ancak teklifin son halinde bu maddenin aynen korunduğu görüldü. Hayvanlara cinsel istismar suçuna hapis cezasının yanı sıra 100 günden az olmamak üzere adli para cezası da verilecek.

– Nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanları öldürmenin cezası 1 yıldan 5 yıla kadar; bir hayvanın neslini yok etmenin cezası ise 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası olacak.


– Evlerde beslenen kedi ve köpeklere dijital kimliklendirme yapılacak. Kimliklendirme yapmayan hayvan sahiplerine bin 200 TL para cezası kesilecek.

– Hayvanını sokağa terk edenlere 2 bin TL’ye kadar para cezası verilecek.

-Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve hayvan barınakları, rehabilitasyon ve aşılama için belediyeler büyüklüklerine göre, bütçelerinden pay ayırmak zorunda olacak.

– Sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlar uyutma vs. gibi yöntemlerle öldürülmeyecek. Sahipsiz sokak hayvanlarının üremesinin önüne geçilmesi için, tüm sokak hayvanları 3-4 yıllık sürede kısırlaştırılacak.

– Çok sayıda hayvanın birlikte yaşadığı hayvan besleme odaklarının yerleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek. Böylece meskende barındırılabilecek ev ve süs hayvanı tür ve sayısı da bakanlık tarafından belirlenmiş olacak.

– Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro gibi tehlikeli köpek ırklarının ve melezlerinin üretimi, sahiplenilmesi, Türkiye’ye girişi, alım-satımı, reklamı, takası, hediyesi yasak olacak. Tehlikeli ırka mensup hayvanların sahipleri, hayvanı kayıt altına almak ve kısırlaştırmak şartıyla mevcut hayvanlarına ölünceye kadar bakabilecek. Bu tür hayvanlar, tasmasız gezdirilemeyecek; ağızlık takmaları zorunlu olacak; çocukların bulunduğu park, bahçe gibi yerlere girmeleri şikâyet halinde hayvan polisleri tarafından engellenecek.

Petshoplar kapatılacak mı?


Petshopların tamamen kapatılmasına ilişkin herhangi bir düzenleme, teklif metninde yer almadı. Ancak yalnızca kedi ve köpeklerin petshoplarda satışının önüne geçecek bir düzenlemenin hâlâ gündemde tutulduğu da ifade ediliyor.

Kılıçdaroğlu: Soylu’nun elinde Erdoğan’ı, yakın çevresini, ailesini zora sokacak çok bilgi var


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.