Kızılay’da bir skandal daha: Kargo uçağı değil, paralar uçmuş!

Kızılay’ın Yemen’e insani yardım göndermek için bir havacılık şirketinden 245 bin dolara kiraladığı uçak, uçuş izni alınamayınca havalanamadı. Ödediği parayı geri almak için dava açan Kızılay, 72 bin TL daha kaybetti!

kızılay kargo uçağı

Yolsuzluk ve israf iddiaları ile on binlerce liralık maaşlarla gündeme gelen Kızılay’ın bir skandala daha imza attığı açığa çıktı. BirGün’ün gündeme getirdiği, Yemen’e gıda ve ilaç yardımı göndermek için kiralanan uçağın havalanmamasına rağmen para ödenmesi skandalına yeni bir skandal daha eklendi.

Kızılay, 2017 yılında Yemen’de meydana gelen kolera salgını için 10 ton gıda ve 46 ton ilaç yardımı göndermek üzere 245 bin dolar peşin ödeme bedeliyle Merkür Uluslararası Taşımacılık Şirketi ile protokol imzalayarak kargo uçağı kiraladı. Kızılay yardım malzemelerini 27 Haziran 2017’de paketleyerek yüklemeye hazır hale getirdi. Kiralanan uçak Sabiha Gökçen Havalimanı’na inerek ilaç ve gıda malzemeleri yüklemek ve Aden Havalimanı’na hareket etmek için hazırlığa başladı.


Havacılık şirketi: Uçuş izni alınması Kızılay’ın yükümlülüğündeydi

Ancak, üst uçuş izni vermesi gereken Suudi Arabistan Koalisyon Güçleri’nin uçuş izni vermemesi nedeniyle yardım malzemeleri hava yoluyla gönderilemedi. Kızılay da uçağı kiraladığı Merkür Uluslararası Taşımacılık Şirketi’ne ödediği 245 bin doları geri alabilmek için dava açtı. Davanın görüldüğü 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde Kızılay’ın dava açtığı havacılık şirketinin avukatı şunları sıraladı:

“Uçuş izni alınması Kızılay’ın yükümlülüğündeydi. İmzalanan sözleşmede bu iznin zamanında alınamaması ve bu nedenle uçuşun iptal edilmesi halinde, havacılık şirketinin kiralama ücretinin tamamına hak kazanacağı belirtilmişti. Müvekkilim sözleşmeden kaynaklanan borç ve yükümlülüklerini süresi içinde ve usulen yerine getirdiğini ve açılan davanın reddine karar verilmesi gerektiğini belirtmiştir.”


Toplanan ve sunulan deliller ile bilirkişi raporunu değerlendiren mahkeme, Kızılay’ın kargo uçağı kiralandığı havacılık şirketinin, uçağı belirlenen havalimanında, belirlenen saatte hazır hale getirdiğini ve bir kusurunun olmadığını belirtti. Suudi Hava Kuvvetleri’nden izinlerin alınmasının Kızılay’ın sorumluluğunda olduğu, izinlerin zamanında alınmaması halinde havacılık şirketini aldığı parayı geri vermeme hakkı olduğu vurgulandı.

72 bin TL’lik masraf

Mahkeme, Kızılay’ın ödediği 245 bin doları geri talep edemeyeceğini belirterek davanın tümden reddine karar vererek tam 72 bin 549 TL’lik vekalet ücretinin Kızılay tarafından Merkür Havacılık Şirketi’ne ödemesine ve yargılama giderlerini de Kızılay’ın ödemesine oybirliğiyle karar verdi.

Gemiyle gönderildi

Uçakla insani yardım malzemelerini gönderemeyen Kızılay yönetimi de çareyi denizyolunda buldu. İlaç ve gıda malzemeleri karayolu ile İskenderun Limanı’na gönderildi ve kiralanan yük gemisine yüklendi. İskenderun Limanı’nda 10 Temmuz 2017 tarihinde de tören yapılarak yardım malzemeleri Yemen’in Aden Limanı’na uğurlandı.

Kızılay geri alacağız demişti


Kızılay tarafından 2019 yılında BirGün’e yapılan açıklamada, uçağın kiralandığı şirket ile hukuki süreç başlatıldığı ve 245 bin doların “büyük ihtimalle geri alınacağı” öne sürülmüştü.

Diyanet 5 yıldızlı otelde 3 gün çalıştay yaptı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.