Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı kademeli normalleşmede müzisyenlere yönelik bir adımdan bahsedilmemesi ve mekanların 22.00’de kapanacak olmasına sosyal medyada tepki geldi.
Kafe ve restoranların açılmasına rağmen müzik ve eğlence sektörüyle ilgili bir düzenleme getirilmemesi her meslek grubundan eleştirilere neden oldu.
“Rasyonel değil ideolojik”
Mor ve Ötesi’nin solisti Harun Tekin, “Müzikten, sahneden, sanattan korkmak korkanlar açısından makul gibi görünse de beyhude bir tavır. keyfi yasaklar aşının yerine geçemez. bu ülkenin birbirinden değerli müzisyenlerinin, müzik emekçilerinin, sahne sanatçılarının maruz bırakıldıkları şey rasyonel değil ideolojiktir” açıklamasını yaptı.
“Bir turist kadar değerimiz yok”
Redd grubu ise, “dert edip geceleri uyuyamaması gereken kültür bakanı için 1 turist kadar değerimiz yok?” ifadelerini kullandı.
İşte müzisyenler ve ünlü isimlerin tepkilerinden bazıları:
Sanatçı, müzisyen, sanat ve eğlence sektörü emekçileri ve dinleyiciler olarak konuşmaktan bir adım öteye geçmemiz gerekiyor.
— Redd 🌈 (@reddseyirdefter) May 31, 2021
Hayatı sadece kendi yaşam biçimlerinden menkul sanan siyasi iktidar için adeta halk sağlığı sorunuyuz. dert edip geceleri uyuyamaması gereken kültür bakanı için 1 turist kadar değerimiz yok? Arkadaşlarımız yaşamlarına son veriyor, yazmak ölümleri engellemiyor sevgili arkadaşlar.
— Redd 🌈 (@reddseyirdefter) May 31, 2021
İhmal değil politiktir. Sanat, müzik, eğlence sektörü mevcut iktidar için ancak kendi amaçları için araçsallaştırabilecekleri ölçüde önemlidir. Dayanışma ile, tüm sanat ve eğlence emekçileri yanyana durmalı, sözle değil eylemlilikle bu durumu kader olmaktan öteye taşımalıyız.
— Redd 🌈 (@reddseyirdefter) May 31, 2021
Müzik ve eğlence sektörü yine açlığa mahkum maalesef!
— Armagan Çağlayan (@Armagan_caglaya) May 31, 2021
Restoran kafeterya sabah 7 akşam 21.00 demek konser yok, müzik yok, sanata sanatçıya, müzisyene yaşamak yok demek mi?
— Gülben Ergen (@gulbenergen) May 31, 2021
Müzisyenler, tiyatrocular ölsün. Taş yesin. Kimin umrunda ki? Yazık
— Sabahat Akkiraz (@sabahatakkiraz) May 31, 2021
Anladığım kadarıyla müzisyenler, konserler ölsün; barlar, meyhaneler, gece hayatı, sanat sürünsün diyorsunuz. Sizi yel alsın, bu ettiklerinizi unutan da taş olsun.
— Gaye Su Akyol (@GayeSuAkyol) May 31, 2021
müzikten, sahneden, sanattan korkmak korkanlar açısından makul gibi görünse de beyhude bir tavır.
keyfi yasaklar aşının yerine geçemez.
bu ülkenin birbirinden değerli müzisyenlerinin, müzik emekçilerinin, sahne sanatçılarının maruz bırakıldıkları şey rasyonel değil ideolojiktir.— Harun Tekin (@harun_tekin) May 31, 2021
Son dönemde bazı sektörler çok iyi ekonomik performans gösterirken (Otomobil, Sanayi), Bazı sektörler ise çok acı çekti (Hizmet, Turizm)…
En fazla acı çeken grupların başında Müzisyenler geliyor. Yardım etmeliyiz her birimiz.
Bu günler birbirimiz ile dayanışma günüdür.— Özgür Demirtaş (@ProfDemirtas) May 31, 2021
Ne olacak bu müzisyenlerin , sahne emekçilerinin durumu?
Ahbap’lar olarak “elimizden ne gelir” diye düşündük, taşındık.
Yarın yeni bir proje açıklayacağız.
Yanınızdayız çocuklar.— Haluk Levent (@haluklevent) May 31, 2021
Müzisyenler!
Ödenmemiş su,elektrik ve doğalgaz faturanız varsa bizlere başvuru yapın.
400 ₺’ye kadar olan faturalarınızı ödeyeceğiz. (Bugün Saat 14.30 da başvuru açacağız)Ayrıca bir heyet oluşturup kalıcı bir çözüm için Ankara’ya gideceğiz.
Hepimiz zor durumdayız.— Haluk Levent (@haluklevent) June 1, 2021
Ülkemizdeki Sanatçı ve O sektörün emekçileri Pandemi boyunca “HİÇBİR YARDIM ALMADAN” Ayakta kalmaya çalıştı, tıpkı diğer tüm sektörlerdeki Emekçiler gibi.
1.5 senedir kuruş girmedi keselerine
Bunun adı Sanatı, Sanatçıyı ölüme terketmektir.— Gökhan Özoğuz (@gokhanozoguz) June 1, 2021
Hiçbir zaman gerçek müzisyenleri, oyuncuları, tiyatrocuları, sahne emekçilerini, sanat işçilerini umursamadılar. Tüm tiyatrolar kapansa, konserler sonsuza kadar sussa gevşek gevşek gülüp kutlama yaparlar, zira saf kötüler. Durmaksızın yalayanlar utansın ama onlar da asla utanmaz.
— Kaan Sekban (@KaanSekbann) May 31, 2021
Bir buçuk yıl oldu, bunun sağlıkla, önlemle ilişkisi yok, ayda bir milimetrik farklarla yeniden düzenlediğiniz pandemi yasakları politiktir.
— Aslı İnandık (@aslinandik) May 31, 2021
Müzik, eğlence ve kültür sanat sektörlerinde kimse çalışmıyormuş gibi davranılmasına söyleyecek sözlerimiz tükendi.
— Nükhet Duru (@NukhetDuru) May 31, 2021
Sinema ve tiyatro salonları, tüm barlar ve benzeri eğlence sektörünün 1,5 yıldır hiçbir yardımda bulunmaksızın kapalı ve yasaklı olup diğer her şeyin serbest olmasının tek bir açıklaması olabilir: eğlence sektörü ve kültürel faaliyetleri yok etme ve kontrol altına alma isteği.
— meliksahtas (@meliksahtas) May 31, 2021
son kertede her alanda çalışan kültür/sanat emekçileri sosyal olarak yalnız, ekonomik olarak aç bırakılmıştır.
tekrar teklifi gündeme getireyim:— Fırat Tanış (@firattanis) June 1, 2021
Yaşıyormuş gibi yapalım, tiyatro yok.
Yaşıyormuş gibi yapalım, konser yok.
Yasaklarda herkesi dışarı saldıkları için yok, ya da yok olmak için salgın iyi fırsat. Herhalükarda yaşıyormuş gibi yapalım. İyi geceler, yarın daha güzel bir gün olacak…— reha özcan (@reha_ozcan) May 31, 2021
Müzisyenler, tiyatrocular, eğlence sektörü temsilcileri, sanatçılar yine unutuldu!#1Hazirandanİtibaren denilen normalleşme tam bir hayal kırıklığı oldu.
— Av.Mahmut TANAL (@MTanal) May 31, 2021
Nikah serbest, düğün serbest, restoran serbest, kahvehane serbest. Ama müzisyen kardeşlerimiz evlerine ekmek götüremiyorlar. Ben artık müziğimi yapmaya çekiniyorum. Bir çağrım var, dinleyin
Konuyla ilgili tüm konuşmamın linki: https://t.co/wgP9fb5JuS pic.twitter.com/ydIEZlSNiS— Cihat Askin (@AskinCihat) June 1, 2021
Peki konserler neden yasak birinin mantıklı bir açıklaması var mı? Geçen sene açık havada gayette en üst seviye önlemlerin alındığı şahane bir konserdi. Müziksiz bir hayat düşünebilen var mı? #yasaklar @reddvox @reddseyirdefter @gunesduru pic.twitter.com/wh77TmRByO
— Ödül (@dogadakicoban) May 31, 2021