Prof. Neyişçi: Yangının önüne böyle geçilemez, helikopterlere ağırlık vermeyi bırakmalıyız!

Orman yangınlarının önüne yanlış yönetim anlayışıyla geçilmeye çalışıldığını söyleyen Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, “Yangının yönetiminde helikopterlere ağırlık vermeyi bırakmalıyız. Ormanın alt yapısını düzenlemeliyiz” diyor.

yangının

Hava sıcaklıklarının ani yükselişi ile birlikte orman yangınlarının sayısı artmaya başladı. Son üç günde birçok ilde meydana gelen orman yangınları endişeyi artırdı. Son 10 yılda 66 bin hektar ormanlık alan, çıkan yangınlarda yok oldu. Şaibeli orman yangınlarının ardından verilen tekrar yeşillendirme ve rehabilite sözleri ise havada kaldı. Yanan birçok orman iktidara geldiğinden bu yana talan ve rant odaklı çevre politikası izleyen AKP’den nasibini aldı. Tekrar yeşilleneceği söylenen kül olmuş ormanlardan rant şirketlerinin otelleri yükselmeye başladı.

Her ne kadar artan sıcaklık yangınları etkilese de bu yangınların yüzde 96’sı insan kaynaklı. Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şube Başkanı Prof Dr. Tuncay Neyişçi, bu oranın göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekerek “Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Tarım ve Orman Bakanlığı hiç vakit kaybetmeden sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmanın yollarını aramalı” dedi ve ekledi: “Orman yangınlarının yüzde 96’sı insan kaynaklı meydana geliyorsa bu helikopterden de çok daha önceliklidir. İnsanlarda orman yangınlarına karşı duyarlılık yaratmalılar.”


Her tesis riski artırır!

Prof. Dr. Neyişçi, orman içine yapılan her tesisin yangın riskini artırdığını vurguladı: “Maden ocakları, taş ocaklarıyla ormanları başka amaçlar için kullanarak insanlarla ormanlar arasındaki ilişki koparılmamalı. Adı ne olursa olsun orman içine yapılan her tesis yangın riskini artırır. Bakanlığın görevi yaz ayında ormana girişi, piknik yapmayı yasaklamak değil. Bütün insanların ormana rahatlıkla girip piknik yapmalarını sağlayacak imkanları hazırlamalı. İnsanları orman yangınlarına karşı eğitmeli.”

marmaris orman yangını

“Yangınla yönetimde helikopterlere ağırlık vermeyi bırakmalılar” diyen Prof. Dr. Neyişçi, şöyle konuştu:


“Orman içindeki ‘ince yanıcı yönetimi ‘ konusunda adım atmalı. Yani yangın ince dal, yaprak gibi kolay tutuşabilen malzemelerin tutuşmasıyla meydana geliyor. Bu riskler ortadan kaldırılmalı. Yangınlarla yönetim biçiminin helikopter ve uçakla sınırlandırılmış olması çok yanlış. Yaşadığımız büyük yangınların arkasında aşırı derece helikopter kullanımı var. Yanan alanı helikopterle söndürüyorlar, diğer alan için ne yapıyorlar? 10 helikopterle gidip yangını söndürmek geridedeki alanların sonraki zamanda şiddetli yanmasına neden olur. Sebebi ise dal yaprak gibi ince yanıcı madde miktarı artmaya ve birikmeye devam eder. Kolay yanan malzemeleri sistem dışına çıkarmak gibi sorumlulukları var ama hiç yapmıyorlar.”

Beceriksizliği gösteriyor

Prof. Dr. Neyişçi, orman yangınında meydana gelen can kayıplarının ‘beceriksizliği’ gözler önüne serdiğini kaydetti: “Helikopterler bütün alt yapısı hazırlanmış ve önlemi alınmış ormanlarda etkili olur. Bizim ormanlarımızın yanıcı yönetimi söz konusu olmadığı için helikopterler ve uçaklarla başarı elde edilmez. Helikopterlere bel bağlamak orman çalışanlarının giderek bilgilerinin azalmasına neden oluyor. Can kayıpları ise ne kadar beceriksiz olduğumuzu gösterir.”

Marmaris’te yanan alan imara açılmayacak


Muğla’nın Marmaris ilçesinde önceki gün meydana gelen orman yangınıyla ilgili Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, açıklama yaptı. Oktay, yangında kül olan ormanlık alanın yeniden ağaçlandırılacağını ve imara açılmayacağını söyledi: “Yanan alana herhangi bir inşaat ve yapı yapılması kesinlikle söz konusu değildir. Asla imara açılmayacaktır. Kurumlarla el ele verip yanan alanın tekrar küllerinden doğması için kampanya başlatacağız. Görkem Hasdemir adına hatıra ormanı oluşturmayı teklif edeceğiz.”

Marmaris’te yanan ormanlık alan havadan görüntülendi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.