AKP iktidarı 19 yılda 4 bin üstünde gayrimenkulü özelleştirdi!

Son dönemde ekonomik darboğazdan çıkmak için yeniden kamu varlığı satışına hız veren AKP iktidarı, özelleştirilecek şirket kalmayınca taşınmaz satışına yöneldi. Ülkenin dört bir yanındaki kamuya ait gayrimenkulleri elden çıkarmaya hazırlanan AKP’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği satış da ortaya çıktı.

AKP gayrimenkul

Türkiye’de 1986 ile 2020 yılları arasında 70.4 milyar dolar değerinde özelleştirme yapıldı. Kamu kuruluşları, fabrikalar, limanlar, enerji şirketleri ve gayrimenkuller tek tek satıldı. AKP iktidarına kadar Türkiye’de yapılan özelleştirmenin miktarı 8 milyar 240 milyon dolardı.

AKP’den sonra satış dalgası hızlandı ve 62.2 milyar dolarlık kamu varlığı özel sektöre geçti.


TÜPRAŞ, Türk Telekom, Petkim ve Erdemir gibi dev kamu kuruluşlarının satışı çok konuşuldu çok tartışıldı.

Öte yandan Sümer Holding, Eti Holding, TEDAŞ, ADÜAŞ, Şeker Fabrikaları gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin güzide kuruluşlarının taşınmazları da bir bir el değiştirdi.

Yıllara göre Türkiye’deki özelleştirme uygulamaları (Milyon dolar)

özelleştirme verileri

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın verilerinden yapılan hesaplamaya göre AKP döneminde söz konusu kuruluşlara ve Maliye Hazinesi’ne ait toplam 4 bin 42 gayrimenkul el değiştirdi. Bu satışlardan 3 milyar 859 milyon dolar gelir elde edildi.

Hali hazırda Özelleştirme İdaresi’nin sitesinde 78 adet gayrimenkulün satış süreci devam ediyor. Muğla Bodrum’dan İstanbul Şile’ye Sakarya’dan Manisa’ya Edirne’den Ankara’ya Türkiye’nin bir çok yerinden taşınmazlar vitrine konmuş durumda. Liman ve elektrik santralleri için de alıcı bekleyen Özelleştirme İdaresi’nin portföyünde otoyol ve köprüler de bulunuyor.


Satılan turistik tesisler

AKP iktidarında 2003 yılından bugüne kadar toplam 14 otel ve turistik tesis 636 milyon 994 bin dolara özelleştirildi.

Gerçekleştirilen bu satışlar içerisindeki en büyük payı ise Doğan ailesi tarafından 255.5 milyon dolar ile Hilton Oteli aldı.

145 milyon dolara Bayraktar Holding’e satılan Büyük Tarabya Oteli ile yine 121.5 milyon dolara İzmir Büyük Efes Otelcilik tarafından alınan Büyük Efes Oteli diğer büyük özelleştirmeler oldu.

Yenileri de yolda!

Bu arada, geçtiğimiz hafta kamu kurumlarına ait çoğu Ege ve Akdeniz sahillerindeki yüzlerce dönüm arazi üzerinde kurulu 18 eğitim kampı ve sosyal tesis de Cumhurbaşkanı Kararı’yla özelleştirme kapsamına alındı.

2025 yılının sonuna kadar satılması hedeflenen sosyal tesislerin yüzölçümü 3 bin 500 metrekare ile 136 bin metrekare arasında değişiyor.


Geçtiğimiz hafta ayrıca Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) özelleştirme kapsamına alındı. Satış işlemlerinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar tamamlanmasına karar verildi. 2020 yılı bilanço verilerine göre, TEİAŞ’ın varlıklarının toplam değeri 27,9 milyar TL seviyesinde bulunuyor.

Denize sıfır kamu sosyal tesisleri için özelleştirme kararı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.