Pul dünyasının Mona Lisa’sı olarak nitelenen İngiliz Guyanası 1c macenta pulu dünyaca ünlü pul satıcısı Stanley Gibbons tarafından yaklaşık 71 milyon liraya satın alınarak anavatanı olan Büyük Britanya’ya geri getiriliyor.
Dünyanın en nadide pulu, Heathrow Havalimanı’nda silahlı güvenlik görevlileriyle destekli zırhlı bir araç tarafından teslim alınacak ve bir süre kilitli kasada saklandıktan sonra Stanley Gibbons’ın Londra’nın merkezindeki mağazasında oksijen geçirmeyen özel bir çerçeve içerisinde sergilenecek.
Stanley Gibbons’ın Genel Müdürü Graham Shircore konuyla ilgili olarak ‘İngiliz Guyanası 1c macenta filatelinin kutsal kâsesidir. Gerçekten de türünün tek örneğidir. Sürekli kalmasını umduğumuz İngiliz toprağında onu tekrar ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki haftalarda herkesin bu muhteşem tarihin bir parçasına sahip olmasını sağlayan ortak mülkiyet planımızı duyuracağız. Yalnızca koleksiyoncuları değil, herkesi katılımını sağlayacak bir fiyatlandırma modeli geliştireceğiz.’ şeklinde konuştu.
1856 yılında, macenta renkli kağıda basılmış olan 29 x 26 mm ölçülerindeki sekizgen pulun üzerinde, üç direkli bir yelkenli gemi çizimi ile “Veririz ve karşılığında bekleriz” anlamına gelen “Damus Petimus Que Vicissim” yazılı bir damga bulunmaktadır. 24 ayar altından yaklaşık 2.5 milyon kat daha değerli olan pulun dünyanın en değerli mamulü olduğu düşünülüyor.
Pul, eski İngiliz kolonisi Britanya Guyanası – şimdiki Guyana – tarafından 1856 yılında gerçekleştirilen ufak çaplı bir basımın hayatta kalan tek örneğidir. O dönemki Posta Müdürü E.T.E. Dalton, Royal Gazette gazetesinin yayıncılarına pul basma yetkisi vermiş ve sahteciliği önlemek için her pulun bir katip tarafından imzalanmasını emretmişti. Bugün hayatta kalan pul, 1873 yılında 12 yaşındaki İskoç öğrenci Louis Vernon Vaughan tarafından amcasının kağıtları arasında bulundu. Vaughan, bir gazeteyi teslim etmek amacıyla kullanıldığı anlaşılan pulu yerel bir koleksiyoncuya 6 şiline sattı.
1873 yılından beri tüm sahipler, ünlü derlemci Philipp von Ferrary’den başlayarak, pulun arkasına kendi işaretini ekledi. Önceki oniki sahip arasında Fransız hükümeti ve Olimpiyat Şampiyonu Amerikalı David Schultz’u öldürülmesi Foxcatcher filmine konu olan hayırsever John du Pont da yer alıyor. Pul, daha önce Washington’daki Smithsonian Ulusal Pul Müzesi’nde, eski sahibi Amerikalı ayakkabı tasarımcısı Stuart Weitzman’dan ödünç alınarak sergilenmişti.
Britanya Guyanası 1c macenta, daha önceki dört açık artırmada da bir pul için ödenen en yüksek fiyat rekorunu kırmayı başarmıştı.