İBB İSTON, 3 boyutlu yazıcı (3D) ile 3+1 ev yapmaya başladı!

3 boyutlu yazıcı (3D printer) teknolojisi artık hayatımızın bir parçası haline geldi. İBB İSTON da bu konuda büyük bir adım attı ve 3+1 gerçek ev inşa etmeye başladı.

İBB İSTON ev

Video aşağıda – İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından atılan adım için büyük diyoruz çünkü 3 boyutlu yazıcı temelinde gerçek bir ev inşa edildi.

Bunun benzerleri yurt dışında uzun zamandır hayatı geçiriliyordu. Bu evin ve altyapının arkasında tam olarak İSTON (İstanbul Beton Elemanları ve Hazır Beton Fabrikaları A.Ş.) yer alıyor.


Geliştirilen bir robotik kol sistemi ve harç sayesinde katman katman ev basılabiliyor. Tanıtım videosunu aşağıda izleyebileceğiniz tamamen yerli kaynakların kullanıldığı çalışmada, 155 metrekarelik 3 oda 1 salon ev inşa edilmiş ve yaşanılır hale getirilmiş.

Videoda da görebileceğiniz gibi normal üç boyutlu yazıcılar gibi katmanlar halinde sıra sıra yapılan duvarlar, içleri doldurularak tamamen sağlam hale getiriliyor. Şimdilik sadece tek katlı bir proje gerçekleştiren İSTON, proje için şunu diyor: “Üç boyutlu yazıcılarla ev yapılır mı? Yapılır, biz yaptık, çok da güzel oldu.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu proje ile gelecek gösterimi yapıyor

Bu projenin geniş çaplı kullanımı içinse önümüzde daha uzun bir süre bulunuyor. Yani 2022’de ya da 2023’de yaşadığımız evler ya da çalıştığımız iş yeleri üç boyutlu yazıcı teknolojisi ile inşa edilir hale gelmeyecek.

Ancak 10 ya da 20 sene sonra artık geleneksel inşa süreçleri bir kenara itilecek ve bu tarz kullanışlı sistemler olağan hale gelecek. Hızlı, otomatik ve güvenlik olmasıyla dikkat çeken bu altyapı için Türkiye’nin daha fazla yatırım ve atılım yapması gerekiyor.


İşte İBB İSTON tarafından paylaşılan 3 boyutlu yazıcı ile yapılan evin videosu:

Prefabrik evler pandemiden kaçanların ekonomik tercihi oldu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.