Kansere, hücrelerimizin çalışma şeklini değiştiren belirli genlerdeki değişiklikler neden olur. Bu genetik değişikliklerin bazıları, hücre bölünmesi sürecinde DNA eşlendiğinde doğal olarak meydana gelir. Ancak bazıları ise DNA’ya zarar veren çevresel etkenlerin sonucudur.
İnsan sağlığını etkileyen bazı kanserojenler
İnsanlar, tütün dumanı ve güneş ışınları gibi kansere neden olan bazı çevresel etkenlerden kaçınabilir. Ancak diğerlerinden kaçınmak daha zordur. Özellikle soluduğumuz havada, içtiğimiz suda, yediğimiz yemekte veya işimizi yapmak için kullandığımız malzemelerde olanlardan kaçmak neredeyse imkansızdır.
Bilim insanları, hangi etkenlerin kanser gelişimine neden olabileceğini veya katkıda bulunabileceğini araştırmaktadır. Hangi etkenlerin zararlı olduğunu ve nerede bulunduğunu anlamak, insanların bunlardan kaçınmasına yardımcı olabilir.
National Toxicology Program’ın 14. Kanserojenler Raporu’na göre, aşağıda listelenen maddeler insan sağlığını etkilemesi en muhtemel kanserojenler arasındadır.
Bununla birlikte, bir maddenin kanserojen olarak tanımlanmış olması, maddenin mutlaka kansere neden olacağı anlamına gelmez ancak ihtimalleri artırdığı söylenebilir.
Bir kanserojene maruz kalan bir kişinin kansere yakalanıp yakalanmayacağını, etkene maruz kalınma miktarı ve süresi ile bireyin genetik geçmişi de dahil olmak üzere birçok faktör etkiler. Aşağıdaki liste, yukarıda belirtilen kanserojenleri gösterir:
Kaynak: Cancer-Causing Substances in the Environment, https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/substances