Tüp Bebek Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tüp bebek, doğal yöntemler ile çocuk sahibi olamayan kişilerin tercih ettiği bir alternatif gebelik yöntemidir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin başvurduğu tüp bebek tedavi yöntemleri ile yüksek oranda başarılı gebelik sağlanmaktadır.

tüp bebek tedavisi yöntemleri erdem hastanesi

Tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin büyük çoğunluğu; nedeni belirlenemeyen kısırlık, tüplerde tıkanıklık, yaşın ilerlemiş olması, sperm sayısının azlığı ve obezite gibi problemlerden dolayı çocuk sahibi olamamaktadır. Tüp bebek tedavisi ile bu tip sorunları olan kişilerin çocuk sahibi olması sağlanır.

Tüp Bebek Tedavisine Ne Zaman Başlanmalı?

Tüp bebek tedavisi, reglinin (âdet kanaması) ertesi günü ya da üçüncü günü başlamaktadır. Tedavi sürecinde yumurta sayısını arttıracak ve folikül gelişimini sağlayacak çeşitli ilaçların kullanılması gerekmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuk sahibi olamayan çiftlerin en sık tercih ettiği gebelik yöntemi olan tüp bebek, kadın ve erkek üreme hücrelerinin laboratuvar koşullarında bir araya getirilmesi ile yapılır. Kadın üreme hücresi yumurta ve erkek üreme hücresi sperm, uygun koşullar altında bir araya getirilerek döllenmeleri sağlanır. Döllenme işlemi tamamlandıktan sonra, yumurtanın bölünerek embriyoya dönüşmesi ve ana rahmine yerleştirilmesi işlemi gerçekleştirilir. Embriyonun yerleştirildiği ana rahminde başarılı bir şekilde tutunması sonucu ise gebelik meydana gelir. Tüm bu sürecin ardından oluşan gebeliğin normal gebelikten hiçbir farkı yoktur.

Tüp Bebek Tedavisinde Süreç Nasıl İşler?

Tüp bebek tedavisinde süreç iki farklı şekilde işler. Laboratuvar ortamında döllenen sperm ve yumurtanın, ana rahmine yerleştirilmesi için kullanılan yöntemler şunlardır:

Klasik tüp bebek yöntemi: Yumurta hücresi ve sperm hücreleri laboratuvar yan yana bırakılır ve kendi kendine döllenmeleri beklenir.

Mikroenjeksiyon yöntemi: Mikroenjeksiyon yönteminde, özel pipetler aracılığıyla sperm hücrelerinin yumurta hücresinin içine enjekte edilmesi sağlanır.

Bu iki metottan hangisinin uygun olduğunu doktorlar belirler. Tedavi sürecinin ilk amacı, gebeliğin meydana gelebilmesi için döllenmenin en uygun ortamda gerçekleştirilmesidir.

tüp bebek tedavisi erdem hastanesi

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinin aşamaları şunlardır:

1. Aşama: İlk Muayene

Tüp bebek tedavi süreci daima çiftin muayenesi ile başlar. Yapılan muayenede çift değerlendirilir, çocuk sahibi olamama nedenleri öğrenilir. Yapılan ilk değerlendirmenin ardından çiftten kan örnekleri alınır, yumurtalık rezervi ve sperm tahlili yapılır. Ardından çifte en uygun tedavi yöntemine başlanır.

2. Aşama: Yumurtalıkların Uyarılması (Ovulasyon İndüksiyonu)

Muayene ve değerlendirmenin ardından başlanan tüp bebek tedavisinin ilk aşaması ovülasyon indüksiyonudur. Yumurtalıklarının uyarılması dediğimiz bu aşamada, yumurta sayısının arttırılması adına çalışmalar gerçekleştirilir. Bu aşamada, ilaç tedavisi ile yumurta sayısının artması ve tüp bebek tedavisi için uygun hale gelmesi hedeflenir. Bu aşamada verilen ilacın dozu, kişinin yumurta rezervine ve yaşına göre belirlenmektedir. Yumurta gelişimi ortalama olarak 7 ila 10 gün arasında sürmektedir.

3. Aşama: Yumurtaların Toplanması

Bu aşamada, döllenme için gereken yumurtalar anne adayından toplanır. Tüp bebek yumurta toplama işlemi, anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Anne adayından toplanan yumurtalar döllenme için steril laboratuvar koşullarında saklanır. Bu aşamada aynı zamanda baba adayından sperm örneği alınmaktadır.

4. Aşama: Döllenmenin Sağlanması

Döllenmenin sağlanması için iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemler, klasik tüp bebek ile mikroenjeksiyon yöntemidir. Klasik yöntemde, yumurta ve sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında doğal şekilde döllenmeleri beklenir. Bir diğer metot olan mikroenjeksiyonda ise özel pipetler yardımıyla sperm hücreleri, yumurta hücresinin içine enjekte edilir ve döllenme bu şekilde gerçekleştirilir.

5. Aşama: Anne Rahmine Embriyo Transferi

Anne adayından alınan ve klasik tüp bebek ya da mikroenjeksiyon yöntemlerden biriyle döllenen embriyonun anne rahmine yerleştirilme işlemidir. Bu aşamada embriyo, rahim içerisine yerleştirilir. Bu işlemin ardından gebelik gerçekleşene dek cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir.

6. Aşama: Gebelik Testi

Embriyo transferinin ardından 2 hafta süre geçmesi beklenir. Yeterli süre geçtikten sonra gebelik testi yapılır. Gebelik durumu pozitif ise rutin kontrollere başlamak ve doktorun önerdiği ilaçları kullanmak tedavi sürecinde önem taşımaktadır.

Tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olmak ve tüp bebek fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Erdem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi sitesini inceleyebilirsiniz. https://www.erdemhastahanesi.com.tr/tr/tup-bebek-merkezi

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.