Akıllı Telefonları Şarj Ederken Dikkat!

Akıllı telefonlar şarj olurken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Cihazların sağlığı, kullanıcıların güvenliği ve yüksek performans için siz de şarj sürecini gözden geçirebilirsiniz.

akıllı telefon şarj

Telefonunuzu Kablo ile Şarj Ederken

  • Akıllı telefonunuzun şarj dolumu için sertifikasız olan veya orijinal olmayan şarj aletlerini, powerbank cihazları kullanmamalısınız. Sahte ürün seçimi, güvenlik sorunlarına neden olabiliyor. Ayrıca telefonun batarya performansının düşmesine ve şarj süresinin kısalmasına zemin hazırlıyor.
  • Kablolu şarj yaparken konektörde veya fişte yabancı bir cisim olması aşırı ısınmaya neden olabiliyor ve şarj engelleniyor. Cihazın tam takıldığından, işlemin sağlıkla devam ettiğinden emin olmalısınız.
  • Kullanım sırasında eğer şarj cihazından garip sesler geliyorsa, yanık gibi bir koku alıyorsanız aleti hemen güç kaynağından ayırmalı ve değiştirmelisiniz.
  • Şarj cihazını prizde bırakmamalısınız. Şarj cihazının takılı kalması güç almaya devam etmesi anlamına geliyor. Bu da hem enerji sarfiyatı hem de güvenlik açığı oluşturuyor.
  • Lityum-iyon pillerin daha uzun süre yüksek performansla çalışabilmesi için %100 şarj edilmemesi öneriliyor. Telefonunuzu %98-97 şarj ettikten sonra güç kaynağından ayırabilirsiniz. Benzer bir şekilde, telefonu şarja takmak için de tamamen boşalmasını beklememelisiniz. Şarj %20’nin altına düştükten sonra, fırsat buldukça şarj ederek bataryanın olabildiğince dolu kalmasını sağlamalısınız.
  • Uyurken telefonu şarja bırakmak önerilmiyor. Telefon birkaç saatte enerji dolumu sağlamasına rağmen gereksiz yere saatlerde şarjda kalması pilin şarj döngüsüne zarar veriyor. Ayrıca gece telefonun aşırı ısınmasına ve güvenlik sorunları oluşmasına da imkan yaratabilirsiniz.
  • Mümkünse telefonunuzu şarj ederken kullanmamalı, hatta bluetooth hoparlör ile bile kablosuz bağlantı kurmamalısınız. Bu işlemler telefonun aynı anda birden fazla işi yapmasına neden olacağı için gereksiz yere pile yük yaratıyor ve pil ömrünü kısaltıyor.
  • Şarj için bilgisayar üzerinden USB bağlantısı kurmak pili daha çok yoruyor ve şarj performansını düşürüyor. Bu nedenle zorunda kalmadıkça esas güç kaynağı olan prizler dışındaki bağlantıları kullanmamalısınız. Fiş bağlantısıyla şarjın daha hızlı olduğunu da fark edebilirsiniz. Zaman kaybı yaşamamak adına ikincil kaynaklardan güç kullanmayı son tercih haline getirmelisiniz.

şarj

Kablosuz Şarj Ederken Bu Noktalara Önem Vermelisiniz

Hayatı kolaylaştıran teknolojilerin başında kablosuz şarj geliyor. Ancak doğru ve etkili kablosuz şarj için dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor:

  • Telefon ile şarj aleti arasında başka bir madde olmamalı. Mümkünse telefonun kılıfını çıkarmalısınız. Manyetik parçaların, kılıfların, nesnelerin bulunması şarj süresini uzatabildiği gibi özellikle kartlı kılıflardaki kartların manyetik alanları bozulabiliyor. Kredi kartı, ulaşım kartı gibi manyetik sistemle çalışan kartlar işlem sonrasına kullanılamaz olabiliyor.
  • Telefon şarj olmuyor veya yavaş şarj oluyorsa üzerinde metal kapak veya kılıf olması neden gösteriliyor. Kablosuz şarj kullanıyorsanız telefona orijinal olmayan bir kapak takmamalı, kapağın kablosuz şarja uyumlu olduğundan emin olmalısınız.
  • Telefonlar kablosuz şarj sırasında titreşebiliyor. Bu durumda şarj kesintisi meydana geliyor. Eğer sık sık bu sorunu yaşıyorsanız şarj etmeden önce cihazın titreşim özelliğini kapatabilir, telefonu uçak moduna alabilir veya rahatsız etme özelliğini aktifleştirebilirsiniz.
  • Telefonlar şarj olurken biraz ısınabiliyor. Pil çok ısınırsa bazı telefonlar maksimum dolumu %80 ile sınırlandırıyor. Eğer telefonunuzun şarjı ancak %80’e kadar çıkabiliyorsa ısınma sorunu yaşamamak adına kılıfları çıkarmalısınız.
  • Telefonlar USB bağlantısı kuruluyken şarj olamıyor.
  • Akıllı telefonları kablosuz şarj ederken bluetooth kulaklık gibi başka kablosuz bağlantılar kurmamalısınız.
  • Kablosuz şarjı da gece uyurken kullanmamalısınız. Uzun süre, gereksiz yere manyetik şarj sisteminin açık kalması hem güvenlik hem de enerji sarfiyatı açısından sorunlu bulunuyor. Telefonu kontrol edebileceğiniz süre zarfında kablosuz teknolojiden yararlanmalı, kullanmadığınız zamanlarda kablosuz şarj sisteminin aktivitesini sonlandırmalısınız.
Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.