Hollanda’da Afgan sığınmacıları protesto gösterisi kontrolden çıktı, acil durum ilan edildi

Hollanda’da, Kabil’den tahliye edilen 800 Afganistan vatandaşının yerleştirileceği köyde, sığınmacı karşıtı protestoların kontrolden çıkması üzerine acil durum ilan edildi.

hollanda afgan

Hollanda hükümetinin, Kabil’den tahliye edilen 800 Afganistan vatandaşını yerleştirme kararı aldığı Harskamp köyünde, sığınmacı karşıtı protestoların kontrolden çıkması üzerine acil durum ilan edildi.

Afganistan vatandaşlarının güvenlik sorunu yaratacağını savunan köy halkı, “Kalpsiz hayvanlar değiliz, sadece korkuyoruz” diyor.


Resmî makamlar ise Afgan sığınmacılara yönelik protesto gösterilerinin şiddete dönüşmesini kabul edilemez diye değerlendiriyor.

Hollanda hükümeti, Afganistan’dan tahliye edilen 800 kişiyi, geçici olarak ülkenin doğusundaki Ede kentine bağlı Harskamp köyündeki bir kışlaya yerleştirme kararı aldı.

İlk grup Afganistan vatandaşının köye gelmesinin ardından, bölge sakinleri Salı akşamından itibaren protesto gösterileri düzenlemeye başladı.

Önce sakin başlayan protestolar, gece kontrolden çıktı. Çoğunluğu gençlerden oluşan yaklaşık 250 kişi, polisin uyarısına rağmen ateş yakarak, gösteriye devam etti.

Polisin köpeklerle müdahelesi üzerine, protestocular bira şişeleri ve havai fişeklerle karşılık verdi. Çatışma sırasında çok sayıda araç ve iş yerinin camları kırıldı. Bir otomobil ateşe verildi.

“Önce kendi insanınızı düşünün”, “Harskamp bizimdir” ve “Auschwitz siyahlar için geri döndü” sloganları attı.

Bölgedeki huzursuzluk, Çarşamba günü de devam etti. Bunun üzerine Ede Belediyesi, askeri kışla çevresinde acil durum ilan etti.


Kışla civarında toplanma, gösteri ve alkol yasağı getirildi.

Ede Belediye Başkanı René Verhulst, yaşananları “utanç verici” olarak değerlendirdi. Gösteri yapmanın temel bir hak olduğuna işaret eden belediye başkanı, “Birilerinin endişe duymasını ve bunları dile getirmek istemelerini çok iyi anlıyorum. Ama bu şekilde olmaz. Auschwitz ile ilgili sloganlar, havai fişek atmak, ateş yakmak kabul edilemez” dedi.

Zor durumdaki Afganistan vatandaşlarının dinlenmeye ihtiyaç duyduklarını söyleyen Verhulst, protestoculardan “biraz insanlık beklediğini” söyledi.

Belediye başkanı, genç göstericilerin ebeveynlerini de, çocuklarına sahip çıkmaya çağırdı. Verhulst, “Sığınmacı olarak yurdundan ayrılıp huzur bulmak ve yabancı bir ülkeye alışmak zorunda kalmanın ne demek olduğunu umarım herkes anlar” diye konuştu.

Protestocular ise “kalpsiz hayvanlar olmadıklarını, sadece çok sayıda yabancı grubun köylerine gelmesinden dolayı endişe duyduklarını” söylüyor.

Daha önce sığınmacıların kaldığı kamplarda yaşanan olumsuzluklara işaret eden protestocular, “Afganların gelmesiyle birlikte yeni belalara bulaşmaktan korktuklarını” savunuyor.

Protestocular, 3 bin 500 nüfuslu köye 800 Afgan sığınmacının yerleştirilmesi kararının aceleyle ve yanlış bir şekilde alındığını öne sürüyor.

Güvenlik güçleri, sığınmacıların gönderildiği geçici barınma merkezi etrafında sıkı güvenlik önlemleri uyguluyor.


Savcılık, Auschwitz sloganları nedeniyle protestocular hakkında inceleme başlattı.

Soylu’dan sığınmacı yorumu: İnsanlar zengin olan bölgeye gelmek isterler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.