İzmir şehir merkezine 4 mülteci okulu

Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir’in dört metropol ilçe merkezine mülteci okulları yapılmasını kararlaştırdı. Bakanlık, projeyi Türkçe, İngilizce ve Arapça afişler ile duyurdu. Daha sonra afişler değiştirilerek Arapça yazılar kaldırıldı.

Mülteci

Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir’in Karşıyaka İlçesi Bostanlı Mahallesi, 1997 Sokak ile 2016/1 Sokak’ın kesiştiği noktada bulunan 8100 metrekarelik arsaya okul yaptırma kararı aldı. Okul yapım parasının tamamının Alman Kalkınma Bankası KFW tarafından karşılanacağı açıklandı. Bankanın paranın tamamını hibe olarak vereceği belirtildi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir’in dört metropol ilçe merkezine yapılacak okulların her birinin maliyetinin 28 milyon 220 bin lira, toplam maliyetin 121 milyon 910 bin lira olduğunu duyurdu. Karşıyaka’daki okul inşaatı ihalesi ATR Yapı Şirketi’ne verildi. Diğer okulların hangi merkezlere inşa edileceği açıklanmadı.


OKUL MÜLTECİLER İÇİN YAPILIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü, söz konusu alana proje bilgilerini içeren tabela astı. Buna göre, FRIT Fonu bünyesinde, KFW yürütücülüğü ile kriz zamanlarında herkes için eğitim projesi olduğu ilan edildi. FRIT, Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki mültecilere yönelik sağlanan mali yardım fonu.

19 İLDE 167 OKUL

Milli Eğitim Bakanlığı okul arsası etrafına ilan panoları yerleştirdi. Panolara Türkçe, İngilizce ve Arapça yazılı afişler asıldı. Daha sonra afişler değiştirildi ve yeni afişlerde Arapça yazıların kaldırıldığı görüldü. Bakanlık ve KFW logolarının kullanıldığı afişlerde, “19 ilde, 167 okul ile bütün çocukların geleceğe umutla bakmasını sağlıyoruz” ifadesi yer aldı.

izmir mülteci okulları

VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Karşıyakalılar projeye tepki gösterdi. Okulun yapılacağı arsanın önünde toplanan vatandaşlar, şu anda Bostanlı’da mülteci bulunmadığını belirterek, “Bu nezih şehrin merkezine neden demografik bomba konuluyor? Burası çağdaş ve modern bir kenttir. Biz mahallemizde şortla dolaşabiliyoruz. Buraya Afganlar, Suriyeliler gelirse kız çocuklarımızın güven içinde olacağını düşünmüyoruz. Şiddet vakalarını görüyoruz, bugüne kadar birçok şehirde yaşanan acı örnekler var” diye konuştular.


Berfu Turan, “Ben doğma büyüme Karşıyakalıyım. Hiçbir zaman ırkçılık yapmadım. Ben onlar yüzünden sokağa çıkamayacak duruma geleceksem asla mülteci istemiyorum. Huzurlu bir şekilde yaşamak istiyorum” derken, Handan Turhan, “Yeter, yeter, yeter. Niye böyle oluyor, niçin böyle yapılıyor” diye sordu.

Recai Acar, “40 yıl önce imar planında eğitim alanı olarak işaretlendi. 2019’da arsa sahiplerine parası ödenerek kamulaştırıldı. Burada yıllardır lise ihtiyacı vardı. Kendi evlatlarımızın ihtiyacı göz ardı edilerek yabancılara veriliyor. İzmirliler bu tuzağa düşmeyecek ve sonuna kadar mücadele edecektir” dedi. Hale Birçakır da “Burada şehrimin siyasi parti ve belediye başkanlarını da görmek isterdim” siteminde bulundu.

CHP KATILMAKTAN SON ANDA VAZGEÇTİ

Yurttaşlar Cumhuriyet Halk Partisi’ne de tepki gösterdi. “CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Murat Serdar Koç’un mesajları üzerine burada toplandık” diyen vatandaşlar, “Ancak kendisi ve diğer parti yetkilileri son anda buraya gelmekten vazgeçti” dedi.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in, ilçe başkanı Koç’u arayarak basın toplantısını iptal etmesini istediği, aksi halde disiplin kuruluna verileceğini söylediği öğrenildi. Talimatın CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı tarafından verildiği belirtildi.

İstanbul’da “Hudut namustur, sığınmacı istemiyoruz” pankartı asan 6 genç gözaltına alındı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.