Japonya, Suriyeliler için Türkiye’ye 410 milyon dolar kredi verecek. Kredinin geri ödeme süresi ise 25 yıl!

Türkiye’deki sığınmacı sorunu her geçen gün tartışılırken, dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Sadece 12 Suriyeliyi ülkeye kabul eden Japonya, 5 milyondan fazla Suriyeliye bakan Türkiye’ye 410 milyon dolar kredi verecek. Japonya Dışişleri Bakanı, Türkiye’ye şu ana kadar göçmenler için 550 milyon dolarlık destek verdiklerini açıkladı.

japonya suriyeliler kredi

Türkiye’deki sığınmacı sorunu gündemden düşmezken, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye Suriyelilere bakması için verdiği para tartışma konusu olmuştu. Ancak dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Japonya’nın Türkiye’ye Suriyeliler için 410 milyon dolarlık kredi vereceği açıklandı.

Sözcü’nün aktardığına göre, Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunan Japonya Dışişleri Bakanı Motegi Toshimitsu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.


Görüşmenin ardından Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, “Görüşmeler sırasında iki Bakan tarafından, Suriyeli göçmenlerin ülkeye girişinden etkilenen Türkiye’nin yerel yönetimlerine sosyal altyapı sağlanması amacıyla temin edilecek 45 milyar Japon Yeni üst limitli kredi ile ilgili karşılıklı resmi belgeler imzalanmıştır” denildi.

Kredinin faizi Japon Yeni cinsinden 6 Ay LIBOR + 95 bp (Faiz oranı alt sınırı: Yüzde 0,1), ödeme süresi ise 7 yılı geri ödemesiz olmak üzere 25 yıl olarak belirtildi.

150 dakika sürdüğü belirtilen Çavuşoğlu-Motegi görüşmesinde, Afganistan, Irak, Orta Doğu barış süreci gibi bölgesel konuların yanı sıra Çin ve Kuzey Kore gibi Asya’daki gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu belirtilen açıklamada, “Bakan Motegi’nin insan kaçırma sorununun ivedilikle çözümüne yönelik anlayış ve işbirliği talebine Bakan Çavuşoğlu destek vermiştir” ifadesi kullanıldı.

Suriyeliler için 550 milyon dolarlık destek

Motegi, önceki gün bir gazetede yayımlanan makalesinde, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla şu ana kadar göçmenlerle ilgili Türkiye’ye 550 milyon ABD Doları tutarında destek sağlandığını açıklamıştı.


“İnsani yardımlar alanında, yalnız Suriye’den değil, Afganistan, Irak ve İran’ın da dâhil olduğu ülkelerden yaklaşık 4 milyon sığınmacıyı ağırlayan Türkiye’nin yaptığı insani yardımlar Japonya tarafından son derece saygıyla karşılanmaktadır” diyen Japon bakan, söz konusu destek için “Bu miktar NATO üye ülkeleri dışında en yüksek yardım tutarıdır” demişti.

Japonya sadece 12 Suriyeli aldı

Japonya, Ankara’nın göçmenleri ağırlamasını alkışlayıp kredi desteği veriyor ancak Japonya’nın göçmen politikası hem ülke içinde hem de dünya genelinde tartışma ve eleştirilere neden oluyor.

Reuters’ın 20 Mart 2018 tarihli haberine göre, 2011-2018 döneminde 5,4 milyon Suriyeli savaş nedeniyle ülkesini terk ederken, bu dönemde Japonya’nın kabul ettiği Suriyeli sayısı sadece 12 oldu.

Suriyelilerin iltica talepleri Japon makamları tarafından reddedildi.

Taliban’ın tekrar iktidara gelmesinin ardından Afganistan’dan kaçış başlarken, birçok ülke Afganistan’dan sınırlı sayıda da olsa göçmen kabul edeceğini açıkladı ancak Japonya bu konuda adım atmadı.


Resmi rakamlara göre, Türkiye’de 3 milyon 700 bin Suriyeli bulunuyor. Türkiye’deki Afgan göçmen sayısı ise, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 300 bin olarak açıklandı.

Sayıştay raporu: Bazı tıbbi ürünlerin gümrük girişleri ile hastanelerin alış fiyatları arasında yüzde 2 bin 500’lere varan farklar var


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.