Rekor kıran elektrik faturaları sosyal medyanın gündeminde!

Art arda yapılan zamlardan dolayı Ağustos ayında gelen elektrik faturalarının yüksek olması bekleniyordu fakat beklenenden çok daha fazlasının faturalara yansıdığı görüldü. Faturaları gören vatandaşlar sosyal medyada bu duruma tepkilerini gösterdiler.

elektrik

2010 ila 2017 arasındaki 7 yıllık dönemde elektriğe yüzde 54 zam yapılmasına rağmen sadece son 3.5 yıllık periyotta bu oran yüzde 123’ü buldu. Klima kullanımının artması nedeniyle faturaların yükselmiş olabileceği ihtimali bulunsa da pek çok kullanıcı, klima kullanmadığını, evde bile bulunmadığını belirtmesine rağmen yüksek faturalarla karşılaştı.

Aboneler şikayet için müşteri hizmetlerini aradıklarında ise bir hata olmadığını, “güncelleme” nedeniyle yüksek gelmiş olabileceği cevabıyla karşılaşıyorlar. Adrese gelen ekipler de bir sorun bulamadıklarını söyleyip üstüne bir de hizmet bedeli olarak 27 TL daha faturaya yansıtıyorlar.



Bu durumun iki hafta önce gerçekleşen kesintilerle de ilgisinin olabileceği düşünülüyor.

Peki elektrik faturalarında hangi bedellere, vergilere ne kadar ücret ödeniyor?

  • Elektrik Tüketim Tutarı (Aktif Enerji Bedeli): Elektrik birim fiyatının %52’sini oluşturur. Elektriğin santrallerde üretiminin maliyetlerini yansıtmaktadır.
  • Dağıtım Bedeli: Şehir şebekelerine ulaşan elektriği, o bölgede görevli olan dağıtım şirketi, dağıtım hatlarında taşıyarak tüketicilerin kapısına kadar ulaştırır. Elektrik faturasında ödedediğiniz tutarın %29’u dağıtım şirketlerinin hizmetine ayrılan paydır.
  • Enerji Fonu: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdindeki Enerji Fonu’na aktarılmak üzere tüketim tutarı (enerji bedeli + kayıp/kaçak bedeli) üzerinden %1 oranında alınır.
  • TRT Payı: Türkiye Radyo Televiyon Kurumu Gelirleri Kanunları’na ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı gereğince tüketim tutarı (enerji bedeli + kayıp/kaçak bedeli) üzerinden %2 oranında alınır.
  • Elektrik (Belediye) Tüketim Vergisi – ETV: Müşterinin, abonelik bölgesi içerisinde hizmet aldığı belediyeye ödediği vergidir. Vergi oranı, mesken ve ticarethane aboneleri için, tüketim tutarı üzerinden %5’tir. Sanayi grubu aboneleri için bu oran tüketim tutarı üzerinden %1’dir.
  • KDV: Fatura tutarını en fazla etkileyen vergi kalemidir. KDV, faturadaki tüm bedeller, vergiler, fonlar ve diğer muhtelif para ilaveleri üzerinden %18 oranında alınır.

Sosyal medyada yorumlar:

İçişleri Bakanlığı’ndan 81 ile PCR testi zorunluluğu genelgesi!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.