14.2 Milyar, öğrenciye değil garantili köprü ve otoyollara aktı!

Garantili projelere Euro’lar, dolarlar akarken öğrenciler yurt bulamıyor. CHP’li Ahmet Akın, “Bu projelere giden para ile 290 yurt yapılabilirdi” dedi.

köprü oyotol yurt

Araç geçiş garantisi verilen otoyol ve köprülere, 2016-2020 yılları arasında yaklaşık 14 milyar 248 milyon lira tutarında ödeme yapıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Otoyol ve köprülere ödenen garanti tutarıyla üniversite öğrencileri için yurt başına ortalama 50-60 milyon lira maliyetle yaklaşık bin kişi kapasiteli 290 yurt yapılabilirdi. Böylece en az 250 bin öğrenci için barınma imkânı sağlanırdı. İktidar kaynağı öğrenciler için değil yandaş şirketlere kullandı” dedi.

3.7 milyar lira ödendi

Akın, yeni akademik yılla birlikte üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorununa iktidarın yetersiz yurt kontenjanlarının neden olduğunu kaydetti ve şunları söyledi: ‘’Kuzey Marmara Otoyolu’na (KMO) Yavuz Sultan Selim Köprüsü de dahil olmak üzere verilen araç geçiş garantisi nedeniyle 2016- 2020 yıllarında 5 yıl boyunca yapılan ödemenin toplam tutarı 3 milyar 782 milyon lira olarak gerçekleşti.



Gebze-İzmir otoyoluna da Osmangazi Köprüsü de dahil verilen garanti kapsamında 2016-2020 yıllarında 5 yıl boyunca yapılan ödemenin toplam tutarı ise 9 milyar 469 milyon lira oldu. 20 Aralık 2016’da hizmete açılan Avrasya Tüneli’ne 2017-2020 arasında 4 yıl boyunca ödenen garanti tutarı 847 milyon lira oldu. 2020’de açılan Ankara-Niğde Karayolu için de 1 yılda 150 milyon lira garanti ödemesi gerçekleşti. Yalnızca köprü ve otoyollar için 2016-2020 yılları arasında Hazine’den toplam 14 milyar 248 milyon lira tutarında ödeme yapıldı.”

Yurt yapılsa 250 bin öğrenci barınabilirdi


Akın şu bilgileri verdi: “Resmi ihale bilgilerine göre 2020 yılında bin yatak kapasiteli öğrenci yurdunun maliyeti 50-60 milyon lira arasındadır. Son 5 yıl içinde otoyol ve köprülere ödenen garanti tutarıyla; maliyetin 60 milyon lira olduğu kabul edildiği 240, maliyetin 50 milyon lira olduğu kabul edildiğinde ise 285-290 adet yurt yapılabiliyor. Bu garanti ödemeleriyle yurt yapılsa, en az 250 bin öğrenciye barınma imkânı sağlanabilirdi.”

Video: Üniversite öğrencisi: Saraylarda oturanlar aşağının sesini duyamıyor, aşağıda fakirlik var!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.