Akrilik Halı mı, Polyester Halı mı?

Halı almak kolay gibi gözükse de aslında alışveriş yaparken detaylı bilgi almanız gereken en önemli ev eşyasıdır. Ölçüsü, deseni ve modelinin dışında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da halının üretildiği materyal.

akrilik halı

Halılar birçok farklı materyalden farklı ihtiyaçlara göre üretilebiliyor. Yün, bambu, ipek, akrilik ve polyester bu materyallerden birkaçı. Akrilik halı ve polyester halı ise en çok tercih edilen halı materyalleri. Akrilik halı ve polyester halının farkları neler, hangi malzemeden yapılan halıyı almalısınız gibi merak ettiğiniz soruların cevabı yazımızda.

Akrilik Halı Küf ve Lekelere Karşı Dirençli

Halı üretiminde en çok kullanılan materyal olan akrilik, aslında sentetik bir elyaftır. Yapısı itibari ile yüne oldukça benzer. Bu yüzden fiyatı bazı halılara göre yüksek olabilir. Ancak yün halıdan daha uygun bir fiyata sahiptir. Peki, akrilik halının özellikleri nelerdir?


Akrilik halı leke tutmayan bir yapıya sahiptir. Bu sayede kolayca kirlenmez. Ayrıca halının üzerine sıvı maddeler dökülse dahi bunu sorun etmenize gerek kalmaz. Neden mi? Akrilik elyaf sıvı emiciliği çok düşük olan bir materyaldir. Bu sayede halının üzerine su, meyve suyu gibi sıvılar döküldüğünde halı ıslanmadan dökülen sıvıyı çabucak temizleyebilirsiniz. Bu yüzden çabuk dağılan ve kirlenen oturma odaları ve misafir odaları için en iyi seçenek akrilik elyaftan üretilen halı çeşitleridir.

Akrilik materyalden üretilen halı yüne benzemesinden dolayı yün halının sağlayacağı şıklık ve konforu üst düzeyde sağlar. Yün halının verdiği yumuşaklığı akrilik halıda daha uygun fiyata bulabilirsiniz. Akrilik halı çeşitleri oldukça fazla olduğu için tüm ev dekorasyonuna kolaylıkla uyum sağlar. Yumuşak halı çeşitlerinden olduğu için mobilyalar halıyı ezebilir ve halınızda izler kalabilir. Ancak fırça yardımıyla bu ezilmeleri kolayca düzenleyebilirsiniz. Eğer ezilmeler fırça ile düzelmez ise o zaman basit bir ipucunuz var. Saç kurutma makinesini sıcak hava ayarına getirin. Daha sonra yoğun ezilmelerin olduğu yere bir süre sıcak havanın gelmesini sağlayın. Bunu yaparken yine bir fırçadan yardım alırsanız işiniz daha kolay olacak.

Akrilik halı temizliği en kolay halı çeşitlerinden biridir. Eğer halınızı evinizde temizliyorsanız yapmanız gereken ilk önce halınızı süpürmek. Böylece halı üzerinde bulunan toz ve kirin çoğundan arındırılır. Ardından buharlı bir temizleyici ile temizlemeniz yeterli. Buharlı temizleyici yoksa halı şampuanı ile halınızı temizleyebilirsiniz.


Canlı Renkleri Evinize Yansıtan Polyester Halı

Polyester Halı

Polyester bir tür elyaftır ve naylona benzer. Ancak naylon gibi esnek değildir. Polyester elyaftan üretilen halılar renkleri canlı bir şekilde gösterir. Böylece evinizi dekore ederken canlı aydınlık ve canlı görünümü evinize kavuşturursunuz. Ayrıca polyesterin dirençli yapısı sayesinde halının renkleri kısa bir sürede solmaz, halınız uzun ömürlü olur.

Polyester halıları evinizde dış mekânlar ve oturma odalarında gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Sıvı emme gücü akrilik halıda olduğu gibi düşüktür. Ama yağ için bu mümkün değildir. Yağ döküldüğü anda hızlı bir şekilde halıya nüfus eder. Bu yüzden mutfak için polyester halı uygun olmayacaktır. Balkon, kış bahçesi dekorasyonu için ise polyester halı ilk tercihiniz olmalı. Polyester halı sert yapıda olduğu için mobilya kaynaklı ezilmelerle karşı karşıya kalmazsınız. Halının her ne kadar sert yapıda olsa dahi adım atarken yumuşak ve konforlu bir hissiyat sizi bekliyor.

Peki, Hangi Halı Çeşitlerini Almalısınız?

Evinize halı seçerken oda oda değerlendirme yapmanız daha iyi. Daha az kullanılan oda daha az kirlenir. Bu yüzden bu odalara halı seçmek kolaydır. Oturma odası, misafir odası gibi alanlara ise seçtiğiniz halılar deyim yerindeyse hayatınızı kolaylaştıracaktır.


Oturma odası ve misafir odası gibi alanlarda akrilik halı ve polyester halı en iyi seçeneklerdir. İki halı çeşitleri de size istediğiniz konforu ve rahatlığı sunar. Daha uygun bir seçenek isterseniz polyester halı diğer halılara göre daha uygun fiyatlıdır.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.