Almanya virüs ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşamaya devam ediyor. Alman yetkili ve uzmanları, fikir ayrılığına düşüren hızlı COVID testleri bulunuyor. 15 dakika içinde sonuçlanan COVID testleri uzmanlar arasında tartışma konusu oldu.
Koronavirüs hastalığı geçtiğimiz yıllarda Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkmış ve tüm dünyayı ani bir şekilde etkisi altına almıştı. Başlangıç yeri Vuhan olan ve tüm dünyayı kasıp kavuran virüs, önce deniz ürünleri ve hayvan pazarındaki insanlarda görülmesiyle dikkat çekerken sonrasında birçok ülkenin karşı karşıya kaldığı küresel bir salgın haline gelmesiyle dikkat çekmişti. Virüsün küresel bir salgın haline gelmesiyle birlikte pek çok ülke virüse karşı tedbirler almak için kollarını sıvayarak kendi pandemi politikalarını oluşturmaya başladı. Avrupa sınırlarında en çok vaka görülen ülkelerden birisi olan Almanya da tedbirlerini hazırlamış ve uygulamaya başlamıştı.
Almanya’nın salgın için hazırlıklı olduğu ve virüsü 8 sene öncesinden bildiği haber manşetlerinde uzun süre yerini almıştı. Almanya’nın bu denli hazırlıklı olmasının sebebi ise 8 sene önce Robert Koch Enstitüsü’nün de içinde bulunduğu çeşitli bilim kurullarının hazırladığı ve meclise sunduğu rapordan kaynaklıydı. Bu rapor; virüsün nasıl etkilere yol açacağı, hangi yaş grubunda nasıl reaksiyon göstereceği, kaç dalga olacağı ve benzeri şeklinde tahminlerden oluşuyordu.
Almanya virüs ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşamaya devam ediyor. Alman yetkili ve uzmanları, fikir ayrılığına düşüren hızlı COVID testleri bulunuyor. 15 dakika içinde sonuçlanan COVID testleri uzmanlar arasında bir tartışma konusu oluşturdu.
Hızlı COVID testi için fikir ayrılığının oluşmasındaki sebep testin güvenilirliği sorunu oldu. Almanlar, kargo bisikletleri ile sırasız ve randevusuz bir şekilde sokaklarda hiçbir ücret ödemeden COVID testleri olabiliyor. Özellikle insanların yoğunlukla kullandığı bölgelerde sıklıkla bulunan bu bisikletlere coronabikes adı verilmiş.
Coronabikeslar parklar, bahçeler, tren garları, caddeler olmak üzere çeşitli yerlerde insanların karşısına çıkıyor. Test şeklinde hazırlanmış bu alt yapının Alman yetkililer tarafından güvenirliğinin tartışılması da haberlere konu olmuş durumda.
Uzmanların Dikkat Çeken Açıklamaları
Marienhospital Laboratuvar Tıbbi Enstitüsü’ndeki Matthias Orth, bu sistemin absürt ve alışılmadık olduğunu dile getirmiştir. Orth’un açıklamasına göre, coronabikesların yeterince hijyenik olmadığını ve sürücülerinin de yeterli eğitimi almadan iki günde işin başına geçtiğini dile getirmiştir. Orth açıklamasında, mutlaka laboratuvar ortamı ve hijyen bir ortamda COVID testi yapılması gerektiğini vurgulamıştır.
Asemptomatik vaka adı verilen hastaların tespiti insanların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Asemptomatik hastalar, virüsün neden olduğu semptomlar göstermediği için kendilerini sağlıklı zannediyorlar. Asemptomatik hastaların tespitinin mühim olmasının başlıca sebebi ise bu hastaların virüsü yaymasını engellemektir. Almanya’nın hastalık kontrol kurumunun bildirisine göre belirti göstermeden COVID geçiren hastaların yüzde 61’inin bu alt yapı (coronabikes, hızlı testler) kullanılarak tespit edilemediğidir.
Son dakika gelişmelerinde, Bonn Üniversitesi tarafından yayınlanan yeni çalışmanın sunduğu verilere göre hızlı testler enfeksiyonun yayılmasını ve hasta sayısının çoğalmasını aşıdan daha fazla etkiliyor. Bonn Üniversitesi profesörlerinden biri olan Hans-Martin von Gaudecker açıklamasında, hızlı testler doktor açısından kuşku duyulan bir şey olduğunu fakat halkın sağlığı açısından etkili bir fark yarattığını dile getirdi. Bonn Üniversitesi ve Köln Üniversitesi’nin çalışmaları ise Almanya’nın test ve aşı çalışmalarının ikinci ve üçüncü dalgaya karşı etkin ve büyük rol oynadığı yönünde bilgiler sundu.
Erken Tespit İçin Hız Önemli
İki testin birbirinden ayrı avantajlar sunduğu ortada çünkü bir tanesi hızlı sonuç verirken diğeri ise uzun süren saatler sonucunda sonuç verebiliyor. Kesin ve net sonuç almak için yapılan testlerin belli olması yaklaşık 24 saat kadar sürmesi sebebiyle erken tanı ve tedavi sürecinin başlamasında geç kalınabiliyor. Geç tanının sonucu bazen ölüm olabiliyor.
Almanya COVID sürecinde aşı ve testlere büyük önem veren ve yatırım yapan bir ülke olmuştur. New York Times’ın haberlerine göre, Almanların yüzde 23’ü aşılanmış olsa da devlet halen aşı konusunda yatırım yapmaktan kaçınmıyor. Araştırmacı ve uzmanlar tarafından hızlı testlerin aşılanma bitene kadar devam etmesi gerektiği öneriliyor.
Mevsimlerin değişmesi ile coronabikes testlerinin güvenilirliğini tartışan uzmanlar, buz torbalarına sarılarak sokaklarda gezdirilen testlerin yeteri kadar güvenilir olamayacağından bahsediyor. Uzmanlara göre, değişen hava ile birlikte sıcaklar arttıracak ve coronabikeslar sokaklarda gezerken testlerin bozulma ihtimali söz konusu olacak.
Aşılama ve Testler Her Zaman Yapılmalı
Yeşiller Partisi sağlık politikası uzmanı olan Janosch Dahmen açıklamasında, dünyada her bölgede aynı hız ve seviyede aşı yapılmadığı için bu virüsten kurtulma ihtimalinin uzak olduğuna değinmiştir. Ayrıca Janosch Dahmen açıklamasında, Avrupa genelinde pandemi konusunda belirli kararlar alınamaması ve anlaşmalar sağlanamaması durumunda testlerin insan hayatına halen etkisi olacağından bahsetmiştir.
Test Merkezleri Hızlı Kuruldu Hızlı Kapanıyor
Alman şehirlerinden özellikle Berlin’de hızlı bir şekilde kurulan COVID test merkezleri, insanların aşılanma sayısı artıkça hızlı bir şekilde kapanıyor. Hızlı bir şekilde yapılanan bu test merkezlerinin hızla kapanmasının ve aniden yok olmasının uzmanlarca kötü senaryolara davetiye çıkarabileceği düşünülüyor.
Yeşiller Partisi sağlık politikası uzmanı olan Dahmen açıklamasında, test yapılanmasının biraz geç kurulduğunun lakin üçüncü dalgayı en iyi şekilde atlatmada etkin rol oynadığını dile getirmiştir. The Local’in yayınladığı haberlere göre, Almanya pandemi sürecinde hızlı test ve aşılara yatırımlar yaparak insanlarının sağlığına gerekli özeni göstermiştir. Almanya’nın sergilediği pandemi politikası ve gelişmeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için sozcu.com.tr adresine tıklayabilirsiniz.