Erdoğan “tüm dünyanın sorunu” demişti: Dünyada ortalama enflasyon yüzde 3,5

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enflasyon sadece bizim değil, tüm dünyanın sorunu. Euro bölgesi, son 10 yılın en yüksek enflasyonuyla baş etmeye çalışıyor” dedi. Dünyada ortalama enflasyon yüzde 3,5, euro bölgesinde yüzde 3. Türkiye, enflasyonda OECD birincisi, dünya 12. sırada.

dünyada enflasyon

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize’de yaptığı konuşmada “Enflasyon sadece bizim değil, tüm dünyanın sorunudur” dedi.

Erdoğan’ın açıklaması, TÜİK’in ağustos ayı tüketici enflasyonunun yüzde 19,25 olduğunu açıkladığı gün geldi.


Erdoğan, “Euro bölgesi, son 10 yılın en yüksek enflasyonuyla baş etmeye çalışıyor. Küresel düzeyde emtia fiyatlarında yaşanan yüzde 25’e yakın artışın etkileri, sanayiden tarıma her alanda hissediliyor” ifadelerini kullandı.

Euro bölgesinde enflasyon oranı ne?

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından 31 Ağustos tarihinde yayımlanan öncü verilere göre, temmuzda yüzde 2,2 olan euro bölgesi tüketici enflasyonu ağustosta yüzde 3’e yükseldi.

Bu oran, son 10 yılın en yüksek tüketici enflasyonu olarak kayıtlara geçti.

Bölgede enerji enflasyonu yüzde 15,4, gıda enflasyonu yüzde 2 olarak.

Türkiye’de ise gıda enflasyonu yüzde 29 ile euro bölgesi ortalama enflasyonunun yaklaşık 14,5 katına denk.

Euro Zone’da Estonya başı çekiyor

19 ülkenin yer aldığı euro bölgesinde en yüksek yıllık enflasyona sahip ülke, yüzde 5’lik oranla Estonya. Yüzde 4,9’luk oranla Litvanya ikinci, yüzde 4,7’lik oran Belçika üçüncü sırada yer alıyor.

Bölgenin en büyük ekonomisi Almanya’da enflasyon yüzde 3,4 seviyesinde. Komşumuz Yunanistan’da ise bu oran yüzde 1,2. Malta, yüzde 0,3’lük oranla bölgede en düşük enflasyona sahip ülke.

ABD’de enflasyon yüzde 5,4

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD’de tüketici enflasyonu temmuzda yüzde 5,4 oldu.


Bu rakam, Temmuz 2008’de kaydedilen yüzde 5,6’lık zirve sonrasındaki en yüksek rakam durumunda.

ABD’de enerji enflasyonu yüzde 23,8, gıda enflasyonu ise yüzde 2,6 seviyesinde.

Türkiye OECD ülkeleri arasında birinci

Türkiye, 38 üyeli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) içinde yüzde 19,25’lik oranla açık ara en yüksek enflasyona sahip ülke konumunda.

İkinci sırada yüzde 5,8’lik oranla Meksika yer alıyor.

OECD’de enflasyon ortalaması yüzde 4,2. Türkiye’deki rakam bunun neredeyse beş katına denk.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, dünya genelinde ortalama enflasyon yüzde 3,5 seviyesinde. Türkiye’deki seviye, dünya ortalamasının beş katından fazla.

Türkiye dünyada 12. sırada

Trading Economics verilerine göre, Türkiye, dünyada en yüksek enflasyona sahip 12. ülke. Ancak Türkiye’nin önündeki 11 ülkenin tamamı iç savaş yaşayan ya da çeşitli nedenlerle ekonomisi iflas etmiş ülkeler.

Arjantin yüzde 51,8’lik oranla, dünyada en yüksek enflasyona sahip altıncı ülke konumunda.

Venezuela yüzde 2720’lik hiperenflasyonla dünyanın zirvesinde. ABD’nin ekonomik ve siyasi abluka uyguladığı ülke ağır bir kriz yaşıyor.


Sudan, Lübnan, Surinam, Suriye, Zimbabve, İran, Etiyopya, Angola ve Zambiya enflasyonda Türkiye’nin önünde yer alan diğer ülkeler.

Binance Türkiye’de büyük şok: 4 dakikada 240 bin doları buharlaştı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.