Ekonomide 20 yılın en ‘kara kışı’ kapıda: Doğalgaz, elektrik ve gıda ürünlerine son bir yılda gelen yüzde 30’a yakın zamlar, gelirleri bu oranda artmayan milyonlarca vatandaşı bu kışı nasıl geçireceği konusunda kara kara düşündürüyor!
Uzmanlar, yurtdışındaki fiyat artışları nedeniyle doğalgaza yüzde 40’a varan yeni zamlar gelebileceğine, bunun da başta elektrik olmak üzere yeni bir zincirleme zam yağmuru başlatabileceğine dikkat çekiyor.
Ekonomist Dr. Murat Kubilay, olası pandemi kapanmalarıyla işsizliğin yeniden tetiklenebileceğini belirterek, “Isınma, barınma ve beslenme giderleri gelir artışlarının üzerinde. İşsizlikle birleşirse Nisan 2022’de derin bir fakirleşmeyle karşılaşabiliriz. Bu süreçte ihtiyaç kredisi ve kredi kartlarında ödeme güçlüğü çeken binlerce kişinin haciz riski de var. Son 20 yılın ekonomik olarak en soğuk kışına girmek üzereyiz ve vatandaşın şimdiden takati tükendi” dedi.
“Enflasyonda en kötü dönem geride kaldı”
Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent, sonbaharda enflasyonun daha da yükselme olasılığının azaldığını söyledi. Döviz kurlarının dengelendiğini, kur artışlarının da tüketim maddelerine yansıdığını belirten Başlevent, “Enflasyonda en kötü dönemin geride kaldığını umut edebiliriz. Elbette bir kur şoku veya siyasi çalkantı olmazsa” dedi.
Enerji fiyatlarındaki artış tüketici fiyatlarını tetikliyor
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) ağustos ayında yüzde 19.25’e yükselişinin kaynağında gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın rol oynadığına dikkat çekerek, “Hem gıda hem de enerji TÜFE’si genel TÜFE’nin üzerinde” dedi.
Enerjide artan fiyatların üretim maliyetlerini artırdığını, bunun da tüketiciye yansıtıldığı belirten Yılmaz, “Sonuçta enflasyonu besleyen bir kısırdöngü var. Türkiye, petrol ve doğalgazda dışa bağımlı bir ülke. Bu nedenle düşük maliyetli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor” dedi.
İstanbul’da suya yüzde 15,62 zam yapıldı
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin 2. Olağanüstü Genel Kurulu’nda suya, yüzde 15,62 zam yapılması teklifi kabul edildi.
Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezinde, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) 2. Olağanüstü Genel Kurulu gerçekleştirildi.
İBB Meclisi 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında gerçekleşen oturumda, İSKİ Genel Müdürlüğünün 2021 Yılı Su Satış ve Kullanılmış Suların Uzaklaştırılması Bedeli Tarife teklifi gündeme geldi.
İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, İstanbul’un alt yapısının nüfus artışına paralel olarak devam ettiğini, eski tesisatın yenilenmesi, akaryakıt ve ithal ekipman, ile şehir dışındaki barajlardan alınan suyun maliyetinin artması gibi giderler olduğunu söyledi.
İSKİ’nin müteahhitlere ödeme yapamadığını ve müteahhitlerin her gün dilekçe gönderdiklerini anlatan Mermutlu, yüzde 39’luk zammın yapılması gerektiğini kaydetti.
AK Parti Meclis Üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Selim Bilmen de 2019 yılı mayıs ayına kadar düzenli bir şekilde tamamen kendi öz kaynaklarıyla işleyen İSKİ’nin, şu anda borç içerisinde olduğunu söyledi.
İBB yönetiminin hesap bilmeyen ve popülist yaklaşımından dolayı İSKİ’nin bu halde olduğunu savunan Bilmen, suya yüzde 15,62 teklifte bulunduklarını belirtti.
CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da İSKİ’nin teknik çalışmaları sonucunda yüzde 39’luk zam teklifinin belirlendiğini, bu oranın altındaki tekliflerin kurumu zarar uğratmak olduğunu savundu.
İSKİ’nin yüzde 39’luk zam teklifi, Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedildi. Cumhur İttifakı’nın yüzde 15,62’lik teklifi ise oy birliğiyle kabul edildi.
1 yılda doğalgaza 8. zam: Yüzde 15!
320 milyar metreküp doğalgaz rezervi ‘müjdesi’ ardından doğalgaz 8 kez zam geldi. Sanayi ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 15 zam yapılırken bu ay mesken tarifesi ise sabit kaldı.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde eylül ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı.
Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı mevcut tarifede olduğu gibi 1000 metreküp doğalgaz için 1488 lira olarak belirlendi.
Zamlı elektrik faturaları yeniden gündemde! 5 yılda 210 TL’ye ulaştı
Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin elektrik faturasına ödediği tutar son 5 yılda 94 TL’den 210 TL’ye ulaştı.
Türkiye, 2021 Temmuz’una yüzde 15 elektrik, yüzde 12 doğalgaz zammıyla girmişti. Yılbaşından bu yana doğalgazdaki zam yüzde 17.7, elektrikteki zam ise yüzde 22’yi buldu.
En son temmuz ayında yüzde 15 zamlanan ve 2019 Ocak’tan bu yana toplamda yüzde 33 zamlanmış olan elektrik faturaları bu sabah sosyal medyada gündem oldu. Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin elektrik faturasına ödediği tutar son 5 yılda 94 TL’den 210 TL’ye ulaştı.
Aylık 500 TL ödeyen de var, 700 TL ödeyen de!
Sözcü’den Gamze Bal’ın derlediği verilere göre, sabahın erken saatlerinde Twitter’ın ikinci gündem maddesi haline gelen ‘elektrik faturaları’ etiketi altında yurttaşlar, fatura tutarlarını paylaşarak pahalılığa dikkat çekti. Cep yakan tutarlar arasında aylık 500 TL ödeyen de var, 700 TL ödeyen de…
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, dört kişilik bir ailenin standart ihtiyacı olan 230 kw’lık aylık elektrik tüketimi için ödediği tutarın 2020 Aralık’ta 183.4 TL iken, 2021 Temmuz itibarıyla 210.5 TL’ye çıktığını söylüyor.
2016 yılında elektriğe ayda 95 TL ödeniyordu, şimdi 210 TL-
EMO’nun hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin elektrik faturasına ödediği tutar 2016’da 94.8 TL idi. Bu tutar 2017’de 94.7 TL olurken, 2018’de 137.3 TL’ye ve 2019’da ise 163.2 TL’ye ulaştı.
Elektrik, üretimde kullanılan temel bir girdi olduğu için tüm mal ve hizmetlerin fiyatını artırıcı bir etkisi bulunuyor. Olgun Sakarya buna dikkat çekerek, elektrik zamlarının ekmekten suya, ayakkabıdan tarımsal ürünlere kadar her alanda fiyatları artırıcı etki yapacağı konusunda uyarıyor.
Asgari ücretin yüzde 26’sı faturalara gidiyor!
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu’nun hesaplamasına göre ise, dört kişilik bir ailenin elektrik, doğalgaz, su ve internet dahil tüm aylık faturalarının tutarı 760 lirayı aşmış durumda. Bu da asgari ücretin yüzde 26’sına tekabül ediyor.
Doğalgaz faturasına ödenen aylık tutar illere göre değişmekle birlikte 152-182 TL aralığında olurken, su faturasına ödenen tutar 70-88 TL, telefon ve internete ödenen tutar ise 311 TL olarak öne çıkıyor.