Merkez Bankası’nın politika faizini enflasyonun altına çekmesini değerlendiren ekonomistler, kararın ekonomiyle ilgisi olmadığını söylediler. İlk etapta da doğalgaz ve elektriğe zam ufukta gözüktü.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), sürpriz bir kararla politika faizini yüzde 19’dan yüzde 18’e indirdi. Faizin belirlenmesinde, piyasaları belirleyen manşet enflasyon yerine (yüzde 19,25), çekirdek enflasyonun (yüzde 16,76) baz alınacağını duyuran Merkez Bankası’nın kararı, ekonomistlerin eleştirilerine neden oldu.
Ekonomistlerin, karara ilişkin ilk yorumları şöyle oldu:
Durmuş Yılmaz: Sofradaki 5 zeytinden 2 tanesi daha çalındı!
Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası’nın sürpriz bir kararla politika faizini indirdiğine işaret ederek, “Bu kararla soframızdaki 5 zeytinden iki tanesi daha çalındı. Sabırsızlık yine baskın çıktı. Her zaman olduğu gibi yine başa döndük. Daha yüksek faize ve yüksek bedel ödemeye hazırlıklı olalım” eleştirisinde bulundu.
Uğur Gürses: Bastığı parayı çöpe atan Merkez Bankası yöneticileri
Ekonomi yazarı Uğur Gürses‘in yorumu ise “Siyasetçi oy kaybediyor diye bastığı parayı çöpe atan bir Merkez Bankası yöneticileri, kendilerini de tarihin çöplüğüne atmışlardır” oldu.
Hakan Kara: Bu kadar zorlama bir karar görmedim!
İktisatçı akademisyen, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakan Kara, 16 sene Para Politikası Kurulu metinlerinin taslağını hazırladığını belirterek, “Bu kadar zorlama gerekçelerle alınan bir karar görmedim. Sonumuz hayrolsun” dedi.
İktisatçı Mustafa Sönmez, politika faizindeki 1 puanlık düşüşün kredi faizlerine bir etkisi olmayacağını, buna karşılık döviz kurlarının fırladığını söyledi. Sönmez, kararın siyasi olduğuna işaret etti.
Ozan Bingöl: Önümüzdeki yıl işimiz daha da zorlaşacak
Vergi uzmanı Ozan Bingöl, faizin enflasyonun altına çekildiğine işaret ederek, “Umarız, yeni yılda pek çok vergi, harç ve cezaya gelecek zammın dayanağı olan yeniden değerleme oranında da yetki kullanılarak bir indirime gidilir. Aksi halde önümüzdeki yıl işimiz daha da zorlaşacak…” çağrısında bulundu.
Atilla Çifter: Döviz kuru artarsa enflasyon da artmaya devam eder
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter ise DHA’ya yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bir önceki toplantıda enerji ve gıdayı dikkate almayan C grubu çekirdek enflasyonu baz alacağını açıklamış, TÜFE yüzde 19.25, ÜFE yüzde 45.52 ve C grubu çekirdek enflasyon ise yüzde 17 altında gerçekleşmişti. Merkez Bankası’nın faiz indiriminde hem çekirdek enflasyona bakması hem de bir gün önce FED’in politika faizini sabit tutması etkili oldu. ÜFE ve TÜFE arasındaki yüzde 26’yı aşan fark, TÜFE üzerinde baskı yapmaya devam ediyor. Döviz kurunda artış devam ederse kur-enflasyon geçişi de etkili olacak ve TÜFE artmaya devam edecektir. Diğer yandan Türkiye’nin 5 yıllık kredi temerrüt swap’ı 400’e yakın ve risk primi hala yüksek. Bu çerçevede Merkez Bankası faiz indirimine erken başlamış görünüyor” dedi.
CHP’li Faik Öztrak: Şahsım hükumeti sebep, hayat pahalılığı sonuç!
CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Erdoğan korkusu, uçak piste teker değdirmeden, TCMB’ye hesapsız, kitapsız faiz indirtti. Milletin parası yine pul oldu. Hep diyoruz; Erdoğan Şahsım Hükümeti sebep, hayat pahalılığı sonuçtur” dedi.