Kalacak yer bulamayan öğrenci: Koskoca devletin bana bir gençlik borcu var!

Kalacak yer bulamayan öğrenci: Bugünü asla unutmam! Gücümüz bu fiyatlara yetmedi. Bir gün fakültenin önünde uyudum, ev bulamadım. Okulu bıraktım ve evime dönüyorum. Koskoca devletin bana bir gençlik borcu var!

Kalacak yer öğrenci

Okullar 1,5 sene aranın ardından yüz yüze eğitime başlıyor. Türkiye’nin dört bir yanında öğrenciler fahiş ev kiraları ve yurt ücretleri karşısında çaresiz kalmışken, devlet yurtları ihtiyacı karşılayamıyor. Şehirlerde kalacak yer bulamayan bazı öğrenciler geceyi üniversitelerin önündeki veya parklardaki banklarda geçirirken, bazı öğrenciler ise kazandıkları okullardan barınma sorunu nedeniyle vazgeçmek zorunda kalıyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli’de üniversite öğrencileri geceleri parklarda geçirmeye başladı.

BirGün’den Berkay Sağol’un haberine göre; İzmir’de yüksek lisans öğrencisi olan Çiçek Yaman, “Yüz yüze eğitim başlayınca hem geçen sene üniversiteyi kazanıp İzmir’e gelemeyenler hem de bu sene yeni kazananlar gelince bir anda ciddi yoğunluk oldu. İzmir’de kirası bin TL olan daireler son 2 ay içinde bir anda 2 bin TL’ye çıktı. Evler öğrenciye zaten daha pahalı. Devlet yurtları zaten oldukça yetersiz var olan yurtların standartları çok düşük. 10 metrekare odaya 3 ranza koyuyorlar. Özel yurtlar ise insanların karşılayabileceği maliyetin çok üstünde. Barınma en temel insan hakkı ama maalesef bu durum şu anda çok zor. KYK tarafından öğrencilere verilen aylık 650 TL birçok şehirde barınma ücretinin yarısını bile karşılamıyor. Aslında barınma dışında yaşamı sürdürebilmekte pahalı ama öğrenciler şu anda yatacak bir yer bulamadığı için şu anda diğer sorunlar dile getirilemiyor. Şu anda banklardan başka çaremiz yok” dedi.


Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi olan Elif Yerlikaya da, “Fahiş kira ve yurt fiyatlarından dolayı evsiz ve yurtsuz kaldık. Devlet bize sokaklardan, banklardan başka çare bırakmadı. Artan kira fiyatlarına ve fahiş yurt fiyatlarına müdahale edilmediği şu an bu durumdayız. Geri ödemeli aldığımız 650 TL’yle geçinmemizi bekliyorlar. Öğrencilerin yemekhane kartında 1 TL varken intihar ettiği bir ülkedeyiz. Evsiz ve yurtsuz kaldık” diye konuştu.


Koskoca devletin bana bir gençlik borcu var!

Kocaeli Üniversitesi’ni kazanan ve kalacak yer bulamadığı için okulu bırakmak zorunda kalan ismini vermek istemeyen bir öğrenci ise şunları söyledi: “Bugünü asla unutmam. Pazartesi sabah 10.00’da da dersim vardı ve ev, yurt bulamadığımdan fakültede uyudum. Bizim gücümüz bu fahiş yurt fiyatlarına ev kiralarına yetmedi. Bir gün fakültenin önünde uyudum ev bulamadım. Okulu bıraktım ve evime dönüyorum. Koskoca devletin bana bir gençlik borcu var.”


Adana’dan İzmir’e üniversite için gelen bir başka öğrenci ise yaşadıklarını şu şekilde anlatıyor: “İzmir’e hafta sonu geldim. Katip Çelebi Üniversitesi’ni bu yıl kazandım ve yurtta 4 bin 786’ıncı yedekteyim. Ev bulamıyorum çünkü herkes fırsata çevirmiş. 40 metrekare 1 artı 1 kiralık ev için 2 bin 500 TL kira isteniyor ve bunun eşyası var mutfak masrafı var okul ulaşım masrafı aylık yaklaşık 4 bin TL. Herkes sokakta ve dışarıda elinde valizlerle öğrenciler bekliyor. Öğrenciler banklarda yatıyor. Kayıt sırasında bile karşılaştığım birçok öğrenci okulu bırakmayı veya kaydını dondurmayı düşünüyor. Biz bunu mu hak ediyoruz? Geleceğin aydınlık yüzleri dediğiniz gençler tükeniyor.”

Eskişehir’de ‘Barınamıyoruz’ diyerek geceyi parkta geçiren üniversiteliler gözaltına alındı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.