Meral Akşener: Cumhurbaşkanı adayı değilim, Başbakanlığa talibim

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Cumhurbaşkanı adayı değilim, Başbakanlığa talibim. Yanlış anlaşılan şey şu; biz Sayın Erdoğan’ın yerine ikinci bir Erdoğan seçmeyeceğiz! Kazanmamız ve parlamenter sisteme geçmemiz gerekiyor.

Meral Akşener

Video aşağıda – İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Halk TV’de soruları yanıtladı. Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını beklediklerini belirten Akşener, şöyle konuştu:

“İkinci bir Erdoğan seçmeyeceğiz!”

Seçimle ilgili konuşan Akşener, “Kasım 2022’de seçim var deniliyor. Muhtemelen öngörüler doğru olabilir. Ben sayın Erdoğan ve arkadaşlarının gerçeklik duygularını kaybettiklerini, seçmen ile olan irtibat konusunda da son derece uzak olduklarını, paralel bir evrende yaşadıkları için nasıl bir davranış biçiminde olabileceklerini öngöremiyorum. İster zamanında, ister önce, bu sistemde onların seçim kazanması mümkün değil” dedi.


“Seçime tek adayla mı gidilmeli, çok adayla mı gidilmeli?” sorusunu yanıtlayan Akşener, şöyle konuştu:

• Ben 24 Haziran’da adaydım. Orada bir tecrübem oldu. Millet İttifakı’nın 3 bileşeninin birer adayı vardı. Bu adaylık süresi içinde ikinci tura kalanı destekleyeceğimizi ilan ettik ama birinci turda geçebilecek gibi bir psikoloji oluştu.

• Bir baktık ki Tayyip bey ile değil, birbirimizle rekabet ediyor olduk. Bunu sağlıklı bulmadığımı ifade ettim. Benim o tecrübeden kaynaklı bir kanaatim.

• 31 Mart’ta Kılıçdaroğlu ve ben vardım. Bu masanın etrafında Saadet Partisi, Demokrat Parti var. Yeni kurulan DEVA ve Gelecek Partileri var. Başka partiler de var. Bu masada kim olacak, ne yapılacak onu ben bilmiyorum.

• Sonuçta bir masa kurulacak. Bu masada tek aday gidilmesinin faydalı olacağını söyleyen Meral Akşener, bunu bir hüküm cümlesi olarak ortaya koymuyor. O tecrübeden dayalı bir fikir. Bir hata yapılıyor.

• Cumhur İtttifakı’nın adayı sayın Erdoğan. Sayın Erdoğan, seçildiği takdirde cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi devam edecek.

• Sonsuz imkanları olan bu sistemde başkan olan bir Sayın Erdoğan kazanacak. Cumhur İttifakı’nın adayının hedeflediği bu. Bizim ikili bir sistemimiz var. Biri Cumhurbaşkanını seçeceğiz. O Cumhurbaşkanı parlamenter sisteme geçişin taşlarını döşeyecek.

• Bu masanın etrafında toplananlar, o seçilen kişi cumhurbaşkanı olacak. Mümkün olan en kısa sürede parlamenter sisteme geçişin yolunu döşeyecek ve o cumhurbaşkanı olarak kalacak.

• Seçimi kazandık, parlamenter sisteme geçtik, o cumhurbaşkanı Türkiye’yi birleştiren, herkesin cumhurbaşkanı, partili değil, Almanya cumhurbaşkanı gibi sembolik bir konumda kalacak.

• Yanlış anlaşılan şey şu; biz Sayın Erdoğan’ın yerine ikinci bir Erdoğan seçmeyeceğiz! Kazanmamız ve parlamenter sisteme geçmemiz gerekiyor.

• Parlamento seçiminde de başbakan seçilecek. Parlamenter sistemden yana olan partilerin tamamıyla iş birliği içinde bir rekabet yapıyoruz. Ondan sonra rakip olacağız.

“Cumhurbaşkanı adayı değilim”

Akşener, cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili ise “Ben Sayın Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı ile ilgili yaptığı tarife yüzde yüz katılıyorum. Ben aday değilim. Ben cumhurbaşkanı adayı değilim. Bunu net bir şekilde söylüyorum. Kendi adıma bunu söylüyorum. Ama kim aday olacak kısmında seçilecek, kazanacak bir adayla ve cumhurbaşkanlığını devam ettirecek bir adayla gideceğiz” dedi.

“Başbakanlığa talibim”

Akşener, açıklamasının devamında, “Ben başbakanlığa adayım. Ben MHP’nin genel başkanlığına aday olduğumda her konuşmamda ‘Ben başbakan olacağım’ demiştim. Ben tutarlı bir insanım. Başbakan olmak gibi… Başbakanlığa talibim. Başbakanlık seçimi için elbette iddialıyım” dedi.


“Bu konuyu Sayın Kılıçdaroğlu ile hiç konuşmadık. Bu benim şahsi kararım. Ben bunu kimseyle müzakere etmiş değilim. Sadece partide arkadaşlarım biliyor” diye devam eden Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü:

• Mesele Tayyip bey düşmanlığı değil. Tayyip bey yerine kimi oturtursanız oturtun, öyle bir güçle yoldan çıkar. Bu sistem yanlış. Türkiye bunu gördü. Biz haklı çıktık. Biz bu sistemi değiştirmek mecburiyeti ile karşı karşıyayız.

• Bu sistemin değişmesine engel olacak, Türkiye’nin önüne tıkama yapmayacağım demiştim. Ben cumhurbaşkanı adayı değilim ama cumhurbaşkanlığı makamını seçimle almak zorundayız.

• Diyelim ki adayımızı seçtik. Siz o yetkileri sonsuz kullanamayacaksınız. Siz cumhurbaşkanı olacaksınız, tekrar sizi seçime götürmeyeceğiz, orada kalacaksınız. Ondan sonra parlamenter sisteme geçişi sağlayacaksınız.

• Geçmiş cumhurbaşkanlarımız gibi saygın, daha sembolik, Türkiye’nin birliğinin, bütünlüğünün sembolü, bir siyasi partinin başı, genel başkanı değil bir konumda olacaksınız.

• Sayın Kılıçdaroğlu’nun vasıflarını tarif ettiği bu şahıs belli değil ama o vasıfların hepsine katılıyorum.

‘Kılıçdaroğlu da başbakanlığa aday olursa?’ sorusunu yanıtladı: Rekabet ederiz

“Kılıçdaroğlu da ‘Başbakanlığa adayım’ derse ne olacak?” sorusuna, “Ne güzel işte, rekabet ederiz” yanıtını veren Akşener, “Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın farkını anlatmak gerektiğini gözlemledim” dedi.

“Cumhurbaşkanlığı sembolik olacağı için mi oraya talip değilsiniz?” sorusuna Akşener, “Sembolik da olsa çok şerefli görevler. Ben aday değilim. Seçimin alınması, bu sistemin değişmesi konusunda inanılmaz kararlıyım” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı adayını tarif etti

Akşener, cumhurbaşkanı adayını da “Bu geçişi sağlayacak, aklı başında bir insan olacak, egosu yüksek olmayacak, devleti bilecek, Türkiye’yi tanıyacak, kutuplaştırma yoluna gitmeyecek. Genç veya yaşlı fark etmez. Ben 40 yaşında İçişleri Bakanı oldum. Hukuki hata yapmadan ayrılan, hakkında fezleke olmayan bir İçişleri Bakanıyım” diyerek tarif etti.

“O masanın etrafında konuşulacak”

Kılıçdaroğlu’nun adaylığıyla ilgili Akşener, “Kılıçdaroğlu’nun aday olup olmadığıyla ilgili hiçbir fikre sahip değilim. Kılıçdaroğlu’nun aklında bir kişi var mı yok mu onu da bilmiyorum. Onları konuşmadık. O masanın etrafında konuşulacak” açıklamasında bulundu.

İYİ Parti lideri, 6 partinin genel başkan yardımcılarının parlamenter sisteme dair toplantı yaptığını da belirtti.

Video – Meral Akşener: Cumhurbaşkanı adayı değilim, Başbakanlığa talibim (Halk TV)

Sevilay Yılman: Ortada ciddi bir kriz var; sanırım son günlerde Akşener’in sessizliğini bozan gelişmeler oldu

HaberTürk yazarı Sevilay Yılman, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener‘in ziyaretlerine katıldığı hafta, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda “Evet adayım” demediğini ancak “Asla olmam!” da demediğine dikkati çekti. İyi Parti liderinin Halk TV’de katıldığı programdaki, “Ben aday değilim, ben başbakanlığa adayım ve bu benim şahsi kararım” açıklamasının kendisini ilk önce şaşırttığını belirten Yılman, “Kanaat getirdim ki ortada ciddi bir kriz var!” dedi.

Katıldığı programda Akşener’in çıkışına ilişkin yaptığı, “Bu mutabakat ile filan belirlenerek yapılmış bir açıklama değil. Görünen o ki ortada ciddi bir kriz var!” yorumunu hatırlatan Yılman şunları kaydetti:


“Yani değerli okurlarım… Özetle… Şaşırmadım bu duruma. Çünkü perşembenin gelişi çarşambadan belliydi… Ben bu krizin emarelerini günler önce yazmıştım zaten. CHP tarafı fazla nobran bir tavır sergiliyordu Kemal Bey’in Cumhurbaşkanı adayı olması konusunda. Bir ittifakın parçası, paydaşı, ortağı olduklarını unutup rastgele bir tutum sergiliyorlardı. Akşener ise vaktinde CHP Lideri’nin girişimi, cesareti, kararlılığı, jesti ile bugünkü noktada olduğunun farkında olup, vefa gösterip sessiz kalmayı yeğliyordu… Ancak sanırım son günlerde o sessizliği bozan gelişmeler oldu. Oldu ki; daha 1 hafta öncesine kadar kendisi de Cumhurbaşkanı adayı olmayı arzu eden bir lider olarak son dakika böyle bir çıkış yapmayı uygun buldu.” Yazının  tamamı

Video – İsmail Saymaz, Meral Akşener’in açıklamalarını değerlendirdi

Kılıçdaroğlu: Birden fazla cumhurbaşkanı adayımız olabilir


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.