Meral Akşener: Uçakları sat, Saray yerine yurt yap!

Meral Akşener, “İki uçağı satsalar bütün vilayetlere yurt yapabilirler” dedi. CHP’li Atilla Sertel ise sadece Erdoğan’ın üç sarayına bu yıl harcanan para ile 84 bin kişinin kalacağı 84 ayrı yurt yapılabileceğini söyledi.

akşener erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ne abartıyorsunuz, abartacak bir şey yok ki” dediği yurt sorunu ve kira zamlarına ilişkin öğrencilerin başlattığı eylem ülkenin dört bir yanında sürüyor. İstanbul’un ardından İzmir, Ankara, Kocaeli ve Gümüşhane’de de öğrenciler geceyi parklarda geçirdi.

Üniversiteli öğrenciler, yüksek kiralar ve yurt pahalılığı nedeniyle yaşanan barınma problemine dikkat çekmek için önceki gün akşam Ankara 100. Yıl Mahallesi İlhan Erdost Parkı’nda çadır kurdu. Ancak polis ekipleri daha sonra parka gelerek öğrencilerin kurdukları çadırları kaldırmalarını istedi. Çadırların kaldırılmasına karşı çıkan yedi üniversite öğrencisi ‘parkı işgal ederek kanuna aykırı eylem yaptığı’ gerekçesiyle gözaltına alındı.


İstanbul’da 3 gün önce Kadıköy’de başlattıkları eylem, Beşiktaş’ta Şairler Parkı’nda devam etti. Öğrenciler burada yaptıkları açıklamada, “Bütün gençleri, öğrencileri, kamuoyunu barınamayanların sesini büyütmeye çağırıyoruz” diyerek bu gece banklarda yatacaklarını duyurdu.

Meral Akşener: Uçakları sat, Saray yerine yurt yap!

Öğrencilerin yurt ve kira soruna siyasiler de tepki gösterdi. Erdoğan’a seslenen İYİ Parti Lideri Meral Akşener, “500 milyon dolarlık uçaklarla gezmek yerine iki uçağı satsalar Türkiye’nin bütün vilayetlerine ikişer bin kişilik birinci sınıf yurt yapabilirler” dedi.

Sertel: Üç Saraya bu yıl harcanan parayla 84 bin kişilik yurt yapılabilirdi

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ise saray tepki gösterdi. Yazlık, kışlık ve Ankara’daki saray olmak üzere sadece üç saraya bu yıl harcanan para ile 84 bin kişinin kalacağı 84 ayrı yurt yapılabileceğini söyleyen Atila Sertel, “Saray düşkünü, saray yapmaktan başka aklını hiçbir işe yormayacak duruma gelmiş tek adam her biri bin kişilik toplamda 84 bin kişinin kalabileceği 84 ayrı yurt yaptırabilirdi. 84 bin öğrencinin kalabileceği yurtların parası ne yazık ki tek adam tarafından üç ayrı saraya harcandı” dedi.

“Mücadele sürecek”

Kocaeli Üniversitesi’nde okuyan beş öğrenci, konut ve yurtlarda yer bulamayınca, Cumhuriyet Parkı’nda oturma eylemi başlattı. Öğrenciler, “Bu mesele çözülene kadar buradan kalkma gibi bir niyetimiz yok” açıklamasını yaptı.


İzmirli gençler de geceyi Bornova Aşık Veysel Parkı’nda geçirdi. İzmir’de yüksek lisans öğrencisi olan Çiçek Yaman, “İzmir’de kirası 1000 TL olan daireler son 2 ay içinde bir anda 2 bin TL’ye çıktı. Evler öğrenciye zaten daha pahalı. Devlet yurtları zaten oldukça yetersiz var olan yurtların standartları çok düşük. 10 metrekare odaya 3 ranza koyuyorlar. Özel yurtlar ise insanların karşılayabileceği maliyetin çok üstünde” dedi.

“İhtiharlar yaşanıyor”

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi olan Elif Yerlikaya da, “Fahiş kira ve yurt fiyatlarından dolayı evsiz ve yurtsuz kaldık. Devlet bize sokaklardan, banklardan başka çare bırakmadı. Artan kira fiyatlarına ve fahiş yurt fiyatlarına müdahale edilmediği için şu an bu durumdayız. Öğrencilerin yemekhane kartında 1 TL varken intihar ettiği bir ülkedeyiz. ” diye konuştu.

“Fakültede uyudum”

Kocaeli Üniversitesi’ni kazanan ve kalacak yer bulamadığı için okulu bırakmak zorunda kalan ismini vermek istemeyen bir öğrenci ise şunları söyledi: “Bugünü asla unutmam pazartesi sabah 10.00’da dersim vardı. Ev ve yurt bulamadığımdan fakültede uyudum. Bizim gücümüz bu fahiş yurt fiyatlarına ev kiralarına yetmedi bir gün fakültenin önünde uyudum ev bulamadım. Okulu bıraktım ve evime dönüyorum. Koskoca devletin bana bir gençlik borcu var.”
Gümüşhane’de ise bir öğrenci ilginç bir eyleme imza attı. Gümüşhane Üniversitesi önünde yere yatak koyan bir genç, yerde yattığı anların fotoğrafını paylaştı.

Meclis gündeminde

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, üniversite öğrencilerinin barınma sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla Meclis Başkanlığına bir araştırma önergesi sundu. Kerestecioğlu şu ifadeleri kullandı: “KYK yurtlarındaki kontenjan yetersizliği, özel yurt ücretlerinin ve ev kiralarının yüksekliği karşısında öğrencilere sağlanan desteklerin azlığı öğrencileri ve ekonomik kriz nedeniyle zaten darboğazdaki ailelerini güç durumda bırakmaktadır. Öğrenciler barınma sorunlarını çözemedikleri için eğitim haklarından vazgeçmek zorunda kalmaktadır.

2 katına çıktı!

CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise, her öğrenciye verilmeyen bursların ya da geri ödemeli kredilerin yurt bulamadığı için kiralık ev tutmak zorunda kalan öğrencilerin bir aylık fatura giderlerini bile karşılayamadığına dikkati çekti.


Öğrencilerin son üç yıllık fatura ve kira masrafının iki katı arttığını kaydeden Akın, “Tek adam rejiminin hayata geçtiği 2018 yılında elektrik faturaları sekiz kez zamlanarak yüzde 98,6, doğalgaz faturaları ise 13 kez zamlanarak yüzde 110,7 oranında arttı. Aynı dönemde internet servisi paketleri de ortalama yüzde 70 oranında zamlandı. Bir ev tutmak zorunda kalan öğrenciler dolayısıyla son üç yılda artan elektrik, doğalgaz ve internet faturalarıyla karşı karşıya kaldı. Faturalar son üç yılda iktidarın yanlış karar ve politikalarla ikiye katlanırken buna karşın öğrenci bursları son üç yılda yalnızca yüzde 30 oranında arttı” dedi.

Erdoğan’ın ABD’deki konvoy görüntüleri


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.