Mesleki yeterlilik belgesi bazı meslekleri icra edebilmek için gereken belgedir. Sizin işiniz için de belgelendirme gerekiyorsa tüm detaylar yazımızda.
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun kurulması ile birlikte bazı meslekleri icra etmek için yeterlilik belgesi istenmeye başlandı. Kurum Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak kuruldu. Kuruluş yılından yani 2006’dan beri bu uygulama devam ediyor. Kurumun amacı teknik iş gücü gerektiren mesleklerde gerekli olan ulusal yeterliliklerin temellerini belirlemektir. Bu temelleri belirledikten sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu yeterliliği belgelendirme ve sertifika işlerini düzenler. Ancak mesleki yeterlilik sınavlarını ve sertifikalandırmayı MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kurumları gerçekleştirir. Ülkemizde de Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş 200’den fazla belgelendirme kuruluşu bulunmaktadır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Başvurusu ve Sınavı Nasıl Olur?
MYK yeterlilik belgesi çalışmak istenilen iş için gerekli donanıma sahip olup olmadığınızı gösterir. Bu belgeyi almadan Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun belirttiği işlerde çalışamazsınız.
Sertifikayı almak için Mesleki Yeterlilik Kurumu’na bağlı kurumlara başvurmanız gerekir. Kurum sizin yetkinliklerinizi icra etmek istediğiniz meslek dâhilinde değerlendirir. Belirlenen sınav alanlarında mesleki yeterlilik sınavına girilir. Meslek hakkında bilginiz yoksa kurslar ve halk eğitim merkezlerinden meslek eğitimi alabilirsiniz. Gerekli olan teknik eğitimi almışsanız ya da bilginiz var ise direkt kuruma başvurarak sınava girebilirsiniz.
Sınav uygulama ve teorik olmak üzere iki oturumdan oluşur. Mesleki Yeterlilik Sınavı’na girdikten sonra 10 iş günü içerisinde sınav sonuçlarınız açıklanır. Sınavları geçmeniz halinde MYK onaylı belge almaya hak kazanırsınız.
Mesleki Yeterlilik Sınavları ücretli sınavlardır. Bu ücretleri MYK’nın sitesinde bulabilirsiniz. Ayrıca bazı mesleklerin belgelendirme ücretleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirlediği şekilde bazı fonlar tarafından ödenir. Bu durum başvurduğunuz yıla ve mesleklere göre değişebilir.
Mesleki Yeterlilik Belgesinin Avantajları Nelerdir?
Mesleki Yeterlilik Belgesi sadece almanız gereken zorunlu belge değildir. Sizin için avantajları da vardır.
- Bir işe başvurmak istiyorsunuz. Ancak bu iş belgelendirmesi olanlara öncelik veriyorsa başvuruda bir adım öne geçersiniz.
- Bu belge sizin o işin tüm yetkinliklerine sahip olduğunuzu gösterir.
- MYK’nın belirlediği ulusal yeterlilikler dâhilinde hazırlanan bu programlar sürekli öğrenmeye açık olmanızı sağlar.
- Aldığınız eğitimler ile kariyer planlarınızın önünü açar.
- Meslekte bilgi ve becerileriniz belgelendirildiği için kariyer basamaklarında hızla ilerleme şansına sahip olursunuz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Hangi Meslekler İçin Zorunludur?
Türkiye’de 26 sektör ve 100’den fazla meslek için belge alınabiliyor. Bu mesleklerde belgeniz, sertifikanız yoksa işe başlamak neredeyse imkânsız. İşte belgelendirme gerektiren bazı meslekler;
- Makine Bakımcı
- Otomotiv Mekanikçisi
- Otomotiv Ön Düzencisi
- Lastik Bakım Onarımcısı
- Asansör Montajcısı
- CNC Programcısı
- Makine Montajcısı
- Tren Makinisti
- Bitim İşlemleri Operatörü
- Direnç Kaynak Ayarcısı
- Elektrik Pano Montajcısı
- Elektrik Tesisatçısı
- Endüstriyel Taşımacı
- Frezeci
- Hidrolik Pnömatikçi
- İşletme Elektrik Bakımcısı
- Kaynak Operatörü
- Otomotiv Saç Şekillendirmecisi
- Otomotiv Kontrol, Test ve Ayar İşçisi
- Otomotiv Gövde Onarımcısı
- Otomotiv Boyacısı
- Otomotiv Elektrikçisi
- Otomotiv Elektromekanikçisi
- Ağır Vasıta Tecrübe Sürücüsü
- Model Makineci
- Köprülü Vinç Operatörü Seviye
- Liman Forklift Operatörü
- Asansör Bakım ve Onarımcısı
- Çelik Boru Kaynakçısı
Başvuru İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Başvuru yapacağınız kurumla önce geçerek istenilen belgeleri zamanında hazırlamaya dikkat edin. Başvuru için gerekli evraklar: Nüfus cüzdanı ya da pasaport fotokopisi, belge kullanım sözleşmesi, sınav ücretinin ödendiğine dair dekont. Kurumların istediği evraklarda farklılık olabilir. Bu yüzden evrakları hazırlarken kurum ile iletişim halinde olun.
Mesleki Yeterlilik Belgeleri Süresiz Midir?
Bu sorunun cevabı maalesef ki hayır. Mesleki Yeterlilik Belgeleri’nin genellikle 5 yıl geçerliliği vardır. Belgeyi aldıktan 5 yıl sonra yenilemeniz gerekir. Yenileme işlemleri de belgeyi veren kurum tarafından gerçekleştirilir. Yenilemenin amacı sizin bilgilerini denetlemektir. Bilgilerinizin tazeliği belgelendirme kurumu tarafından tekrar test edilir.
Belgelendirme Yapan Kuruluşları Hangi İllerde Var?
Belgelendirme hizmeti veren kuruluşlar tüm Türkiye’de bulunuyor. Sınav hizmetleri de bu kuruluşlar tarafından sağlanıyor. Yaşadığınız bölgedeki kuruluşları öğrenmek için internetten ya da Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan yardım alabilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Her belgelendirme kuruluşu tüm meslekler için belgelendirme hizmeti vermez. Belge alacağınız meslek için hangi kuruluşun hizmet verdiğini önceden öğrenmelisiniz.