Fransa 10, İtalya 7.2 milyar dolarlık şarap ihracatı yapıyor, Türkiye’de bu rakam 6.9 milyon dolar!

Fransa 10 milyar dolar, İtalya ise 7.2 milyar dolarlık şarap ihracatı yaparken, Türkiye’de bu rakam yalnızca 6.9 milyon dolar!

şarap ihracatı

Gazete Oksijen yazarı İrfan Donat, köşesinde Türkiye’nin dünyadaki en büyük 5. üzüm üreticisi olmasına karşın, bu alandaki ihracattan yeteri kadar katma değer kazanamadığını ifade etti.

Donat, “Türkiye’de bağcılık denildiğinde ilk akla gelen şey, yaş sofralık üzüm ile kuru üzüm… Katma değerli üretim denildiğinde ise pekmez, sirke, reçel, hardaliye ve şıranın pek ötesine geçememişiz. Ekonomik getirisi en yüksek olan şarap tarafı nedense(!) es geçiliyor; gereken ilgi ve destek gösterilmiyor” diyerek yazısında şöyle dedi:


“Bu konuda potansiyeli iyi değerlendiren ve fırsata çeviren ülkeler ise şarap ihracatından çok ciddi bir ekonomik kazanç elde ediyor.

2020 yılında 10 milyar dolarlık şarap ihracatı gerçekleştiren Fransa, toplam küresel şarap ihracatının yüzde 29.2’sinde söz sahibi.

İkinci sırada 7.2 milyar dolarlık ihracat kapasitesiyle küresel pazarın yüzde 21.1’ine hakim olan İtalya yer alıyor.

Türkiye’nin şarap ihracat verilerini merak edenleri bekletmeyelim. Rakam, burada milyar dolar seviyelerinden bir anda milyon dolar düzeyine iniyor.

Hazır mısınız? Türkiye, 2020 yılında sadece ve sadece 6.9 milyon dolarlık şarap ihracatı gerçekleştirdi.

Aynı dönemde 12 milyon doları aşan da şarap ithalatımız söz konusu.

Toplamda 783 milyon doları bulan yaş ve kuru üzüm ihracatına sevinirken, Fransa 10 milyar dolarlık şarap ihracatıyla uğraşıyor.

Burası yanlış anlaşılmasın…


Tabii ki sofralık üzüm üretimi önemli, tabii ki kuru üzüm ihracatımız kıymetli ve artırılması lazım. Tabii ki üzümün diğer katma değerli üretimlerini göz ardı etmeyelim ve daha çok destekleyelim. Ama üzümdeki potansiyeli sadece bu ürünlerle sınırlandırmak ve şaraptaki fırsatı elimizin tersiyle itmek bu ülkenin tarımına, çiftçisine, sanayicisine ve ihracatçısına haksızlık değil mi?”

Halciler denetimle ucuzluk arayışına tepkili: Suçlu aramak alışkanlık haline geldi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.