Üretici ile market arasındaki fiyat farkı 3 katı aştı!

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farkının 3 katı aştığını açıkladı. Tarlada 1.95 TL olan sivribiber markette 6.44 TL, tarlada 1.45 TL olan marul 4.83 TL’ye markette satılıyor!

market fiyat farkı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ağustos ayı üretici ve market arasındaki fiyatlarındaki değişimi değerlendirdi.

Dünya’nın haberine göre Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farklarının 3 katı aştığını belirtti.


Marul ve sivri biberin 3.3 kat, maydanozun 3.1 kat, elma ve patlıcanın 3 kat, kabağın 28 kat fazlaya tüketiciye satıldığını vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi:

“Üreticide 1 lira 45 kuruş olan marul 4 lira 83 kuruşa, 1 lira 95 kuruş olan sivribiber 6 lira 44 kuruşa, 69 kuruş olan maydanoz 2 lira 16 kuruşa, 2 lira 20 kuruş olan elma 6 lira 65 kuruşa, 2 lira olan patlıcan 5 lira 99 kuruşa, 2 lira 20 kuruş olan kabak 6 lira 11 kuruşa tüketiciye satılmaktadır.”

Ağustos ayında üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 233.10 ile marulda yaşandığına dikkati çeken Bayraktar, fiyat farkının sivri biber de yüzde 230.26, maydanozda yüzde 213.04, elmada yüzde 202.27, patlıcan da 199.50 olduğunu ifade etti.

Bayraktar, ağustos ayında markette 26, üreticide 18 üründe fiyat artışı, markette 15, üreticide 8 üründe fiyat düşüşü olduğunu, üreticide 5 ürünün fiyatının değişmediğini belirtti.

‘Markette en fazla fiyat artışı salatalıkta görüldü’

Ağustos ayında markette en fazla fiyat artışının yüzde 69.07 ile salatalıkta görüldüğünü açıklayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Salatalıktaki fiyat artışını yüzde 55.09 ile yeşil fasulye, yüzde 41.76 ile kabak, yüzde 41.61 ile limon, yüzde 36.76 ile patlıcan, yüzde 29.14 ile marul, yüzde 20 ile maydanoz takip etti. Markette en fazla fiyat düşüşü yüzde 23.06 ile tavuk etinde görüldü. Tavuk etini yüzde 16.92 ile zeytinyağı, yüzde 14.26 ile domates, yüzde 9.95 ile pirinç, yüzde 9.09 ile ayçiçek yağı izledi.”


‘Üreticide en fazla fiyat düşüşü kuru soğanda yaşandı’

Ağustos ayında üreticide en fazla fiyat düşüşünün yüzde 41.88 ile kuru soğanda olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Kuru soğandaki fiyat düşüşlerini yüzde 29.63 ile havuç, yüzde 17.02 ile sivri biber, yüzde 16.67 ile ıspanak, yüzde 14 ile yeşil soğan, yüzde 7.66 ile domates, yüzde 0.16 ile kuzu eti ve yüzde 0.07 ile dana eti izledi. Elma, kuru fasulye, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm fiyatında bir değişim meydana gelmezken, üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 95.71 ile salatalıkta görüldü.

Salatalıktaki fiyat artışını yüzde 63.93 ile patlıcan, yüzde 56.03 ile kabak, yüzde 38.40 ile yeşil fasulye, yüzde 36.54 ile patates, yüzde 34.64 ile nohut, yüzde 23.08 ile şeftali, yüzde 22.45 ile kuru incir, yüzde 21.65 ile limon, yüzde 15 ile maydanoz, yüzde 14.81 ile yumurta, yüzde 13.36 ile kırmızı mercimek, yüzde 8.71 ile yeşil mercimek, yüzde 6.62 ile marul, yüzde 6.12 ile fındık içi, yüzde 4.60 ile antepfıstığı, yüzde 1.36 ile süt, yüzde 0.52 ile zeytinyağı takip etti.”

Bayraktar fiyat değişimlerinin gerekçelerini ise şöyle açıkladı:

“Ağustos ayında fiyatı en fazla düşen ürün kuru soğan olmuştur. Kuru soğanda fiyat düşüşü Amasya Bölgesi’nde hasadın başlamasıyla birlikte artan arzdan kaynaklanmıştır. Havuçtaki fiyat düşüşü ise, yaz aylarında havuca olan talebin azalması ve halen üreticinin elinde ve depolarda ürünün olması nedeniyle havuç fiyatları geçen aya göre gerilemiştir. Ispanak ve yeşil soğandaki fiyat düşüşü aşırı sıcaklar nedeniyle kalite kaybından kaynaklanmaktadır. Sivribiber ve domateste arz fazlalığı fiyatların düşmesine sebep oldu.

Fiyatı artan ürünlere baktığımızda salatalık, patlıcan, kabak, yeşil fasulye gibi ürünlerde hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyatı etkilemiştir. Baklagiller grubundaki nohut, kırmızı ve yeşil mercimekte kuraklıktan dolayı verinde yaşanan düşüş fiyat artışında rol oynadı. Şeftalide, güneş yanıklıklarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle kaliteli ürün arzındaki azalma fiyat artışlarına sebep olmuştur. Kuru incirdeki fiyat artışı, bir önceki sezon ile kıyaslama yapılması ve yaşanan kuraklık nedeniyle rekolte düşüşünden kaynaklanmaktadır.


Patateste geçen yıl ürünün üreticinin elinde kalması sebebiyle bu yıl ekim alanındaki daralma fiyat artışına sebep olmuştur. Limondaki fiyat artışına depolardaki ürünlerin azalması ve erkenci limon hasadına yeni izin verilmesi neden olmuştur. Yumurtadaki fiyat artışı üreticilerin uzun süre maliyetinin altında yumurta satmak zorunda kalması nedeniyle birçok üreticinin sektörden ayrılması ve üretimin azalmasından kaynaklanmıştır. Marul ve yeşil soğanda hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyata artış olarak yansımıştır.”

Kira artışının yüzde 300’ü bulduğu İstanbul’da kiralık ev için kura çekilişi yapılıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.