Dolar Euro’daki artış araç pazarını vurdu: Artık ikinci el araba almak da hayal!

Dövizdeki artış otomobil fiyatlarını da etkiledi. Sıfır otomobil araç alamayan vatandaş için artık ikinci el araba da hayal. EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, 2’nci el otomobil pazarının son 12 ayının 11 ayını düşüşle geçirdiğini belirterek “Pazar daraldı” dedi.

İkinci el araba

Dövizdeki artış otomobil pazarını da vurdu: Artık ikinci el araba almak da zor! Yüksek vergiler, Dolar ve Euro kurlarının her geçen gün yeni bir ‘rekor kırması’ ve faizlerin ‘alıp başını gitmesi’ nedeniyle zaten zor olan araba sahibi olmak daha da zorlaştı.

Otomotiv data ve ikinci el araç fiyatlandırma şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın fiyatların dört yılda neredeyse yüzde 200 arttığını söylemişti. Dört yıl önce Türkiye’de en çok satan ilk beş model arabanın fiyat ortalamasının 78 bin TL olduğunu belirten Yalçın, “Bugün ise bu rakamın 237 bin TL’ye ulaştı” demişti.


Şahin’in paylaştığı verilere göre ikinci el araba pazarı eylül ayında yüzde 7,9 kayıpla 596 bine geriledi. 2021’in ilk dokuz ayındaki kayıp oranıysa yüzde 22,19 olarak kayıtlara geçti.

2020’de 5 milyon 87 bin 2’nci el otomobil satılırken dokuz ayda bu sayı 3 milyon 958 bine geriledi.

Erol Şahin’in paylaşımı şöyle:

Fiyatlar Değil Ama Satışlar Düştü ‼️

2.El Otomobil pazarı son 12 ayın tam 11 ayını düşüşle geçirdi ‼️

Eylül ayında %7,9 kayıpla 596 bine gerileyen pazar, ilk 9 ayı %22,2 kayıp ve 3.96 milyon adet ile geçti.

https://twitter.com/erolsahin_ebs/status/1452534223789772802


Son beş yılın ocak-eylül aylarında satılan sıfır otomobile karşılık 2’inci el otomobil oranlarıysa şöyle:

  • 2021’de 7,96 adet
  • 2020’de 12,62 adet
  • 2019’da 16,35 adet
  • 2018’de 9,89 adet
  • 2017’de 7,08 adet

Emlakçılar konut fiyatında çok büyük artış bekliyor: Kiralara da yansıyacak!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.