Dolar/TL’de tüm zamanların en yüksek seviyesi: Artmaya devam eder mi?

Dolar/TL, ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde 8,97’nin üzerini görerek rekor tazeledi. USD TRY kuru artmaya devam eder mi? Faiz indirimi devam eder mi? Beklentiler ne yönde?

Dolar

Dolar/TL kuru, ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde 8,9728’i görerek rekor tazeledi. Tarım dışı istihdam verisi öncesinde gelişen piyasa para birimlerinin genelinde bir düşüş görülürken en fazla değer kaybeden para birimi yüzde 1’den fazla düşüşle Türk lirası oldu.

Fed’in varlık alımı azaltımı takvimi için odaklandığı verilerin başında istihdam geliyor. Fed Başkanı Jerome Powell, istihdam piyasasının kayda değer bir gelişme göstermesiyle varlık alımı azaltımının bu yıl başlayabileceğine işaret etmişti. Varlık alımı azaltımının başlaması ve ABD’de faizlerin yükselmesi gelişen ülke para birimleri üzerinde baskının artmasına neden olabilir.


10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi, yüzde 1,59 seviyesine yükselirken Bloomberg Dolar Spot Endeksi 1.165 seviyesinde bulunuyor. Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) ise 438 baz puan civarında seyrediyor.

Merkez Bankası’nın faiz açıklamasıyla ilgili beklentiler ne yönde?

Piyasa fiyatlamalarında Reuters’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’na yönelik güveninin azaldığını belirten haberinin de etkisi olduğu belirtildi.

Piyasalarda dün TCMB’nin yatırımcı toplantısını izlerken katılımcılar, Başkan Kavcıoğlu’nun eylül toplantısı benzeri bir faiz indirimi mesajı doğrudan vermediğini ancak yine de indirimlerin devamını beklediklerini söylediler.

23 Eylül’de faiz indiren TCMB, bir sonraki faiz kararını 21 Ekim’de açıklayacak.

“Kavcıoğlu’nun enflasyon bakışı oldukça iyimser”

Katılımcılara göre Kavcıoğlu’nun enflasyon bakışı oldukça iyimser, son gelişmeleri geçici yükselişler olarak niteliyor ve enflayosnda salgın sonrası normalleşme adımları nedeniyle oluştuğunu belirttiği geçici yükselişin yerini düşüşe bırakacağını belirtiyor.

Kavcıoğlu, yatırımcı toplantısında yapılan faiz indirimine rağmen para politikasının yeterince sıkı olduğunu, çekirdek enflasyon göstergelerinin yakın dönem eğilimlerinde yavaşlama görüldüğü mesajı verdi.

Kavcıoğlu, üç toplantı katılımcısının verdiği bilgiye göre çekirdek enflasyonun önemli olduğunu ancak sadece buna bakıp karar vermediklerini de belirtti.

“Bir sonraki hamle faiz indirimi olacak”

Pictet Asset Management kıdemli ekonomisti Nikolay Markov, “Kavcıoğlu faizde her iki yönde de ileriye dönük sözlü yönlendirme konusunda isteksizdi. (Kavcıoğlu) faiz artışını neyin tetikleyeceğini ve ayrıca faiz indirimleri için daha fazla yer olup olmadığını söylemek konusunda isteksizdi. Ancak benim izlenimim kesinlikle genişlemeci tarafta oldukları ve bir sonraki hamlenin faiz indirimleri olacağı yönünde” dedi.

Bankacılar bu toplantıyı TCMB’nin eylül ayında 100 baz puan ile başladığı faiz indiriminin tek seferlik mi olduğunu yoksa indirim döngüsünün ilk kararı mı olduğunu anlamak adına izlediler.

TCMB’nin geçen ayki faiz indirimi ile birlikte gelen dolardaki küresel değer kazancı TL’deki değer kaybındaki ana belirleyiciler konumunda. Enerji fiyatlarındaki yükseliş ve ekonomiye olası etkileri de yatırımcıların gündeminde yer almaya başladı.

“İndirim eğiliminin sürdüğünü düşündürüyor”

İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin, “TCMB Başkanı yatırımcı toplantısında yaptığı değerlendirmelerde, enflasyonda etkili olan dinamikleri para politikasının etki alanındaki talep unsurları ve bunun karşısında arz unsurları olarak ayrıştırdıklarını, bu analize göre hareket ettiklerini vurguladı. Bir yandan bu mesajı vermesi, bir yandan da çekirdek enflasyonun ana eğilimindeki gerilemenin ve enflasyonda arızi unsurların yaptığı etkinin altını çizmesi faiz indirim eğiliminin devam ettiğini düşündürüyor” dedi.

“Çekirdek C enflasyonunun yüzde 17 civarında olması, gıda dışı enflasyonun bunun da altında kalması indirimin devam etme olasılığını kuvvetlendiriyor” diyen Sezgin, “Diğer yandan, TCMB başkanı enflasyon beklentilerini de dikkate aldıklarını ifade etti. Piyasanın enflasyon beklentilerinde yükseliş yaşanma ihtimali kısa vadede para politikasını zorlayabilecek bir konu olabilir.” ifadelerini kullandı.

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan da, “Merkez Bankası’nın faiz indirme isteğini sürdüreceğini öngörüyoruz” dedi.


Küresel piyasalarda Dolar

Güvenli liman dolar, başlıca para birimleri karşısında bir yılın zirvesinin altına zirvenin yakınında seyrederken piyasalarda risk iştahı toparlandı.

Yatırımcılar bugün yayımlanacak ABD tarım dışı istihdam verilerinden ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası sıkılaştırma takvimine dair ipuçları bekliyorlar.

Dolar endeksi, geçen hafta tırmandığı 2020 Eylül’den bu yana en yüksek seviye olan 94.504 yakınlarında dar aralıkta işlem gördü. Endeks son olarak 94.202 seviyesindeydi.

“Düşük faiz ortamının oluşması mümkün değil”

Küresel piyasalarda doların belirgin değer kazandığı ve küresel faiz artışlarının başladığı bir dönemde TCMB’nin iktisadi gerekçelerle açıklanmakta zorlanılan faiz indirimi TL’deki değer kaybının benzer para birimlerinden daha belirgin hissedilmesine neden oluyor.

Reuters’da bu hafta yayımlanan bir analizde de dikkat çekildiği üzere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yatırımların önünü açmak daha çok istihdam yaratmak için istediği düşük kredi faizleri politikası ile TCMB’nin faiz indiriminin çeliştiğini söyleyen akademisyenlere göre, uzun vadeli politikalara odaklanmadan sadece “günü kurtarmak” adına alınan kararlarla kalıcı düşük faiz ortamının oluşması mümkün değil.

Birçok bankacı faiz indirimlerinin devam etmesi halinde ani faiz artışlarına kısa sürede ihtiyaç duyulabileceği endişesini dile getirirken bu endişeler de TL’de baskı yaratıyor.

Eylül ayına 8.3 seviyesinden başlayan dolar/TL, saat 08.44’te 8.8820/8.9125 seviyesindeydi. Euro/TL aynı saatte 10.2600/10.2966, sepet bazında TL 9.5712/9.6046 seviyesindeydi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri ise dün Nisan ayı ortasından bu yana zirvelerinin hemen altında 426/432 baz puandan kapandı.

Tüketici fiyatları enflasyonu eylülde aylık yüzde 1.25, yıllık yüzde 19.58 artış gösterdi. TCMB’nin bundan sonra politika kararları için yakından izleyeceği mesajı verdiği çekirdek enflasyon göstergelerinde ise eylülde bozulma görüldü.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden “B” Eylül’de yıllık olarak yüzde 18.46’dan yüzde 18.63’e, “C” endeksi yüzde 16.76’dan yüzde 16.98’e yükseldi.

Ekonomistler ise 2021 ve daha belirgin olarak 2022 için enflasyon tahminlerini belirgin yukarı revize ediyorlar.

Bankacılar, yabancı yatırımcıların zaten oldukça düşük seviyelerdeki Türkiye varlıklarından çıkış yönlü işlemlerine, lokallerin ise dolar/TL’deki devam eden yükselişte 260 milyar dolarlık döviz cinsi varlıklarından sınırlı kâr satışlarına devam ettiklerini belirtiyorlar.

Kavcıoğlu: Faiz artıran ülkelerde de dolar yükseliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yatırımcılarla faiz indirimi sonrası ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu manşet enflasyonu ikinci plana atmadıkları mesajını verirken, arz şoklarını faiz kanalıyla kontrol etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Konuşmasında para politikasının dezenflasyonu tesis edecek sıkılıkta süreceğini söyleyen Kavcıoğlu, soru-cevap bölümünde para politikasında sadece çekirdek enflasyona bakacakları yönünde bir taahhüt vermediklerini belirtti. Kavcıoğlu, “Manşet enflasyonu ikinci plana atacağımızı söylemedik” dedi.

Soru cevap bölümünde para politikasının yeterince sıkı olduğunu söyleyen Kavcıoğlu arz şoklarının sadece faiz kanalı ile kontrol edilemeyeceğini söyledi. Kavcıoğlu kurdaki yükselişin doların gücüyle ilgili olduğunu ve faiz artıran ülkelerde de doların yükseldiğini belirtti.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Ticaret Bakanı Muş: Gıda fiyatlarına müdahale olmayacak, serbest piyasa ekonomisi geçerli


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.