Nagehan Alçı: Türkiye büyük bir kutuplaşma içinde, 2023’te çok daha vahim şeyler yaşanabilir!

Nagehan Alçı: Türkiye büyük bir kutuplaşma içinde, 2023’te çok daha vahim şeyler yaşanabilir! Başkanlık sisteminin Türkiye’ye fayda sağlayacağını söylemiş ve yanılmış bir gazeteciyim.

nagehan alçı

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, “Türkiye’de bu kadar sert tartışmalar yaşanırken sistem değişikliğini 2023’te planlanan seçimlerin sonrasına atma hedefinde olursanız, bu tansiyonu 2023’e kadar taşımak çok zorlaşır. Türkiye’de ciddi bir kutuplaşma var. Konuşarak Türkiye için en iyisi konusunda buluşmanın herkes için daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

Türkiye’de mevcut olan başkanlık sistemi yerine geçmişteki parlamenter sistemden farklı bir başkanlık sistemi öneren Habertürk yazarı Nagehan Alçı, yazılarına konu olan sistemi ve Türkiye’nin bu değişimden görebileceği faydaları RS FM’de Ali Çağatay’la Seyir Hali programında değerlendirdi.


“Başkanlık sisteminin Türkiye’ye fayda sağlayacağını söylemiş ve yanılmış bir gazeteciyim”

Alçı, yazılarında yanlış algılanan noktalar olduğunu belirtirken, “Ben eskiye dönmek gerektiğini söylemiyorum. Sistemin doğru işlediğini de söylemiyorum. Başkanlık sisteminin Türkiye’ye fayda sağlayacağını söylemiş ve yanılmış bir gazeteciyim. Gerçekten doğru dürüst işleyen dar bölge sistemi üzerine kurulmuş bir tam başkanlık sisteminin doğru olduğunu düşünüyorum. Bu sistem doğru işlerse parlamenter sistemden çok daha hızlı bir ülkenin yol almasının önünü açabilir ama biz başaramadık. Türkiye’de gerçek anlamda güçler dengesinin oturduğu bir başkanlık sistemi hayata geçirilmiş olsa bugün çok farklı bir noktada tartışmaları yapıyor olabilirdik” diye sıraladı.

“İktidar ve muhalefetin yeni bir sistem arayışında müzakerelere başlamaları doğru olur”

Mevcut sistemin iktidara sunduğu gücü hatırlatan Alçı, güç dengesinin adil dönüşümü için muhalefet ve iktidarın beraber 2023 seçimi öncesinde sistem değişikliğine gitmesinin önemli olduğunu söyledi:


“Bu sistem iktidar güçlerine çok fazla alan açıyor. Bu alanı şu an iktidar güçleri yeterince kullanıyor değil. Ben kullansınlar demiyorum. Mevcut güç kullanımının fazla olduğunu düşünüyorum ama şunu da söyleyeyim. İsterse bu sistem iktidar sahiplerine mevcut kullandıkları gücün on kat daha fazlasını kullanma şansı sunuyor. Önemli olan Türkiye’deki güç dengesini daha adil bir şekilde dönüştürmek için muhalefetin istediği sistem değişikliğini seçimlerden önce iktidarla birlikte yapmaktır, bu muhalefetin ulaşmak istediği hedef açısından da Türkiye’deki ortamı yumuşatmak açısından da daha akılcı. O yüzden iktidar ve muhalefetin yeni bir sistem arayışında bence müzakerelere başlamaları doğru olur.”

“Böyle bir sistemde istikrarsızlıktan da bahsedemezsiniz”

Alçı, öngördüğü sistemin Türkiye’nin eski parlamenter rejimine göre farklarını “Benim çizdiğim çerçevedeki sistemde bu başbakanlık modelidir. Siz buna parlamentarizm de diyebilirsiniz ama öyle deyince genelde ben eskiyi işaret ediyormuşum gibi anlaşılıyor. Erklerin dağılımının iyi oturduğu, meclisin güçlü olduğu, başbakanlığın güçlü olduğu ve eski sistemin aksine cumhurbaşkanının bir vesayet odağı olmadığı, temsil pozisyonunda olduğu ama güçsüz ve yetkisiz olduğu bir modelden bahsediyorum. Böyle olursa hem meclis iyi işler hem 301’i alan hükümeti kurar. Geçtiğimiz sistemdeki en büyük problemlerden biri hükümet düşürmenin kolay olmasıydı. Bu bahsettiğim sistemde hükümet, alternatifi kurulana kadar gensoru ile düşürülemez hale geliyor. Diyelim ki kriz çıktı, mevcut iktidar devam edemeyecek hale geldi ama sistem hükümetsiz kalmıyor. Alternatif hükümet kurulana kadar sorunlu da olsa mevcut hükümet devam ediyor. Böyle bir sistemde istikrarsızlıktan da bahsedemezsiniz” diye anlattı.

“Bu kadar sert tartışmalar yaşanırken tansiyonu 2023’e kadar taşımak çok zorlaşır”


Alçı, yeni bir sistem için iktidar ve muhalefetin 2023 öncesinde konuşmasının getireceği faydayı, “Türkiye’de bu kadar sert tartışmalar yaşanırken şayet sistem değişikliğini 2023’te planlanan seçimlerin sonrasına atma hedefinde olursanız o zaman bu tansiyonu 2023’e kadar taşımak çok zorlaşır. Türkiye’de ciddi bir kutuplaşma var. Her türlü süreç yaşanabilir. Yumuşak bir şekilde diyalogdan ayrılmadan iktidar ve muhalefetin temasını sürdürdüğü bir dönüşümdür. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün vatandaşlarına uzlaşarak, konuşarak Türkiye için en iyisi konusunda buluşmanın herkes için daha iyi olacağını düşünüyorum” diye açıkladı.

Son anket: AKP’nin kemik kitlesi kırıldı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.