NASA’dan yeni Salda Gölü paylaşımı: Yaşamın sırrı burada olabilir!

NASA’nın Mars kaşifi Perseverance, Kızıl Gezegen’de yaşam izleri arıyor. NASA mühendisleri Mars’tan toplanan kayaçları incelemek için Türkiye’deki Salda Gölü’nü kullanıyorlar.

nasa salda gölü

Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü’ndeki mineral ve tortularının benzeri Mars’ın Jezero Krateri’nde bulunuyor. NASA’nın Salda Gölü’ne ilgisi de devam ediyor. Uzay ajansı Instagram hesabından Salda Gölü’nün yeni bir fotoğrafını paylaştı.

NASA’dan yeni paylaşım

NASA’nın Instagram hesabındaki paylaşımda “Mars’ın milyarlarca yıl önce nasıl gözüktüğünü merak ettiniz mi? Biz ediyoruz. Bugün Mars’ın yüzeyi bu büyüleyici su görüntüsünden mahrum. Bizim Perseverance bilim insanlarının 3.5 milyar yıl önce nehir deltası ve gölün aktığını düşündüğü Jezero Krateri’ni keşfetmekle meşgul” denildi.


NASA, Jezero Krateri’ndeki kayaçlarla Salda Gölü’ndeki kayaların birbirine benzediği düşüncesini tekrarladı.

Salda Gölü’ndeki mikrobiyalit fossileri inceleyen NASA’da görevli bilim insanları Mars’ın eski halini daha iyi anlamayı hedefliyor.

 

View this post on Instagram

 

NASA (@nasa)’in paylaştığı bir gönderi

NASA’nın önceki Salda Gölü paylaşımları

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Perseverance, Mars’a inerek görevine başladı. Perverance Mars’ın Jezero Krateri’nden kaya örnekleri toplayacak.

Bilim insanlarına göre Mars’taki Jezero Krateri bir zamanlar sular altındaydı. Ancak toplanan örneklerin karşılaştırılması için araştırmacılara Dünya’dan bir örneklem gerekiyor. NASA araştırmacıları Burdur’da bulunan Salda Gölü’nin Jezero Krateri ile benzer mineral ve kaya yapısına sahip olduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü bu nedenle NASA mühendislerinin odağında. Reuters’a açıklama yapan NASA bilim araştırmaları direktörü Thomas Zurburchen, “Salda, öğrenebileceğimiz ve sorgulayabileceğimiz güçlü bir örnek olarak kullanılacak” dedi.

Bilim insanları Jezero’dan alacakları örneklerde fosilleşmiş yaşam izlerini arıyor.

jezero krateri
Mars Jezero Krateri’nin yapısı Salda Gölü’ne çok benziyor

2019 yılında Türkiyeli ve Amerikalı bilim insanlarından oluşan bir ekip Salda Gölü’ne bir keşif gezisi düzenlemişlerdi.


Bilim insanları Jezero’dan alacakları örneklerde fosilleşmiş yaşam izlerini arıyor.

2019 yılında Türkiyeli ve Amerikalı bilim insanlarından oluşan bir ekip Salda Gölü’ne bir keşif gezisi düzenlemişlerdi.

Zurbuchen, “Perseverance ile bir şey bulduğumuzda, Salda Gölü’ne geri gidip, her ikisi arasındaki süreçlerin benzerliğine bakacağız. Aynı zamanda Perseverance ile Salda Gölü’nden elde edilenler arasında fark olup olmadığına bakacağız” şeklinde konuştu.

Açıklamasının devamında Zurbuchen, “Bu yüzden, bu göle sahip olduğumuz için çok mutluyuz” diye ekledi.

Mars’ta toplanan kaya örnekleri 2031 yılına kadar Kızıl Gezegen’de kalmaya devam edecek. Bu tarihte iki ayrı robotlu görevle örnekler Dünya’ya getirilecek.

NASA daha önce de Salda Gölü’ne ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

NASA, Twitter’dan Mars’taki Jezero Krateri‘ndeki benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur’daki Salda Gölü’ndeki araştırma sonuçlarını paylaşmıştı.


NASA için Salda’da araştırma yapan Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı, “Yapılan araştırmalar sonucunda yaşamın izlerini bulmaya çok yakınız. Bir zamanlar Mars’ta antik yaşam var olduysa neden devam etmediği sorusu da bilim insanlarını heyecanlandıracak” ifadelerini kullanmıştı.

Dünya kararıyor: 20 yıllık verilerin sonuçları korkutucu!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.