Dolar/TL kuru 10,0 seviyesini görerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
Eylül ayında TCMB Başkanının çekirdek enflasyon açıklaması ile kurda başlayan yükseliş faiz indirimleriyle devam etti ve önce 9,0 seviyesi ardından da 9,85 seviyesi görülerek yükseliş hızlandı.
Yurt içinde para politikası Türk lirasına değer kaybettirirken küresel tarafta ise ABD Dolar Endeksi’nin son 1,5 yılın zirvesine çıkması ve doların gelişen ülke paraları karşısında yükselmesiyle dolar kurundaki yükseliş de hızlandı. Eylül- Kasım döneminde kur %15 değer kazanırken sene başı kazanç da %34’e çıktı.
Piyasalar gelecek hafta yapılacak PPK toplantısından dafaiz indirimi bekliyor ve bu beklentinin de fiyatlamada etkili olduğu düşünülüyor.
Ons altının bu hafta 5 ayın zirvesine çıkarken dolar kurunun da rekor kırmasıyla beraber gram altın 600 TL ile yeni zirveyi gördü.
Küresel piyasalarda ise doların yatay bir seyir izlediği görüldü. Bloomberg dolar endeksi 1.172 seviyesinden işlem gördü.
Gelişen ülke para birimleri içinde sabah saatlerinde dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi Türk lirası oldu. Türk lirasını Çekya kronu ve Polonya zlotisi takip etti. Buna karşın dolar karşısında Tayland bahtı ve Güney Kore wonu en çok değer kazanan gelişen ülke para birimleri oldu.
Doların seyrinde son dönemde ABD’de beklentileri aşan ve 31 yılın en hızlı yükselişini kaydeden enflasyon etkili oldu. Türkiye özelinde Kasım ve Aralık ayı için sıkılaşan dış ödeme takvimi ve yaklaşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısı fiyatlamalarda öne çıktı.
Deutsche Bank faiz tahminini değiştirdi
Aralarında Christian Wietoska ve Fatih Akçelik’in de bulunduğu Deutsche Bank ekonomistlerinin yayımladığı araştırma raporuna göre, çekirdek enflasyonun Ekim ayında beklenenden düşük gelmesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son cari açık vurgusuyla bankanın faiz indirimiyle ilgili beklentileri de değişti.
Haftaya yapılacak TCMB toplantısında 100 baz puanlık bir indirim beklediklerini belirten Deutsche Bank ekonomistleri, 16 Aralık’ta 100 baz puanlık bir indirim daha yapılmasını beklediklerini ve yıl sonu faiz beklentilerini de yüzde 15’ten yüzde 14’e düşürdüklerini söyledi.
Hazine Bakanı Elvan’dan döviz kurlarındaki yükselişe dair açıklama
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Meclis Plan Bütçe Komisyonunda 2022 bütçe sunumunu yaptığı konuşmada döviz kurundaki yükseliş ve enflasyon hakkında açıklamalarda bulundu.
TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun son faiz indiriminin ardından yaptığı enflasyon raporu sunumunda cari açığı kapatma ve ihracat odaklı açıklamalarının ardından piyasalarda döviz kurunun yükseltildiğine dair algı arttı. Bakan Elvan, bugünkü konuşmasında bu yöndeki yorumların doğru olmadığını söyledi ve “Hükümetimizin ihracatı desteklemek için yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil.” dedi. Dalgalı kur rejimini hatırlatan Elvan, kurun değerini piyasa belirler dedi.
Elvan’ın açıklamalarından satır başları:
• Bir ülkedeki rekabet artışı üretkenlik artışından, inovatif kabiliyetlerden ve teknolojiyi kullanma becerisinden gelir. Verimlilik artışıyla desteklenmeyen bir büyüme modeli sürdürülebilir bir model değildir.
• Piyasa faizlerinde, varlık fiyatlarında, döviz kurunda ve beklentilerde yaşanan hareketliliğin farkındayız. Tüm bu unsurlar, entegre bir şekilde enflasyon görünümünü şekillendiriyor. Dolayısıyla, burada, hiçbir ilgili dinamiğin göz ardı edilemeyeceği kanaatindeyim. Küresel konjonktür ve yurt içi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor.
• 2021 yılı bütçemizde %4,3’lük bir bütçe açığı öngörmüştük. Bu yılı geçmiş dönemlerin aksine düşük cari açık (%3,5’in altında bir bütçe açığıyla) ve yüksek büyüme ile kapatacağız.
• Türkiye ekonomisinin en güçlü çıpası kamu maliyesidir. Mali disiplin şiarımızdan asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.
• Vergi indirimleri ve fiyat ayarlamalarının TÜFE’de düşürücü etki yapmasını bekliyoruz.